D. Kreivys: Čekijos pasiūlymas dėl viršutinės dujų kainų ribos nėra pakankamas

Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujančios Čekijos pasiūlymas dėl viršutinės dujų kainų ribos nėra pakankamas, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Dainius Kreivys<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Kreivys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 11:51 PM

„Derybose dėl rinkos koregavimo mechanizmo yra tam tikrų postūmių nuo pradinio pasiūlymo tinkama linkme, tačiau pirmininkaujančios šalies (Čekijos – BNS) parengtas kompromisinis pasiūlymas nėra pakankamas“, – antradienio vakarą išplatintame Energetikos ministerijos pranešime sakė D. Kreivys.

„Bendru daugelio šalių sutarimu sutarėme intensyviai dirbti toliau, kad pasiektume sutarimą dėl mechanizmo, kuris užtikrintų dujų rinkos stabilumą, tiekimo saugumą, mūsų pramonės gyvybingumą ir žemas kainas mūsų žmonėms“, – teigė ministras.

Tai jis sakė po antradienį Briuselyje vykusio neeilinio ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos posėdžio, kurio metu už energetiką atsakingiems Bendrijos ministrams nepavyko susitarti dėl dujų kainų viršutinės ribos Nyderlandų TTF prekybos taške.

Lapkričio pabaigoje Europos Komisija (EK) pasiūlė nustatyti 275 eurų už megavatvalandę (MWh) viršutinę dujų kainų ribą artimiausio mėnesio sandoriams, kuri būtų aktyvuota tik tuo atveju, jei kito mėnesio dujų kaina šią ribą viršytų dvi savaites bei per dviejų savaičių laikotarpį 10 dienų iš eilės 58 eurais viršytų suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) referencinę kainą.

Tuo metu Bendrijai pirmininkaujanti Čekija praėjusią savaitę pasiūlė nustatyti žemesnę – 220 eurų – viršutinę ribą artimiausio mėnesio sandoriams Nyderlandų TTF prekybos taške, aktyvuojant ją tuo atveju, jei kito mėnesio dujų kaina šią ribą viršytų penkias dienas bei būtų 35 eurais didesnė nei SGD referencinė kaina. Apie šį pasiūlymą praėjusią savaitę paskelbė jį mačiusi užsienio žiniasklaida.

Energetikos ministerija pranešė, jog daugelis šalių nepritarė Čekijos parengtam kompromisiniam pasiūlymui – išsiskyrė šalių narių pozicijos dėl siūlomos viršutinės gamtinių dujų kainos ribos, mechanizmo taikymo apimties, jo aktyvavimo bei deaktyvavimo sąlygų.

„Reikia dirbti toliau dėl mechanizmo, kuris būtų veiksmingas suvaldant energijos kainas“, – teigė D. Kreivys.

Pasak ministro, dujų kainų „lubų“ mechanizmas turi būti efektyvus ir funkcionalus.

„Tam jis turi būti pakankamai plataus taikymo, dinamiškas, koreliuojantis su dujų kainomis kitose tarptautinėse rinkose ir aktyvuojamas nedelsiant tam, kad turėtų poveikį tuomet, kai tik ženkliai išauga energijos kainos. Mechanizmas neturėtų kelti rizikos energijos tiekimo saugumui ir neskatinti gamtinių dujų vartojimo“, – teigė D. Kreivys.

Pranešama, kad derybas dėl viršutinės dujų kainų ribos už energetiką atsakingi Bendrijos ministrai pratęs kitą pirmadienį Briuselyje vyksiančios ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos posėdžio metu.

Ieškant būdų, kaip sumažinti itin išaugusias dujų ir elektros kainas, dujų kainų lubas rudens pradžioje pasiūlė šį pusmetį ES pirmininkaujanti Čekija. Lubas elektros gamybai naudojamoms dujoms nuo birželio, leidus Briuseliui, taiko Ispanija ir Portugalija – dėl to jose yra vienos mažiausių elektros kainų ES.

Šiuo klausimu blokas yra pasidalijęs į dvi stovyklas. Tokioms luboms pritaria maždaug pusė Bendrijos šalių, tarp jų ir Lietuva, tačiau prieštarauja Vokietija, Nyderlandai, Austrija, Danija ir Vengrija – motyvuojama, jog dujų kainų lubos gali nuo ES atgrasyti ir į kitas rinkas nukreipti SGD tiekėjus taip pakenkiant jų tiekimo saugumui, taip pat padidinti dujų paklausą, o dėl to gali ištuštėti žiemai užpildytos dujų saugyklos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.