Suskystintų gamtinių dujų laivas atplaukė į Suomijos uostą

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) saugykla ir pakartotinio dujinimo įrenginys „Exemplar“ trečiadienį atplaukė į Suomijos Ingos uostą ir, padedant vilkikams, buvo sėkmingai prišvartuotas, praneša visuomeninė transliuotoja „Yle“.

SGD saugykla ir pakartotinio dujinimo įrenginys „Exemplar“ atplaukė į Suomijos uostą ir buvo prišvartuotas.<br>Scanpix nuotr.
SGD saugykla ir pakartotinio dujinimo įrenginys „Exemplar“ atplaukė į Suomijos uostą ir buvo prišvartuotas.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Svajūnas Laukineitis

Dec 28, 2022, 2:24 PM

Skelbiama, jog į Suomijos įlanką „Exemplar“ įplaukė gruodžio 26-ąją, tačiau jo atvykimas į kelionės tikslo vietą buvo atidėtas dėl nepalankių orų.

Laivas atplaukė iš Gibraltaro, kur į jį buvo pakrautas pradinis SGD krovinys.

Suomijos dujų perdavimo tinklų operatorė „Gasgrid Finland“ gegužę su JAV bendrove „Excelerate Energy“ pasirašė 150,9 tūkst. kubinių metrų talpos „Exemplar“ nuomos sutartį dešimčiai metų.

Prieš tai Suomija ir Estija, siekdamos atsikratyti priklausomybės nuo rusiškų dujų, nusprendė statytis SGD importo terminalus ir buvo sutarusios, jog išdujinimo laivas atplauks į tą terminalą, kuris bus baigtas statyti pirmas. Tačiau spalį Estija pranešė apie „principinį susitarimą“ su Suomija, kad pastarosios bendrovės išsinuomotas laivas bus bazuojamas Suomijos Ingoje, bet ne Estijos Paldiskyje. Talinas planų pasikeitimą aiškino tuo, kad dujų vartojimas Suomijoje – gerokai didesnis nei Estijoje, o šalis per jūrą jungiančio dujotiekio „Balticconnector“ pralaidumas nepakankamas.

Estijos vyriausybė pripažino, kad baigtam statyti Paldiskio SGD terminalui reikia atskiro išdujinimo laivo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.