Vienos didžiausių pasaulyje kriptovaliutų biržos FTX įkūrėjui pareikšti kaltinimai sukčiavimu

JAV vertybinių popierių ir biržų komisija apkaltino buvusį kriptovaliutų biržos FTX vadovą ir įkūrėją Samą Bankmaną-Friedą, esą jis „vykdė investuotojų apgaudinėjimo schemą“.

S.Bankmanas-Friedas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
S.Bankmanas-Friedas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 4:02 PM

Šio savaitės pradžioje Bahamų valdžios institucijos JAV prašymu suėmė S.Bankmaną-Friedą. Bahamų prokuratūra mano, kad JAV sieks verslininko ekstradicijos.

S.Bankmanas-Friedas buvo kriptovaliutų žvaigždė – vos prieš du mėnesius žurnalas „Forbes“ apskaičiavo, kad 30-mečio turtas siekia apie 17 mlrd. dolerių.

Lapkritį kriptovaliutų birža FTX – antra pagal dydį kriptovaliutų birža pasaulyje – paskelbė bankrotą, o S.Bankmanas-Friedas atsistatydino iš generalinio direktoriaus pareigų.

Lapkričio pradžioje FTX klientai pradėjo masiškai atsiimti lėšas iš savo sąskaitų, nes pasklido gandai, kad FTX ir kitų S.Bankmano-Friedo vadovaujamų įmonių finansinė padėtis sunki.

Verslininkas bandė išgelbėti FTX tikėdamasis, kad ją nupirks didžiausia kriptovaliutų birža ir pagrindinė konkurentė „Binance“. Vis dėlto „Binance“ atmetė sandorį, rašo „bbc.com“.

Naujienų agentūros „Reuters“ duomenimis, FTX iš investuotojų ir konkurentų bandė pritraukti apie 9,4 mlrd. S.Bankmanas-Friedas sakė, kad biržai dėl to, kad klientai masiškai atsiima lėšas, reikia iki 8 mlrd. JAV dolerių.

FTX bankroto procesas turės įtakos ne tik pačiai FTX, bet ir kitai verslininko įsteigtai bendrovei „Alameda Research“ ir maždaug 130 dukterinių jos įmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.