V. Mitalas sako nebijoti dėl PVM lengvatos restoranams – tai nekainuos 60 mln. eurų

Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas teigia, kad Seimo priimtas sprendimas pratęsti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą maitinimo, kultūros, sporto ir apgyvendinimo paslaugų sektorių įmonėms iki kitų metų pabaigos nekainuos 60 milijonų eurų. Pasak jo, mažesnio tarifo taikymas skatina verslą išeiti iš šešėlio ir pradėti veiklą vykdyti legaliai, tad mokesčių bus surenkama pakankamai.

V.Mitalas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Mitalas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilnius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilnius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 30, 2022, 9:24 AM, atnaujinta Nov 30, 2022, 12:44 PM

„Nekainuos šios lengvatos 60 milijonų eurų, nes mes visi suprantame, kad kitų mokesčių bus surinkta daugiau. Verslas į šešėlį nepasitrauks, nes kaip tik matome nuo to laiko, kai įsigaliojo lengvata iš šešėlio nemažu mastu buvo kaip tik išeinama“, – trečiadienį „Žinių radijui“ tvirtino V. Mitalas.

Politikas pridėjo, kad baimė dėl šios lengvatos neigiamo poveikio biudžetui yra perdėta ir neapgalvota.

„Tai nėra čia joks smūgis biudžetui ar kažkoks baisus dalykas įvykęs. Tikiuosi, kad advento ramybė, padės visiems nurimti ir apgalvoti visą tai“, – tikino jis.

ELTA primena, kad praeitą antradienį Seimas priėmė 2023 m. biudžeto projektą. Planuojamos biudžeto pajamos kitąmet sieks 15,5 mlrd. eurų, išlaidos – 18,6 mlrd. eurų, o deficitas – 4,9 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP). Valdžios sektoriaus skola, kaip skaičiuoja šalies finansų plano rengėjai, sieks 42,9 proc. Šie rodikliai apskaičiuoti remiantis Finansų ministerijos prognoze, kad Lietuvos BVP kitąmet augs 1,4 proc.

Seimas taip pat priėmė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo projektą, kuriuo numatomas lengvatinis 9 procentų PVM tarifas maitinimo, kultūros, sporto ir apgyvendinimo paslaugų sektoriams.

Projekte numatoma neribotam laikui taikyti PVM lengvatą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms.

Maitinimo įstaigoms PVM lengvata numatoma iki kitų metų pabaigos.

Tuo tarpu, sporto klubams ir atlikėjų paslaugoms lengvatinis PVM tarifas numatomas taikyti tik pirmąjį kitų metų pusmetį, o medicininės paskirties maisto produktams, kai prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos, taikomas 5 proc. PVM tarifas.

A. Armonaitė: netekimus dėl PVM lengvatos maitinimo sektoriui pratęsimo kompensuos GPM surinkimas

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tvirtina, kad netekimus valstybės biudžete dėl lengvatinio 9 proc. PVM tarifo maitinimo sektoriui iki metų pabaigos kompensuos gyventojų pajamų mokesčio (GPM) surinkimas. Ji aiškina nematanti, kaip būtų galima atimti pinigų iš pagalbos verslui pirmojo etapo, kai 60 mln. eurų biudžete reikės kitų metų antram pusmečiui.

„Parama dėl elektros kainų kompensavimo yra suskirstyta dviem etapais, šiems metams ir kitų metų pirmam pusmečiui iki balandžio. PVM lengvatą mes pratęsėme dar pusmečiui. Tai nelabai matau, kaip galima atimti iš pagalbos verslui pirmo etapo pinigus, jeigu kito biudžeto 60 mln. eurų mums reikės antram pusmečiui“, – teigė A. Armonaitė.

„Taip pat noriu pažymėti, kad PVM netekimus kompensuos GPM surinkimas. Lygiai taip pat, žiūrėsime kokia bus žiema, to nežinome. Bet gali taip būti, kad ne visos paramos numatytos pirmam pusmečiui elektros kompensacijoms reikės“, – pridūrė ji.

Kaip pavyzdį ministrė paminėjo šių metų spalio ir lapkričio mėnesius, kuomet elektros mėnesinė kaina buvo žemesnė, negu buvo tikėtasi.

„Elektros mėnesio kaina buvo žemesnė, negu tikėjomės. Tai dabar manau, kad to nereikės ir kiti verslai nenukentės“, – tvirtino politikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.