Nyderlandai planuoja iki 2035 metų pastatyti dvi naujas atomines elektrines

Nyderlandų vyriausybė planuoja šalies pietinėje dalyje pastatyti dvi naujas atomines elektrines, kurios, anot jos, sumažins priklausomybę nuo iškastinio kuro.

Nyderlandų vyriausybė planuoja šalies pietinėje dalyje pastatyti dvi naujas atomines elektrines.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nyderlandų vyriausybė planuoja šalies pietinėje dalyje pastatyti dvi naujas atomines elektrines.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-12 09:46

Elektrinės netoli Borselės miestelio bus pastatytos iki 2035 metų ir gamins iki 13 proc. Nyderlandų elektros energijos, praėjusios savaitės pabaigoje sakė ministras pirmininkas Markas Rutte.

„Savo bendrą energijos balansą papildę atomine energija, sumažinsime dėl elektros energijos gamybos išmetamą anglies dioksido kiekį ir tapsime mažiau priklausomi nuo šalių, iš kurių tiekiamas šis iškastinis kuras“, – pareiškė jis per savaitinę spaudos konferenciją.

Po Maskvos invazijos į Ukrainą sutrikus naftos ir dujų tiekimui iš Rusijos, energijos kainos sparčiai kyla ir Nyderlanduose, ir kitose Europos šalyse.

Netoli Borselės miestelio, esančio šalia sienos su Belgija, įsikūrusi vienintelė elektros energijos gamybai tebenaudojama Nyderlandų atominė elektrinė, kuri buvo pastatyta 1973 metais.

Atominės energetikos klausimas tausoti aplinką siekiančiuose Nyderlanduose kelia nemažai prieštaravimų. Tačiau pastaraisiais metais į ją imta žvelgti palankiau, nes tai vertinama kaip vienas iš būdų mažinti išmetamą klimato šilimą skatinančio anglies dioksido kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.