Skolininkų armija išaugo iki penkių tūkstančių: teisinasi sąskaitų negavę arba pamiršę jas apmokėti

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) užverstas prašymais dėl nesumokėtos vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą priteisimo – tiek daug jų dar niekada nebuvo.

Pastaruoju metu už šiukšlių išvežimą vis dažniau nesumoka juridiniai asmenys.<br>D.Umbraso nuotr.
Pastaruoju metu už šiukšlių išvežimą vis dažniau nesumoka juridiniai asmenys.<br>D.Umbraso nuotr.
Pastaruoju metu už šiukšlių išvežimą vis dažniau nesumoka juridiniai asmenys.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Pastaruoju metu už šiukšlių išvežimą vis dažniau nesumoka juridiniai asmenys.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Pastaruoju metu už šiukšlių išvežimą vis dažniau nesumoka juridiniai asmenys.<br>T.Bauro nuotr.
Pastaruoju metu už šiukšlių išvežimą vis dažniau nesumoka juridiniai asmenys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 19, 2022, 8:10 PM

Po 150–200 prašymų priteisti skolą iš vilniečių kiekvieną dieną. Tiek jų teismas gauna iš Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus (VASA). Ankstesniais metais visi Lietuvos teismai per metus tokių prašymų gaudavo vos po tūkstantį.

Kodėl sparčiai daugėja bylų dėl nesumokėtos vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą, o skolininkų šiais metais, kaip prognozuojama, padaugės iki 5 tūkstančių?

Našta – sunkiai pakeliama

Vieni sako, kad gaudami popierines sąskaitas gyventojai dažniausiai užmiršta atsiskaityti už paslaugas. Kiti aiškina, kad sąskaitų apskritai negavo. Tokie – dauguma skolininkų.

VASA tvirtina, kad tokių atvejų nebūtų, jeigu klientai gautų elektronines sąskaitas.

Anot VAAT atstovo Audrio Kutrevičiaus, paprastai byla dėl vietinės rinkliavos priteisimo turi būti išnagrinėta per vieną darbo dieną, išduodant teismo įsakymą.

Nors teismo įsakyme – vos keli sakiniai, jų rengimas, šios rūšies bylų nagrinėjimas reikalauja didelių teismo personalo ir finansinių valstybės išteklių.

„Kiekvieną dieną teisme nagrinėjamos iš anksto paskirtos įvairios administracinės bylos, skelbiami teismo sprendimai, todėl skubiai kasdien priimti papildomai didelį skaičių teismo įsakymų yra didžiulis iššūkis teisėjams ir visam teismo personalui“, – sakė VAAT teisėja Jovita Einikienė.

Didžioji dalis atsakovų ir skolininkų nesinaudoja teismų elektroninių paslaugų portalo paslaugomis, todėl priimtas teismo įsakymas ar prašymas siunčiamas registruotu laišku, kuris teismui gali kainuoti iki 5 eurų.

Beje, vienoje byloje paprastai prireikia išsiųsti ne vieną registruotą laišką bandant įteikti procesinius dokumentus atsakovams ar skolininkams.

Priskaičiuoja delspinigius

Skolininkai šiose administracinėse bylose yra tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, turintys nuosavybės teise ar valdantys nekilnojamojo turto Vilniaus regione.

Prašomos priteisti sumos svyruoja nuo kelių iki 300 ir daugiau eurų. Tiesa, išimtiniais atvejais skolos gali siekti ir kelis tūkstančius eurų. Tokių skolininkų sąraše daugiausia juridiniai asmenys. Kodėl jie laiku nesusimoka, A.Kutrevičius negalėjo paaiškinti.

„Laiku sumokėję šį mokestį asmenys išvengs įtraukimo į teismo procesą, delspinigių mokėjimo, kurie teismo įsakymu taip pat priteisiami iš skolininko, ir bylinėjimosi išlaidų priteisimo“, – aiškino jis.

Pasitikrinti, ar asmenys neturi skolų VASA, galima šios įstaigos interneto svetainėje.

Išsiunčia krūvas priminimų

„Turime labai aiškų skolos išieškojimo procesą – nesulaukę mokėjimo laiku siunčiame priminimus, bandome susisiekti turimais elektroninio pašto adresais ir telefonų numeriais. Kai gyventojai po šių raginimų rinkliavos nesumoka, perduodame jų duomenis ikiteisminio skolų išieškojimo įmonei.

Kai skolininkai savo prievolės mokėti rinkliavą nevykdo ir ikiteisminio skolos išieškojimo stadijoje, esame priversti kreiptis į teismą. Tokiu atveju rinkliava yra išieškoma teisminiu būdu“, – sakė VASA atstovė Giedrė Vanagė.

Jos žodžiais, tai įprastas procesas, darbas su skolininkais vyksta tam tikrais ciklais, tad šiame etape daug dėmesio skiriama išieškoti skolas, kurių nepavyko susigrąžinti priminimų ir ikiteisminio skolų išieškojimo stadijoje.

Susizgrimba metų pabaigoje

G.Vanagė pritarė – darbo daugėja ir todėl, kad dauguma skolininkų gauna popierines sąskaitas ir juos sunkiau pasiekti nei užsisakiusius elektronines sąskaitas.

Teismas negali išsiųsti dokumentų elektroniniu būdu, tenka parengti popierinius, o tai – ne tiktai papildomos lėšos, bet ir papildomas laikas.

VASA skolininkų skaičius nuolat kinta, nes mokėjimų sulaukiama kiekvieną dieną.

Ypač dažnai šis skaičius keičiasi metų pabaigoje, nes iki jos būtina sumokėti rinkliavą. Bėda ir tai, kad nemažai skolininkų nesusimoka iškart gavę sąskaitas, o vėliau pamiršta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.