Nustatė, kuris pasas galingiausias pasaulyje: lietuviai irgi turi kuo džiaugtis

Patį galingiausią pasą pasaulyje turi Jungtinių Arabų Emyratų gyventojai. Jie be vizų gali keliauti į 180 pasaulio šalių. Tokią žinią skelbia „Passport Index“ sudarytojai. Mažiausiai galimybių keliauti be vizų turi asmenys su Afganistano pasais – juos be papildomų kelionės dokumentų įsileidžia vos 38 šalys.

Devyni iš dešimties galingiausių pasų yra išduoti Europos šalyse.<br>V.Skaraičio nuotr.
Devyni iš dešimties galingiausių pasų yra išduoti Europos šalyse.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 11:52 AM, atnaujinta Dec 13, 2022, 2:26 PM

Tačiau, kaip praneša „Euronews.com“, nepaisant tokio atotrūkio, beveik kiekvienos šalies pasai šiais metais tapo galingesni: kiekvienoje šalyje, išskyrus Vanuatu, šiais metais kelionių laisvė padidėjo.

„Pasaulis viršijo prieš pandemiją nustatytą atvirumo kriterijų, ir yra rimtų požymių, kad ši augimo tendencija išliks, – sakė vienas iš „Passport Index“ įkūrėjų Hrantas Bogosianas. – Ypač džiugu, kad toks augimas pastebimas padidėjus geopolitinei įtampai ir ekonominiams neramumams, o tai rodo, kad šalys sutinka, jog pasaulis, kuriame yra mažiau sienų, gali padėti spręsti kai kuriuos svarbiausius XXI a. iššūkius.“

Indekso sudarytojai pripažino, kad šis augimas iš dalies susijęs su COVID-19 apribojimų panaikinimu, tačiau primygtinai tvirtino, kad jame taip pat atsispindi vis labiau vertinama judėjimo laisvė ir populiarėjantis darbas, leidžiantis eiti pareigas iš bet kurios vietos.

Tarp skirtingų pasų turėtojų vis dar yra didžiulis atotrūkis: su vienais dokumentais keliautojas gali praeiti saugumo patikrą nė neatsigręždamas, o ne tokių galingų pasų turėtojams durys uždarytos.

Devyni iš dešimties galingiausių pasų yra išduoti Europos šalyse.

Kaip nurodo „Passport Index“, galingiausią pasą turi JAE. Jis leidžia be vizos keliauti po 121 šalį, 59 šalyse JAE paso turėtojai vizą gali gauti atvykę, 18-oje šalių reikalinga išankstinė viza. Toliau rikiuojasi Vokietija, Švedija, Suomija, Liuksemburgas, Ispanija, Prancūzija, Italija, Austrija, Šveicarija ir Pietų Korėja.

Lietuva dalijasi 27–31 vietas kartu su Singapūru, Malta, Slovakija ir Kanada. Lietuviams be vizos leidžiama apsilankyti 121 šalyje, 49-iose vizą galima gauti atvykus, o iš anksto vizų reikia vykstant į 28 šalis. Šios šalys sudaro 5-ąją pagal pasų galingumą grupę.

Visą pasų reitingą rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.