Lietuva sutiktų eiti į kompromisą dėl dujų kainų „lubų“: D. Kreivys pasakė, kokios turėtų būti sąlygos

Antradienį Europos Sąjungos (ES) ministrams vėl nepavykus susitarti dėl galimos viršutinės kainos ribos Bendrijoje vartojamoms dujoms, energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad Lietuva sutiktų švelninti savo poziciją, tačiau Čekijos pasiūlytas kompromisas nėra priimtinas.

D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Dec 14, 2022, 2:33 PM

„Galime eiti į kompromisus, bet paskutinis lygis, kurį siūlo čekai, nėra iki galo priimtinas“, – žurnalistams trečiadienį sakė ministras.

ES šiuo metu pirminikaujanti Čekija yra pasiūliusi taikyti 220 Eur/MWh viršutinę kainų ribą dujoms, kuriomis prekiaujama TTF prekybos taške Nyderlanduose. Tokias „lubas“ siūloma aktyvuoti, jei dujų kaina ateinantį mėnesį jas viršytų penkias dienas, taip pat – būtų 35 eurais didesnė už palyginamąją suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) kainą.

„Mūsų manymu, jos (Čekijos pasiūlytos dujų kainų „lubos“ – ELTA) yra per aukštos“, – teigė D. Kreivys.

Dar lapkritį Europos Komisija pasiūlė, kad dujų kainos TTF biržoje, kurioje iš esmės nustatoma dujų kaina visai ES, būtų apribojamos iki 275 Eur/MWh, tačiau su sąlyga, jei išsilaikytų bent dvi savaites bei 10 dienų iš eilės būtų 58 eurais didesnės nei palyginamoji SGD kaina.

Antradienį išplatintame Energetikos ministerijos pranešime D. Kreivys teigė, kad dėl „veiksmingo“ kainų „lubų“ mechanizmo „reikia dirbti toliau“. Šią ir kitas energijos kainų suvaldymo priemones tądien aptarė ES Transporto, telekomunikacijų ir energetikos tarybos posėdyje dalyvavę ministrai.

D. Kreivys tikino, kad viršutinės dujų kainos ribos mechanizmas turi būti efektyvus ir funkcionalus, būtų „pakankamai plataus taikymo, dinamiškas, koreliuojantis su dujų kainomis kitose tarptautinėse rinkose“ bei galėtų būti aktyvuojamas nedelsiant, jei dujų kainos smarkiai išauga.

Pranešime ministras taip pat pripažino, kad derybose dėl šios priemonės „yra tam tikrų postūmių“ nuo EK pasiūlymo, nors Čekijos kompromisinis variantas „nėra pakankamas“.

Derybas dėl rinkos koregavimo mechanizmo ministrai pratęs kitą savaitę, gruodžio 19 d., artimiausiame ES už energetiką atsakingų ministrų posėdyje.

„Bendru daugelio šalių sutarimu sutarėme intensyviai dirbti toliau, kad pasiektume sutarimą dėl mechanizmo, kuris užtikrintų dujų rinkos stabilumą, tiekimo saugumą, pramonės gyvybingumą ir žemas kainas žmonėms“, – pranešime teigė ministras.

Naujienų agentūra AFP antradienį pranešė, kad Bendrijos šalių atstovams vis tik pavyko sutarti dėl bendrų dujų pirkimų ir greitesnių leidimų atsinaujinančios energetikos plėtrai išdavimo procedūrų, bet jų įtvirtinimas priklausys nuo sutarimo dėl dujų kainų „lubų“.

Anot AFP cituotos Austrijos energetikos ministrės Leonoros Gewessler, šie sutarimai „laikomi įkaitais“ šalių, kurios nori mažesnės dujų kainų ribos, nei siūlo EK.

Visas tris priemones tikimasi priimti būtent pirmadienį.

Dalis ES valstybių, pavyzdžiui, Lietuva, Lenkija, Prancūzija ar Ispanija, siekia, kad dujų kainų „lubos“ būtų mažesnės, nei siūlomos EK, kad joms negaliotų Komisijos iškeltos sąlygos.

Tuo metu tokios šalys kaip Vokietija, Nyderlandai ir Austrija pernelyg žemą dujų kainų ribą laiko grėsme saugiam dujų tiekimui į žemyną, esą tuomet dujų kroviniai galėtų būti gabenami ne į Europą, o į daugiau sumokėti galinčias šalis Azijoje.

ES būtini greiti sprendimai, kadangi prasidėjus žiemai Europoje atšalo orai, o Rusijai smarkiai sumažinus dujų srautus žemynas turi mažiau alternatyvų užsitikrinti energijos tiekimą. Tokių atsakomųjų veiksmų Kremlius ėmėsi reaguojant į ES paskelbtas sankcijas dėl karo Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.