Įvedė naują tvarką – po kurio laiko pamatysime naujas specializuotas parduotuves

Seimas įteisino specializuotas rūkalų, įskaitant el. cigaretes, parduotuves arba skyrius. Jie pradės veikti nuo 2025 metų. Įstatymui pradėjus veikti, įprastose parduotuvėse nebebus galima viešai demonstruoti rūkalų ir jų aksesuarų. Čia bus leidžiama nurodyti tik rūkalų pavadinimus bei pakelio ar pakuotės kainas.

El. cigaretės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
El. cigaretės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Badaras.<br>T.Bauro nuotr.
R.Badaras.<br>T.Bauro nuotr.
El. cigaretės.<br>D.Umbraso nuotr.
El. cigaretės.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 17, 2022, 8:15 PM

Apie tai „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) vyriausioji specialistė Roberta Arbačiauskaitė, Seimo Ekonomikos komiteto narys Andrius Bagdonas ir gydytojas toksikologas Robertas Badaras.

A.Bagdonas teigė nepalaikęs šio įstatymo projekto, nes mano, kad ne tik draudimais galime pasiekti norimą rezultatą. „Manau, kiekvienas žmogus turi teisę pats spręsti, kaip jam gyventi, jei jis nepažeidžia kitų žmonių interesų ir jiems nepakenkia. Kartais man susidaro įspūdis, kad ši valdančioji dauguma perima praėjusios kadencijos draudimų politiką“, – teigė politikas.

Jis svarstė, kad veikiausiai specializuotose parduotuvėse, matyt, bus apribota prekyba kitomis prekėmis, nes ten bus galima prekiauti tik tabako gaminiais.

R.Arbačiauskaitė iš NTAKD, kalbėdama radijo laidoje, minėjo, kad situacija, kalbant apie el. cigarečių paplitimą, nėra pavydėtina. Remiantis paskutiniais mokinių tyrimo, kuris buvo atliktas 2019 m., duomenimis, matoma, kad bent kartą gyvenimą el. cigaretes vartoto bandė du iš trijų mokinių. O jaunesnių – 13 m. ar jaunesnių – grupėje jas yra bandęs vienas iš penkių.

„Prieš tai toks tyrimas darytas 2015 m. Lyginant su jo duomenimis, šie skaičiai radikaliai išaugę. Anuomet tik 7 proc. 13 m. ir jaunesnių grupėje buvo bandžiusių rūkyti el. cigaretes.

Negana to, po truputį jaunėja ir amžius – rūkyti el. cigaretes bando ir pradinukai. Nerimą padidina ir tai, kad jas bandoma modifikuoti – papildyti įvairiomis nelegaliomis medžiagomis. Be to, skysčiai įsigyjami internetu, todėl neužtikrinama jo kokybė – skysčiai gali būti su neaiškiomis priemaišomis“, – sakė R.Arbačiauskaitė.

A.Bagdonas teigė pasigendantis to, kad vaikams būtų pristatoma, kokios pasekmės lauktų, jei šie vartos alkoholinius gėrimus ar rūkys vienokias ar kitokias cigaretes.

NTAKD atstovė minėjo, kad mokyklos vykdo prevencines programas – jos orientuotos į įvairių psichotropinių medžiagų vartojimą. Anot R.Arbačiauskaitės, yra nuomonė, kad el. cigaretės mažiau kenksmingos nei įprastos, tačiau Departamentas laikosi nuomonės, kad nėra nė vieno nekenksmingo rūkymo būdo. O ieškantiems informacijos, jos galima rasti internete.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad agituojant už šį įstatymo projektą visų išsakomas pagrindinis argumentas buvo tas, kad taip bus mažinamas nepilnamečių rūkymas.

Mes kalbame apie paprastas cigaretes, tačiau esmė ne čia – juk jaunimas rūko el. cigaretes su kvapais ir skoniais. Tad čia yra pagrindinė problema tarp jaunimo“, – teigė Seimo narys.

Be to, jo teigimu, nors nuo šių metų liepos el. cigarečių, kuriose yra skonių ar kvapų, prekyba uždrausta, problema niekaip išspręsta.

„Man atrodo, kad tos išvardintos priemonės – daugiau formalios. Vargiai rūkalius eis į internetinį puslapį ir skaitys, kodėl rūkyti nesveika. Manau, labai svarbu parengti galbūt nacionalinę kampaniją įtraukiant populiarius žmones, kad rūkyti taptų nepopuliaru. Taip gal pasiektume jaunus žmones, kurie dažnai pamėgdžioja žvaigždes“, – siūlė A.Bagdonas.

Į tai R.Arbačiauskaitė atsakė, kad lapkričio gale priimtos įstatymo pataisos, kuriomis nuspręsta, jog Departamentas galės blokuoti svetaines, kurios pardavinėja tabako gaminius asmenims, kuriems nėra 18 metų. Taip bandoma stabdyti nelegalių medžiagų patekimą nepilnamečiams į rankas.

„Alkoholio ir kitų narkotikų tyrimo Europos mokyklose (ESPAD)“ tyrimas rodo, kad Lietuva pagal garinančių paauglių skaičių pirmauja Europoje.

„Neturiu pagrindo abejoti duomenimis šiais duomenimis“, – „Žinių radijo“ eteryje sakė gydytojas toksikologas R.Badaras.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuva visada būname visada besivejančiojo vaidmenyje. „Garinimo mada atėjo iš JAV, kur ji po truputį jau slopsta. O mes vis dar labai sparčiai vejamės. Manau, kad kita statistika bus gražesnė“, – spėjo medikas.

Jam kliūva tai, kad Lietuvoje stinga mokymo ir aiškinimo, kad garinimas nėra nekaltas žaidimas. O kadangi labai vėluojame su moksleivių švietimu, šie spragą užpildo socialinių tinklų informacija. Anot R.Badaro, mokslas sako, kad garinimas sukelia daug pašalinių gana nemalonių poveikių. Duomenys dar negausūs, tačiau iš to, ką turime, galima teigti, kad tai nėra nekaltas dalykas.

„Palyginamųjų studijų, kas geriau – įprastas rūkymas ar garinimas – nėra, tačiau privalumus patvirtinančių studijų taip pat nėra. Kuo toliau, tuo daugiau mokslas pateikia įrodymų, kad garinimas sukelia šalutinių poveikių“, – teigė gydytojas.

Laidos pašnekovas atkreipė dėmesį, kad garinimo įrenginys naudojamas ne tik legaliem užpildams: į legalias medžiagas dedami papildai, tarp kurių būna ir gana pavojingų medžiagų – sintetinių kanapinoidų. Šie gali sukelti ir psichozę, ir netgi sąmonės netekimą.

Mokslininkai skaičiuoja, kad garinimo daromo poveikio rezultatus matysime po 10–20 metų.

Anot R.Badaro, civilizuotose šalyse ribojimai tiek rūkymui, tiek garinimui darosi vis griežtesni. Įdomus sprendimas Australijoje: ten el. cigaretės, kaip skelbiama, prieinamos tik su gydytojo receptu, nes kilus diskusijoms, kad jas reikėtų uždrausti, atsirado teigiančių, jog garina dėl sveikatos.

Kai 2019 m. rugsėjį pasirodė pirmieji mirties atvejai, Indija po dviejų savaičių uždraudė pardavinėti el. cigarečių produktus.

Kinija, nors būtent ji pirmoji pasaulyje prieš daugybę matų sukūrė el. cigaretes, tam, kad apsaugotų paauglius, kuriems internete visai nesunku apsimesti pilnamečiais, uždraudė prekybą el. cigaretėmis el. parduotuvėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.