Puodelis kavos taps prabanga: kavinių lankytojai jau šiurpsta nuo kainų

Dienos pradžia su puodeliu karštos kavos gali tapti beveik prabanga. „Eurostat“ duomenimis, rugpjūtį kavos kaina Europos Sąjungoje (ES) vidutiniškai buvo 16,9 proc. didesnė nei pernai tuo pat metu, o Lietuvoje ji augo bene labiausiai.

Lietuvoje kavos kaina augo bene labiausiai.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvoje kavos kaina augo bene labiausiai.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvoje kavos kaina augo bene labiausiai.<br>Stop kadras.
Lietuvoje kavos kaina augo bene labiausiai.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Liudmila Petrakova, Alvydas Laurinavičius

Nov 22, 2022, 6:27 AM

Puodelis espresso kavos kavinėse kainuoja apie 1,6 Eur. Kava brangsta kasmet, bet didžiausias brangimas pastebimas šiemet – kainos Lietuvoje didėja bene sparčiausiai Europos Sąjungoje. Kavinių atstovai teigia, kad tam įtakos turi daug veiksnių.

„Viskas nuo elementarios nuomos kainos iki pat šiaudelio ar cukraus, kurį dedamės – yra labai daug sudedamųjų dalių. Pienas, žaliavos, elektra. Visi energetiniai kaštai ir panašiai“, – „Lietuvos ryto“ televizijai vardijo „Caffeine“ kavos kokybės vadovas Gediminas Sereika.

„Brazilijos, kuri yra didžiausia kavos eksportuotoja pasaulyje, eksportas apie 10–15 proc. sumažėjo. Toliau yra daug gamtinių sąlygų, politinių, socialinių veiksnių, kurie yra kiekvienoj šaly atskirai“, – aiškino „Vero Coffee House“ vadovas Darius Vėželis.

Lietuva pagal kavos brangimą viena Europos lyderių. Rugpjūtį fiksuotas kone 40 proc. brangimas, palyginti su praėjusiais metais. Mus lenkia tik Suomija – ten kava tapo brangesnė 80 proc. Pagrindinių kavos sudedamųjų dalių – pieno ir cukraus – produktai per metus pabrango maždaug 50 proc.

Didesnis kainų šuolis – kaimyninėse valstybėse. Estijoje cukraus kaina kilo daugiau nei 80 proc., o Lenkijoje – daugiau nei du kartus.

Nors už kavos puodelį tenka mokėti daugiau, lankytojų įpročiai nepasikeitė, tikina baristė Vaida Mikalajūnaitė. Už kokybišką kavą jos mėgėjai pasiruošę sumokėti daugiau.

„Kai kainos pakilo, lankytojai pastebėjo, visą laiką paklausia, kodėl. Tačiau aš nepajaučiau, kad klientų skaičius sumažėtų būtent dėl kainų pasikeitimo“, – komentavo ji.

Tiems, kurie kavos pupeles perka prekybos centruose, mėgstamas gėrimas pabrango mažiau. Specialistas aiškina kodėl.

„Tai yra komercinė kava, ne išskirtinė, ne rūšinė. Prekybos centre gali būt kava, kuri užauginta prieš penkerius metus, paskrudinta prieš dvejus metus, tai santykinai jos ir kaina, ir savikaina visai kitokia“, – tvirtino D.Vėželis.

„Spalio mėnesį, palyginti su rugsėju, fiksuotas maltos kavos kainų atpigimas. Tam įtakos turėjo prekybos tinklų teikiamos akcijos šiam produktui“, – pabrėžė Statistikos departamento atstovė Renata Paškevičienė.

Didžiausia kavos eksportuotoja pasaulyje yra Brazilija. Kavos pupelės tradiciškai yra fasuojamos į maišus po 60 kilogramų. Tokių maišų šiemet po visą pasaulį pasklido net 55 milijonai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.