I. Šimonytė neigia, kad derybos su Švedija dėl viršpelnių stringa

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė neigia, kad derybos su Švedija dėl viršplaninių šios šalies elektros ne iš dujų gamintojų pajamų pasidalinimo su Lietuva yra užstrigusios. Anot jos, derybos, tai ilgas ir sudėtingas procesas, kurio metu reikia susitarti dėl kiekvienos detalės, tad tai, kad galutinio susitarimo siekimas gali užtrukti, yra įprasta.

I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-15 12:24

„Pirmiausiai reikia susitikrinti, kad mes vienodai suprantame skaičius, kad yra ta pati statistika ir išeiname iš tų pačių duomenų. Derybos niekada neįvyksta per vieną dieną, nėra pasiekiamas susitarimas dėl visko“, – sakė I.Šimonytė.

Premjerė tikina, kad derybos vis dar vyksta ir jeigu iš tikrųjų bus matomas jų sulėtėjimas, bus kreipiamasi į Europos Komisiją (EK).

„Deramės ir dirbame toliau. Jeigu reikės komisijos pagalbos, tada ir prašysime komisijos pagalbos“, – tvirtino ji.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad spalį už energetiką atsakingi ES ministrai patvirtino EKpasiūlytą aukštų energijos kainų suvaldymo priemonę – apmokestinti viršplanines ne iš dujų elektrą gaminančių įmonių pajamas, kurios viršija 180 Eur/MWh.

Dėl elektros biržoje taikomo kainų nustatymo mechanizmo ir aukštų dujų kainų jos uždirba didelius pelnus, kadangi parduoda elektrą už tą pačią kainą kaip ir elektros gamintojai iš dujų, nors iš atsinaujinančių išteklių, branduolinės energijos ir kitų ne dujinių šaltinių elektra gaminama gerokai pigiau.

Kadangi Lietuvoje tokių generacijos pajėgumų trūksta, EK įpareigojo didžiausią elektros eksportuotoją Švediją su Lietuva pasirašyti dvišales sutartis, pagal kurias dalis švedų gamintojų viršplaninių pajamų atitektų Lietuvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.