LEA: šiemet įrengtas rekordinis saulės elektrinių skaičius

Nepaisant per metus Lietuvoje 23 proc. išaugusių saulės foto-modulių kainų ir 18 proc. padidėjusių saulės elektrinių įrengimo kainų, saulės elektrinių įrengimo tempai Lietuvoje buvo rekordiniai. Europos Sąjungoje šiais metais buvo įrengta 41 proc. daugiau saulės elektrinių nei 2021 metais, Lietuvoje – net 116 proc., rašoma pranešime žiniasklaidai.

Saulės elektrinių įrengimo tempai Lietuvoje buvo rekordiniai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Saulės elektrinių įrengimo tempai Lietuvoje buvo rekordiniai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 4:10 PM

Lietuvos energetikos agentūros specialistų atliekama kasmėnesinė saulės elektrinių rinkos apžvalga rodo, kad 2022 m. saulės elektrinių įrengimo kaina buvo nepastovi ir nuolatos kito. Augant infliacijai, elektros energijos kainai, brango ir saulės foto-modulių kaina (kuri 40–50 proc. lemia saulės elektrinių įrengimo kainą).

Pagal Agentūros apibendrintus paskelbtų kvietimų teikti paraiškas saulės elektrinių įsirengimui rezultatus 2022 m. lapkričio mėn. saulės elektrinių įrengimo Lietuvoje vidutinė kaina, palyginus su spalio mėnesiu, didėjo 5,6 proc. Tai lėmė didėjusios foto-modulių ir kitų komponentų kainos. Lapkritį pirmą kartą stebimas reikšmingas kitų išlaidų (projektavimo, aptarnavimo ir kitos paslaugos) padidėjimas. Vidutiniškai šios išlaidos 2022 metais buvo apie 29 Eur/kW. Lapkritį jos išaugo 162 proc. (2,6 karto) ir siekė 76 Eur/kW, rašoma pranešime.

Tačiau lapkritį mažėjo rangos darbų kaina – 14,1 proc. lyginant su spalio mėnesiu. Šiais metais iki gruodžio mėn. vidutinė rangos darbų kaina buvo 174 Eur/kW, lapkritį ši kaina mažėjo 16 proc. lyginant su 2022 m. vidutine kaina.

Kitų komponentų (montavimo konstrukcijos, inventoriai, valdymo įranga, kaupikliai ir kt.) kaina 2022 m. lapkritį didėjo 6,5 proc. lyginant su spaliu ir siekė 410 Eur/kW. Taip pat 2022 m. lapkritį didėjo ir saulės foto-modulių kaina 2,4 proc., lyginant su spalio mėnesiu, ir siekė 476 Eur/kW.

Pagrindinės saulės elektrinių įrengimo kainų augimo priežastys išlieka tokios pat – pasaulinės pandemijos sukelti trikdžiai žaliavų tiekimo ir gamybos srityse, stabiliai auganti foto-modulių paklausa, pakilusios pagrindinių medžiagų (polikristalinio silicio, sidabro, vario, aliuminio, stiklo) ir elektros energijos kainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.