S. Krėpšta: kriptovaliutų keityklų Lietuvoje turėtų sumažėti – jų skaičius didžiausias Europos Sąjungoje

Lietuvos banko (LB) valdybos narys Simonas Krėpšta sako, jog nuo lapkričio Lietuvoje sugriežtinus virtualiųjų valiutų įmonių veiklą jų skaičius, šiemet buvę didžiausias Europos Sąjungoje, turėtų sumažėti.

Dabar Lietuvoje yra registruoti 758 kripto turto paslaugų tiekėjai.<br>Unsplash.com nuotr.
Dabar Lietuvoje yra registruoti 758 kripto turto paslaugų tiekėjai.<br>Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Gaidamavičius, Roma Pakėnienė

Dec 28, 2022, 2:41 PM, atnaujinta Dec 28, 2022, 3:51 PM

„Tikėkimės, kad sektorius taps tvaresnis ir galbūt tas skaičius registruotų įmonių pasikeis užtikrinus, kad šių reikalavimų yra laikomasi“, – žurnalistams trečiadienį teigė S. Krėpšta.

„Turbūt tikėtina (kad įmonių sumažės – BNS). Visi tie skaičiai – 750 įmonių – jos buvo registruotos iki lapkričio 1-os dienos, kai galiojo kita reguliacinė aplinka. (...) Kiek girdime iš FNTT ir iš rinkos dalyvių, turbūt ne visos įmonės tenkins 125 tūkstančių eurų (įstatinio kapitalo – BNS) reikalavimą“, – kalbėjo LB atstovas.

LB duomenimis, dabar Lietuvoje yra registruoti 758 kripto turto paslaugų tiekėjai – 4,4 karto daugiau nei prieš metus. Tuo metu Estijoje veikia 381 tokia bendrovė, Lenkijoje – 346.

„Lietuvoje stebime didžiausią kripto bendrovių skaičių Europos Sąjungoje ir tas augimas buvo labai spartus šiais metais“, – sakė S. Krėpšta.

„Vienas iš veiksnių turbūt yra gera mūsų šalies reputacija finansų technologijų kontekste – esame atpažįstami, žinomi, ir įmonės mato tą marketinginę naudą registruotis čia, Lietuvoje“, – kalbėjo S. Krėpšta.

Vis dėlto, pasak jo, atsižvelgiant į globalias tendencijas būtina stebėti kripto bendrovių skaičiaus augimo procesą.

„Manome, kad verta stebėti šį aspektą. Žinome, kas įvyko globaliu mastu, ir kripto turto vertė apskritai šiemet susitraukė maždaug du su puse karto – nuo trijų trilijonų iki mažiau nei vieno trilijono vertės. Jeigu kalbėtume apie globalų kontekstą, turėjome eilę garsių skandalų“, – teigė S. Krėpšta.

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisomis reikalaujama didesnio įmonių įstatinio kapitalo (125 tūkst. eurų), vadovaujantys darbuotojai turi būti nuolatiniai Lietuvos gyventojai, atstovauti tik vienai įmonei ar įmonių grupei. Be to, įmonių klientai turi būti identifikuojami, kai vienkartinių operacijų suma viršija 700 eurų.

Nuo kitų metų vasario Juridinių asmenų registro tvarkytojas taip pat turės viešai skelbti šių įmonių sąrašą, taip suteikiant daugiau skaidrumo rinkai.

A. Bilotaitė: kriptovaliutų kasėjų bumas sudaro galimybes sukčiauti ir apeiti sankcijas

Ne visada įstatymų besilaikančių virtualių valiutų paslaugų tiekėjų Lietuvoje per metus padaugėjo daugiau nei penkis kartus, o jų nekontroliuojamas bumas sudaro galimybes sukčiauti ir apeiti sankcijas, sako vidaus reikalų ministrė.

Agnės Bilotaitės teigimu, sankcijų Rusijai įgyvendinimas ir virtualiųjų valiutų operatorių bei keityklų veikla Lietuvoje ne visada atitinka pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones.

„Per šiuos metus FNTT atliko 31 subjekto patikrinimą. Nustatyta, kad bendrovės įgyvendina ne visas pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones, o kai kurių bendrovių veikloje buvo rimtų prevencijos spragų. Tai sudaro galimybes virtualiąsias valiutas naudoti neteisėtiems veiksmams, pavyzdžiui, sukčiavimui, sankcijų apėjimui, pajamų slėpimui“, – pranešime teigė ministrė.

VRM nurodo, kad šiemet tokių paslaugų tiekėjų registruota net 900, kai 2020 metais – tik 8, o pernai – 167.

„Atsižvelgiant į sparčiai augantį virtualiųjų valiutų paslaugų tiekėjų skaičių FNTT šiai sričiai skirs didesnį dėmesį“, – teigia A. Bilotaitė.

Ministrė sako, kad kitąmet FNTT pagrindinį dėmesį skirs grėsmių ir rizikų vertinimui, tyrimams, prevencijai, kriminalinei žvalgybai, taip neteisėto praturtėjimo užkardymui ir civilinio turto konfiskavimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.