Į FNTT akiratį pateko odontologai ir prekėmis prekiavusi įmonė – galėjo parduoti dantų implantų už kone 700 tūkst. eurų Galėjo būti padedama slėpti mokesčius

Vilniuje veikianti ir mažmenine prekyba odontologinėmis prekėmis užsiimanti įmonė galėjo padėti odontologų paslaugas teikiančioms šešioms įmonėmis ir dviem fiziniams asmenims, kurie nebuvo įregistravę savo odontologinės veiklos, slėpti mokesčius.

Implantus be apskaitos pardavinėjusi įmonė įtariama apgaulingai tvarkiusi buhalterinę apskaitą ir teikusi neteisingus duomenis apie pajamas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Implantus be apskaitos pardavinėjusi įmonė įtariama apgaulingai tvarkiusi buhalterinę apskaitą ir teikusi neteisingus duomenis apie pajamas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-07 11:15, atnaujinta 2022-12-07 13:39

Kaip trečiadienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), įtariama, kad per 2018–2020 metus ši įmonė be apskaitos dokumentų galėjo parduoti apie 1,6 tūkst. dantų implantų, už kuriuos juos žmonėms sriegę odontologai galėjo gauti per 711 tūkst. eurų ir jie nebuvo apskaityti ir pagrįsti apskaitos dokumentais.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai, tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnai. Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus informacijos iš Valstybinės mokesčių inspekcijos.

Skaičiuojama, kad nebuvo sumokėta per 25 tūkst. eurų pelno ir gyventojų pajamų mokesčių. Įtariama, kad juridiniai asmenys nuo gautų nepaskaitytų pajamų nesumokėjo nuo beveik 800 iki 5,3 tūkst. eurų pelno mokesčio.

Pasak FNTT, į teisėsaugos pareigūnų akiratį pakliuvusios šešios įmonės ir du fiziniai asmenys per ikiteisminį tyrimą pripažino savo kaltę ir savanoriškai susimokėjo visus priskaičiuotus mokesčius valstybei – per 25 tūkst. eurų.

Implantus be apskaitos pardavinėjusi įmonė įtariama apgaulingai tvarkiusi buhalterinę apskaitą ir teikusi neteisingus duomenis apie pajamas. Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai.

Už mokesčių vengimą teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, kai mokesčių suma viršija 750 MGL, griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų. Už apgaulingą apskaitos tvarkymą galima griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki ketverių metų.

FNTT pastebi tendenciją, kad odontologai dažnai kuria mažąsias bendrijas veiklai vykdyti. Mažosios bendrijos steigėjas dažnai būna pats gydytojas odontologas – burnos chirurgas, daugiau darbuotojų nebūna. Mažosios bendrijos yra atleistos nuo pelno mokesčio mokėjimo pirmus steigimo metus.

Pasak FNTT, odontologinių paslaugų teikimas yra neapmokestinamas pridėtinės vertės mokesčiu (PVM), nuo gautų pajamų mokamas tik 5 proc. pelno mokestis. Be to, pastebima, kad odontologines paslaugas teikiantys asmenys dažnai siekia per metus neviršyti 300 tūkst. eurų pajamų sumos, kad šios gautos pajamos nebūtų apmokestinamos 15 proc. PVM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.