Nepavykus susitarti dėl dujų kainų „lubų“ – nusivylę ministrai: tikėjosi atkimšti šampano butelį ir atšvęsti sprendimą

Europos Sąjungos (ES) ministrai antradienį Briuselyje įvykusiame susitikime išsprendė dalį nesutarimų dėl siūlomų gamtinių dujų kainų „lubų“, bet nusprendė derybas šiuo klausimu pratęsti kitą savaitę, kad būtų galima galutinai sutarti dėl techninių detalių.

ES ministrai nusprendė derybas dėl gamtinių dujų kainų „lubų“ pratęsti kitą savaitę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES ministrai nusprendė derybas dėl gamtinių dujų kainų „lubų“ pratęsti kitą savaitę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES ministrai nusprendė derybas dėl gamtinių dujų kainų „lubų“ pratęsti kitą savaitę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES ministrai nusprendė derybas dėl gamtinių dujų kainų „lubų“ pratęsti kitą savaitę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
ES ministrai nusprendė derybas dėl gamtinių dujų kainų „lubų“ pratęsti kitą savaitę.<br>M.Patašiaus nuotr.
ES ministrai nusprendė derybas dėl gamtinių dujų kainų „lubų“ pratęsti kitą savaitę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 9:15 AM

Ministrai sutarė dėl dviejų kitų priemonių, kuriomis siekiama sušvelninti energijos krizės Europoje poveikį – dėl bendro dujų pirkimo ir paspartintų leidimų atsinaujinančiųjų išteklių energijos projektams išdavimo procedūrų, – bet jų patvirtinimas priklauso nuo to, ar bus galutinai nustatytos kainų „lubos“.

„Tikėjausi šiandien atkimšti šampano butelį ir atšvęsti susitarimą. Tačiau butelius, matyt, dar reikės kažkiek palaikyti šaldytuve“, – po susitikimo pareiškė susitikimui pirmininkavęs Čekijos pramonės ministras Jozefas Sikela, kurio šalis šį pusmetį pirmininkauja Europos Sąjungos Tarybai.

„Mūsų tikslas – visas tris priemones patvirtinti kartu pirmadienį, kai įvyks kitas energetikos ministrų susitikimas“, – sakė jis žurnalistams.

Šių priemonių klausimą reikia spręsti skubiai, kadangi į šaltąjį žiemos sezoną Europos žemynas įžengė turėdamas mažiau energijos tiekimo galimybių, nes Rusija yra sumažinusi dujų tiekimą, keršydama už sankcijas, kurias Europos Sąjunga paskelbė Maskvai dėl jos karo Ukrainoje.

Nors ir mažesnės negu metų viduryje, dujų kainos vis vien yra didelės, tad Europoje neslūgsta nerimas, jog namų ūkiams ir įmonėms gali tekti susidurti su elektros tiekimo sutrikimais arba didžiulėmis sąskaitomis už energiją, jei ne šią žiemą, tai kitą.

J. Sikela pažymėjo, kad Europos Komisijos parengtas pradinis pasiūlymas dėl dujų kainų viršutinės ribos bus pakoreguotas siekiant išspręsti nesutarimus tarp bloko valstybių narių.

Kelios ES šalys, įskaitant Prancūziją, Lenkiją ir Ispaniją, sukritikavo Komisijos pasiūlymą, pagal kurį, jų nuomone, kainų viršutinė riba niekada nebūtų aktyvuota.

Europos Komisija yra pasiūliusi 275 eurų už megavatvalandę (MWh) dujų kainų viršutinę ribą.

Tačiau šios „lubos“ būtų aktyvuotos tik tuo atveju, jeigu kaina bent dvi savaites viršytų tą lygį, o suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) kaina tuo pat dviejų savaičių laikotarpiu 10 dienų viršytų 58 eurus.

Kitos ES šalys, įskaitant Vokietiją, Nyderlandus ir Austriją, pernelyg nelanksčias kainų „lubas“ laiko grėsme tiekimui, nes tokia kainų riba tiekėjus gali paskatinti dujas tiekti pelningesnėms Azijos rinkoms, o ne Europai.

J. Sikela sakė, kad kainų „viršutinės ribos“ klausimas yra „nepaprastai jautrus“, ir pridūrė, kad jis atskleidė „trapią pusiausvyrą“ Europos Sąjungoje.

„Kai kurios iš šalių mano, kad tuo atveju, jeigu mes su šiuo mechanizmu klystame, jis iš esmės galėtų sukelti problemą, kuri būtų kur kas didesnė už tą, kurios mes norime išvengti“, – pareiškė jis.

Kai kurios šalys, siekiančios veiksmingų kainų „lubų“, pabrėžė, jog būtina skubiai pasiekti susitarimą.

„Laikas konsultacijoms baigėsi“, – pareiškė Italijos Europos reikalų ministras Raffaele Fitto (Rafaelis Fitas) prieš susitikimą.

„Europos piliečiai kankinasi, Europos įmonės užsidaro... Visi mes privalome vykdyti savo pareigas ir nedelsdami susitarti dėl rinkos koregavimo mechanizmo bei energetinio solidarumo.“

Tuo tarpu J. Sikela po susitikimo pareiškė: „Mes tiesiog sutarėme, kad išspręsime šį klausimą ir jį galutinai išspręsime pirmadienį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.