Toks aplaidumas stebina: ES nustojo importuoti rusiškas anglis, atsisakys dalies naftos, bet vieną išimtį pasiliko

ES nustojo importuoti rusiškas anglis, atsisakys dalies rusiškos naftos, tačiau išlieka viena išimtis – deimantai.

 S.Ivanovas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 S.Ivanovas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 S.Ivanovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Ivanovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 3, 2022, 1:11 PM, atnaujinta Dec 3, 2022, 1:12 PM

Toks aplaidumas stebina, nes prekybos deimantais draudimas paveiktų tik vieną ES valstybę narę – Belgiją, visuomet teigusią, kad tokio sprendimo neblokuos.

Rusijos deimantų bendrovę „Alrosa“ kontroliuoja Kremlius. Rusijai ir Jakutijos Respublikai – didžiuliam Šiaurės Sibiro regionui, kuriame yra dauguma bendrovės kasyklų, – kartu priklauso 66 proc. „Alrosa“ akcijų.

Šios įmonės vadovas Sergejus Ivanovas buvo vienas pirmųjų rusų oligarchų, kuriam Jungtinės Amerikos Valstijos pritaikė sankcijas jau pirmąją invazijos į Ukrainą dieną. Mat oligarchas – vienas artimiausių Rusijos vadovo Vladimiro Putino sąjungininkų.

Remiantis bendrovės dokumentais ir Europos Komisijos duomenimis, ši įmonė finansavo kovinį povandeninį laivą B-871, pavadintą „Alrosa“. Dar birželio mėnesį Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad po 8 metus trukusio modernizavimo laivas aprūpintas net sparnuotosiomis raketomis.

ES pareigūnai jau anksčiau nurodė, kad būtent dėl to turėtų būti taikomos sankcijos prekybai rusiškais deimantais. Tačiau patvirtintame galutiniame projekte „Alrosa“ pavadinimo nebeliko.

Dėl sankcijų labiausiai nukentėtų belgai. Antverpene deimantais prekiaujama nuo XV amžiaus. Pasak Antverpeno pasaulinio deimantų centro prekybos asociacijos, čia esančiame vos kvadratinio kilometro deimantų rajone perka ir parduoda apie 1,7 tūkst. bendrovių ir 4,5 tūkst. prekiautojų.

Iki invazijos į Ukrainą 25 proc. neapdorotų deimantų, keliaujančių per Antverpeną, buvo iš Rusijos.

Antverpeno pasaulinio deimantų centro atstovas Tomas Neysas atmetė planus įvesti importo draudimą. Anot jo, Antverpenas turi likti atviromis durimis įmonėms, kurios neturi kitų galimybių. Skaičiuojama, kad sustabdžius rusiškų deimantų importą kyla pavojus 10 tūkst. darbo vietų, iš jų – apie 6 tūkst. netiesioginių.

Privačiai Belgijos pareigūnai įspėjo ES dėl darbo vietų praradimo, nors vyriausybė tvirtino niekada nesiekusi blokuoti sankcijų.

„Mūsų šalis niekada neblokavo priemonių, susijusių su deimantų sektoriumi“, – dar kovą sakė Belgijos premjeras Alexanderis De Croo. Bet kai „Alrosa“ buvo įtraukta į sankcijų sąrašą, Belgija, pasak vieno šaltinio, susilaikė.

Antverpeno deimantų pramonės atstovai teigė, kad tokie veiksmai paskatintų deimantų prekeivių pasitraukimą į Vidurinius Rytus ir Indiją – šalis, kurios vis dar prekiauja su Rusija.

JAV jau uždraudė nepramoninių deimantų importą iš Rusijos, Jungtinė Karalystė pritaikė sankcijas bendrovei „Alrosa“. Belgijos vyriausybė teigia, kad rusiškų deimantų draudimas turėtų būti kur kas platesnis, apimantis šlifuotus ir poliruotus akmenis.

Mat JAV draudimo kritikai atkreipė dėmesį į tai, kad sankcijos neužkerta kelio importuoti rusiškus deimantus per Indiją po to, kai jie toje šalyje buvo išpjauti, nušlifuoti ir taip paversti „indiškais“. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.