Dėl sniego gali strigti šiukšlių išvežimas: gyventojams patarė, kaip elgtis

Sniego pusnims užvertus kelius, šiukšliavežėms tapo sudėtinga aptarnauti konteinerius didžiuosiuose miestuose ir ypač atokesnėse vietovėse. Kai kur sniego lygis siekia net 40–60 centimetrų, o nuvalyti visas gatves užtrunka. Gyventojų prašoma būti supratingiems ir atsižvelgti į atliekų tvarkymo rekomendacijas esant ekstremalioms oro sąlygoms.

Sniego pusnims užvertus kelius, šiukšliavežėms tapo sudėtinga aptarnauti konteinerius didžiuosiuose miestuose ir ypač atokesnėse vietovėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sniego pusnims užvertus kelius, šiukšliavežėms tapo sudėtinga aptarnauti konteinerius didžiuosiuose miestuose ir ypač atokesnėse vietovėse.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2022, 4:38 PM

Eismas sudėtingas ir miestuose

Kelias dienas intensyviai sningant, konteinerių aptarnavimas net ir miestuose tampa iššūkiu. Užpustytuose ir apledėjusiuose kiemuose didelei technikai sunku manevruoti, ji klimpsta sniege, konteinerių aptarnauti neleidžia slidžios įkalnės. Gyventojai didmiesčiuose dažnai automobilius parkuoja šalikelėse, taip dar labiau apsunkindami privažiavimą prie konteinerių.

„Šiandien vien Vilniuje per pirmąjį pusdienį dėl užpustytų aikštelių ir nepravažiuojamų kiemų nepavyko aptarnauti daugiau kaip 200 konteinerių, panaši situacija yra visoje Lietuvoje.

Nenuvalytos konteinerių aikštelės ir kiemai užkerta kelią atsistumti konteinerius iki šiukšliavežės, o prie jų privažiuoti taip pat yra sudėtinga, šiukšliavežės klimpsta sniege.

Sodų bendrijose, uždaruose individualių namų kvartaluose gyventojai patys rūpinasi kelių valymu ir dėl didelių darbo apimčių šiuo metu sudėtinga rasti, kas galėtų jiems nuvalyti kelius, taigi stringa ir individualių konteinerių aptarnavimas“, – nurodo aplinkotvarkos bendrovės „Ecoservice“ logistikos vadovas Audrius Puplesis.

Šiuo metu daugiausiai neprivažiuojamų vietų yra priemiesčiuose, rajonuose, nutolusiose sodybose ar miškingose teritorijose. Tuo atveju, jei konteineris nebuvo aptarnautas, jį reikėtų palikti išstatytą, papildomai susidarančias atliekas geriausia kaupti didesniuose maišuose, juos palikti prie konteinerio – šie maišai bus paimti kartu su konteinerio turiniu.

Atliekas stengsis išvežti

Šiuo metu keliai ir konteinerių aikštelės intensyviai valomos, kai jie taps pravažiuojami, atliekas išvežti bus bandoma pakartotinai kitą atliekų tvarkymo grafike nustatytą aptarnavimo dieną.

Važiuoti užpustytais keliais nerizikuojama, nes šiukšliavežei įstrigus, ją sudėtinga išvaduoti, tam reikalinga sunkiasvorė technika, darbų metu kelias gali būti sugadintas, kuriuo taps sunku pravažiuoti ir lengviesiems automobiliams. Laužoma ne tik technika, bet dėl sugaišto laiko nukenčia ir kiti – sutrinka atliekų išvežimo darbai iš kitų konteinerių, rašoma pranešime.

„Visus gyventojus stengiamės aptarnauti laiku, tačiau yra vietų, kur žiemos metu įvažiuoti sudėtinga ar net neįmanoma. Tais atvejais, kai įvertinę kelių būklę nutariame apsisukti, surinkti atliekų važiuojame kitą grafike nustatytą dieną. Individualius konteinerius turinčių atokesnių gyvenviečių, sodų bendrijų gyventojus prašome esant galimybei atliekas kaupti sandėliuke ar kitoje patalpoje ir konteinerį prie kelio išstumti tik aptarnavimo metu, kai kelias jau bus nuvalytas“, – teigia A. Puplesis.

Gyventojams rekomenduojama prieš metant į konteinerius pakuotes suspausti, išlankstyti kartonines dėžutes, kad tilptų kiek įmanoma daugiau, maisto atliekas, jei yra galimybė, reikėtų kompostuoti.

Gyventojus kviečia prisidėti

Intensyvus snygis sukaustė visą Lietuvą, todėl pilietiškai nusiteikę gyventojai kviečiami prisidėti užtikrinant, kad įvažiavimai būtų atlaisvinti greičiau. Organizuodami bendruomeniškas talkas, padėdami kaimynams ar nukasdami savo kiemo įvažiaviavimą, gyventojai gali prisidėti užtikrinant konteinerių aptarnavimą laiku.

„Miestų gyventojus kviestume tiesiog nukasti konteinerių aikšteles, įvažiavimus į kiemus, tai padėtų privažiuoti ir aptarnauti konteinerius laiku. Individualių namų gyventojus raginame konteinerius palikti prie gatvės, gerai privažiuojamose vietose ir nepatingėti nukasti šalikelės, nes pastatyti ant pusnies jie gali nuvirsti, o ir atitempti konteinerį per pusnis yra sudėtinga. Nereikėtų konteinerių palikti ant važiuojamosios dalies, kad netrukdytų eismui“, – sako A. Puplesis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.