Įmonės „Norfa“ gamyklų modernizavimas darbuotojus ir džiugina, ir kelia nerimą

Prieš trejus metus pradėtas įmonės „Norfa“ gamyklų modernizavimas šiandien jau duoda vaisių: rudenį duris atvėrusioje naujojoje Alytaus „Rivonos“ pieninės saugykloje dirbantis technologas Linas Sieniutis jau svarsto, kur dar toliau būtų galima žengti modernizavimo keliu. Nors ir neslepia – priprasti prie naujovių buvo nelengva ir jam, ir kolegoms, bet verta.

L.Sieniutis įsitikinęs, kad geriausia motyvacija darbuotojams – gerėjančios darbo sąlygos ir atlyginimas.
L.Sieniutis įsitikinęs, kad geriausia motyvacija darbuotojams – gerėjančios darbo sąlygos ir atlyginimas.
Daugiau nuotraukų (1)

Ema Vilčinskaitė

Dec 5, 2022, 9:00 AM

Dabar, įdiegus kur kas modernesnes naujoves, „Rivonos“ pieninė kartu su ten pat esančiu konservų fabriku sunaudoja trečdaliu mažiau vandens ir sumažina kitas sąnaudas. Čia buvo sumontuota nauja centrinė plovimo stotis, kuri gerokai sumažino vandens sunaudojimą plovimo darbams.

Mat pieninėje visiems plovimo darbams sunaudojama labai daug vandens. Dabar visas vanduo surenkamas ir naudojamas antrą kartą pirminiam plovimui. Skalauti visuomet naudojamas šviežias vanduo, kad nepatektų jokie mikrobai.

Be to, higiena dabar bus gerokai aukštesnio lygio. Per šią pertvarką buvo ir gerokai sutrumpinti gamybai naudojami vamzdynai. Vadinasi, buvo sumažinti įmonės nuostoliai: juk vamzdynuose gamybos proceso metu lieka produktų likučių, kurie vėliau ne fasuojami, o išmetami.

Diegs dar daugiau naujovių

Technologas L.Sieniutis „Rivonos“ pieninėje Alytuje dirba jau šešerius metus. Mažeikiškis, baigęs maisto technologijos studijas Kaune, iš pradžių darbavosi kitoje maisto pramonės įmonėje, bet atsiradus galimybei prisijungti prie „Rivonos“ kolektyvo ilgai nedvejojo – įmonė didelė, gerai žinoma, todėl nusprendė savo jėgas ir žinias panaudoti čia. O draugiškas kolektyvas, pasak Lino, greitai padėjo apsiprasti naujoje vietoje ir pareigose.

„Visada dalyvauju diegiant naujoves, ne išimtis buvo ir šį rudenį įgyvendintas naujausias mūsų projektas – įdiegtas visiškai automatizuotas CIP plovimas ir pradėjusi veikti automatizuota saugykla.

Kartu su ten dirbančiais žmonėmis mokiausi tuo naudotis. Pirmas kelias savaites praleidau dirbdamas su jais. Išklausydami nusiskundimus kartu su įrangos gamintojais koregavome naujų įrenginių veikimą.

Šiandien, praėjus jau trims mėnesiams, darbas vyksta gerokai sklandžiau ir paprasčiau. Padirbėjus kyla dar daugiau minčių, kaip galima patobulinti šiuos procesus. Bendraujame su tiekėjais, diegsime dar daugiau naujovių.

Taip, dar yra nemažai vietų, kur reikalinga modernizacija. Planuojame per kelerius metus tai modernizuoti, automatizuoti“, – pasakojo „Rivonos“ technologas.

Tobulina gamybos procesus

Technologijomis besidomintis L.Sieniutis visada pasisako už naujoves ir modernizavimą, nors puikiai žino, kad ir jam, ir kitiems darbuotojams teks išmokti su jomis dirbti. Tačiau naujovės visada yra naudingos.

„Pats labai daug prisidedu prie naujovių diegimo. Nuolat bendrauju su įrangos tiekėjais, lankausi parodose, ieškome įvairių sprendimų, kaip patobulinti gamybos procesus, palengvinti darbą žmonėms, užtikrinti kuo geresnę produktų kokybę.

Sunkiausia diegiant naujoves yra pradžia, viskas visada atrodo sudėtinga. Tačiau padirbėjus, išmokus naudotis nauja įranga viskas nurimsta ir darbuotojai būna patenkinti“, – pasakojo Linas.

Jaunas vyras pasidžiaugė, kad universitete, studijuodamas maisto technologiją, baigiamąjį darbą rašė pieno pramonės tema. Tad teorinių žinių jis turi daug, bet atėjęs dirbti į pieninę suprato, kad daug ko reikės ir pasimokyti.

Sunku rasti specialistų

Šiandien technologas žino – dirbant pieno pramonėje, įmonei modernėjant ir pasauliui nestovint vietoje mokytis tenka nuolat.

„Technologo darbas nėra monotoniškas, dėl to jis man ir patinka. Padirbėjus ilgėliau tampa lengviau spręsti gamyboje iškilusias problemas, ramiau į jas reaguoti. Kai pradėjau diegti naujoves, darbas dar labiau pradėjo patikti.

Naujajame ceche privalumų tikrai daugiau nei trūkumų. Mažiau fizinio darbo, darbuotojai dirba prie liečiamojo ekrano – iš čia viską ir valdo.

Anksčiau darbuotojai sukinėdavo kranus, o dabar prie ekrano spaudo mygtukus.

Toks darbas pirmiausia fiziškai lengvesnis, be to, gerokai sumažėja klaidų. Anksčiau egzistavo žmogiškojo veiksnio – klaidų tikimybė, o šiandien tokie dalykai jau atmestini, nėra galimybių jiems nutikti.

Visos operacijos fiksuojamos kompiuteryje. Pagal įrašus galime analizuoti darbą ir jį tobulinti, pamatyti nukrypimus nuo gamybinių parametrų, užkirsti kelią nekokybiško produkto pagaminimui.

Tačiau įsidiegus pažangesnę įrangą reikalingi specialistai, kurie tą įrangą prižiūrėtų ir remontuotų. Alytuje sunku prisivilioti tokių specialistų kaip automatikai, elektronikos inžinieriai.

Šie specialistai mieliau dirba Vilniuje ar Kaune. Tai bene vienintelis naujovių diegimo trūkumas, tačiau ir su juo susidorojama“, – pasakojo „Rivonos“ technologas.

Prie gero priprantama

L.Sieniutis šypsosi paklaustas, kokios apimtų nuotaikos, jei tektų vėl grįžti prie senosios pieninės įrangos. Nors įmonė, modernizavusi įrenginius, senuosius pasiliko atsargai, o kai kuriuos perkėlė ir pritaikė kitiems produktams gaminti, senaisiais jau nebenori naudotis nei jis pats, nei kiti darbuotojai.

Be to, senaisiais įrenginiais galima naudotis ir tuomet, kai naujieji remontuojami ar derinami.

„Prie gero greitai priprantama. Esu įsitikinęs, kad ir man, ir visiems kitiems darbuotojams didžiausia motyvacija darbe yra geros ir vis gerėjančios darbo sąlygos ir, žinoma, atlyginimas“, – šypsojosi L.Sieniutis. 

Prie naujovių pratinasi ir vadovai, ir darbuotojai

Įmonės gamybos vadovė Laima Balionienė niekada nesipriešino naujovių diegimui, bet didelės investicijos visada kelia nerimą. Todėl nuosekliai viskas apgalvojama, skaičiuojama, ar atsipirks.

„Visada su komanda aptariame ir sprendžiame, kokios modernizacijos mums reikia. Naujus projektus pradedame vykdyti tik tuomet, kai viską gerai pasveriame. Svarbiausia – pagerinti gamybos procesus, palengvinti darbuotojų kasdienybę ir, jeigu reikia, didinti gamybos našumą“, – pasakojo L.Balionienė.

– Kas tiksliai buvo padaryta, pakeista įmonėje šiais metais?

– Modernizacija pieninėje vyksta nuolat. Kasmet vis kitame ceche ką nors atnaujiname. Per pastaruosius metus atnaujinome išpilstymo į indelius įrenginį, dabar grietinę ir jogurtą išpilstome kur kas greičiau ir lengviau negu iki tol. Atnaujinome varškės sūrių pakavimo procesą, dabar darbuotojams kur kas lengviau, išaugo darbo našumas.

Naujausias mūsų projektas – visiškai automatizuotas CIP plovimas ir automatinė saugykla. Nors įranga sumontuota ir paleista visai neseniai, jau matome, kad darbuotojams dirbti kur kas paprasčiau. Pagerėjo ir higiena.

– Palyginkite senąją ir naująją pieninę, kokie modernizacijos privalumai ir trūkumai?

– Pieninė labai pasikeitusi. Atnaujintos patalpos, išlietos naujos kokybiškos grindys. Įrenginiai kur kas našesni ir patogesni naudoti. Procesai optimizuoti, mažiau rankų darbo.

– Kaip naujoves priėmė darbuotojai? Kaip juos motyvuojate?

– Darbuotojai beveik visada naujoves priima sunkiai. Atsiranda naujesnių, pažangesnių įrenginių, reikia išmokti juos valdyti, bet išmokus ir šiek tiek padirbėjus visi būna patenkinti, nes darbas palengvėja.

Atlyginimai pieninėje įvairūs, priklauso nuo darbo vietos. Yra lengvesnių ir sunkesnių darbų, reikalaujančių daug žinių ir patirties. Gamyboje alga priklauso nuo pagamintos produkcijos kiekio, mano manymu, tai geriausia motyvacija. Algos mūsų padalinyje svyruoja nuo 1000 iki 1800 eurų neatskaičius mokesčių.

Džiaugiuosi, kad dėl modernizacijos niekada neatleidome darbuotojų, apmokome juos dirbti su nauja įranga. Jeigu žmonių būna per daug, perkeliame į kitus cechus, prie kitų įrenginių.

– Kaip padidėjo darbo našumas?

– Modernizuojant pieninę didėja ir įrenginių našumas. Pavyzdžiui, butelių išpilstymas nuo 800 vnt./val. pagreitėjo iki 3000 vnt./val. Indelių išpilstymas pagreitėjo nuo 3800 vnt./val. iki 6000 vnt./val. Dėl naujo varškės šaldytuvo ne tik pagerėjo varškės kokybė, bet ir pagreitėjo gamybos procesas nuo 800 kg/val. iki 1200 kg/val.

Tobulėti visada yra kur. Norėdamos sėkmingai dirbti maisto gamybos įmonės turi nuolat sekti naujoves, modernizuoti įrangą ir gamybos procesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.