Į kainą įskaičiavo ir baudą: kai vilniečiai skųsis nežmoniškai brangiu vandeniu, turėtų prisiminti 3 mln. eurų skolą

Kai nuo Naujųjų metų vilniečiai skųsis nežmoniškai brangiu vandeniu, turėtų prisiminti, kad privalo sumokėti ir 3 milijonus eurų, kuriuos bendrovė „Vilniaus vandenys“ turi pakloti už išleistus teršalus.

Butų gyventojams kubinis metras vandens nuo Naujųjų metų kainuos 2,02 euro.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Butų gyventojams kubinis metras vandens nuo Naujųjų metų kainuos 2,02 euro.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Butų gyventojams kubinis metras vandens nuo Naujųjų metų kainuos 2,02 euro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Butų gyventojams kubinis metras vandens nuo Naujųjų metų kainuos 2,02 euro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 10, 2022, 12:50 PM

Šią savaitę pranešdama nelinksmą naujieną apie 0,57 euro už kubinį metrą brangstantį vandenį įmonė „Vilniaus vandenys“ neužsiminė apie didžiulę baudą.

O ji siekia 3,024 mln. eurų. Tiek „Vilniaus vandenys“ privalo sumokėti iki sausio 1-osios už taršą ftalatais ir fenoliais ir prie centralizuotų tinklų neprisijungusius vilniečius.

Jeigu tos baudos nebūtų, vanduo vilniečiams taip smarkiai nepabrangtų.

Įkliuvo dėl taršos leidimų

Bauda „Vilniaus vandenims“ apskaičiuota už pažeidimus nuo 2014 iki 2018 metų. Vilniaus apygardos administracinis teismas ją sumažino per pusę. Aplinkosaugininkai buvo įmonę nubaudę net 7,5 mln. eurų bauda.

Nuo 2014-ųjų išleisti nuotekas su ftalatais buvo galima tik turint leidimą, kuriame nustatyti reikalavimai tokioms medžiagoms išleisti.

Įdomu tai, kad aplinkosaugos specialistai pasirinktinai tyrė keliolika vandentvarkos įmonių, pažeidimus nustatė penkiose.

Didžiausia bauda skirta „Vilniaus vandenims“. Dauguma tikrintų įmonių į aplinkosaugininkų pastabas reagavo ir susitvarkė taršos leidimus šioms medžiagoms išleisti.

Kitos įmonės atsipirko mažesnėmis baudomis. Tarkim, „Kėdainių vandenims“ buvo skirta 1,65 mln. eurų bauda, bet teismas sankciją sumažino iki 414 tūkst. eurų.

Investicijas teks pamiršti

„Kodėl vilniečiai, mokėdami už vandenį, turi sumokėti ir už neūkišką įmonės valdymą?“ – klausė vienas pavardės prašęs neminėti vandentvarkos specialistas.

Jo žodžiais, įmonės visas baudas sumoka iš lėšų, kurias surenka: „Vadinasi, tie milijonai, kurie galėjo būti investuojami į infrastruktūrą, atsinaujinančiąsias technologijas, dabar baudos pavidalu nusės į vandens kainą vartotojams.“

Jam apmaudu dėl to, kad kitąmet bus neatlikta daug darbų, kuriuos Vilniuje reikia nuveikti modernizuojant vandentiekio tinklus.

Vardijo praeities bėdas

Anot buvusio mero Juozo Imbraso, „Vilniaus vandenys“ neūkišku valdymu garsėjo seniai, tad nieko stebėtina, kad gavo milžinišką baudą, kuri taps papildoma našta vartotojams.

Jis sutiko, kad dėl labai pakilusių elektros energijos kainų vanduo turėjo neišvengiamai brangti, bet pokytis galėjo būti mažesnis, jeigu ne bauda.

„Vandentiekio avarijos Vilniuje pastaruoju metu – viena už kitą didesnės, dar prisiminkime nešvaraus vandens tiekimą Naujamiestyje, kai kelis mėnesius to nepavyko pašalinti. Visa tai kalba apie prastą įmonės valdymą“, – įsitikinęs J.Imbrasas.

Jis karčiai juokavo, kad įmonėje nebeliko specialistų, kurie žinotų, kur po žeme yra vandentiekio vamzdžiai.

J.Imbrasas priminė ir „Vilniaus vandenų“ būstinės Dominikonų gatvėje pardavimo istoriją. Aukcione 2,5 tūkst. kvadratinių metrų du pastatai buvo parduoti už 3,9 mln. eurų, bet tik sandoriui įvykus paaiškėjo, kad neįskaičiuotos 800 kvadratinių metrų palėpės.

Tada buvo svarstoma, kad padaryta apie 2 mln. eurų žala.

Gamina elektros energiją

Patvirtinus naujus paslaugų tarifus šią savaitę paaiškėjo, kad nuo Naujųjų metų butų gyventojams kubinis metras vandens kainuos 2,02 euro, individualių namų gyventojams – 2 eurus.

Vidutiniškai šis paslaugų kainų pokytis vieno šeimos ūkio sąskaitas už vandenį ir nuotekų tvarkymą padidins 2,28 euro per mėnesį.

Tačiau „Vilniaus vandenys“ tarifų didėjimą siejo tik su smarkiai išaugusiomis elektros energijos kainomis.

Per pirmus devynis šių metų mėnesius „Vilniaus vandenų“ išlaidos už elektros energijos sunaudojimą, lyginant su 2021 metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 3,9 mln. eurų, arba 2,4 karto.

Baudą siekiantis pamiršti „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Saulius Savickas pasidžiaugė bent tuo, kad didesnio tarifų augimo išvengta dėl pačios bendrovės gaminamos elektros energijos.

„Šiuo metu beveik 26 proc. visos sunaudojamos elektros energijos pasigaminame patys: dalį iš nuotekų valymo procese susidariusio dumblo, dalį – iš ant bendrovei priklausančių pastatų stogų ir šalia jų įrengtų saulės fotovoltinių jėgainių.

Per pirmuosius 10 šių metų mėnesių bendrovė pati pasigamino 35,2 proc. daugiau elektros energijos nei tuo pačiu laikotarpiu pernai ir taip patyrė maždaug 1,7 mln. eurų mažiau sąnaudų už elektros energiją“, – skaičiavo S.Savickas.

3

Tiek milijonų eurų baudą „Vilniaus vandenys“ privalo sumokėti už taršą ftalatais ir fenoliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.