Kroatija tampa 20-ąja euro zonos nare: ką pravartu žinoti apie euro įvedimą šioje šalyje lietuviams?

Sekmadienį, sausio, 1-ąją, Kroatija tapo 20-ąja euro zonos nare, o nuo sausio 15 d. euras taps vienintele teisėta valiuta šioje šalyje, skelbiama Lietuvos banko pranešime žiniasklaidai.

Eurai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eurai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2023, 7:08 AM

Lietuvos gyventojai informuojami, kad išsikeisti kunų banknotus į eurus bus galima išsikeisti ne tik kituose euro zonos centriniuose bankuose, bet ir Lietuvos banke. Keitimo operacijos Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune bus atliekamos nuo 2023 m. sausio 2 d. iki vasario 28 d., darbo dienomis nuo 9 iki 12 val. Pinigai keičiami pagal fiksuotą oficialų keitimo kursą – 7,53450 HRK už 1 Eur, paslauga teikiama nemokamai. Vieno asmens per vieną dieną keičiama suma negali viršyti 8000 kunų.

Tuo metu keliaujantieji į naująją euro zonos šalį turėtų žinoti, kad Kroatijoje dvi savaites nuo euro įvedimo dienos bus galima atsiskaityti tiek eurais, tiek kunomis.

Pranešime pažymima, kad iki 2023 m. gruodžio 31 d. Kroatijoje kunų banknotus ir monetas išsikeisti į eurų banknotus ir monetas galima tik pašto skyriuose, komerciniuose bankuose ir Finansų agentūroje. Nemokamai vienu metu galima keisti ne daugiau kaip 100 kunų banknotų ir 100 kunų monetų. Už didesnio banknotų ar monetų kiekio keitimą komerciniai bankai gali imti mokestį.

Nuo 2024 m. sausio mėn. Kroatijos nacionalinis centrinis bankas kunų banknotus keis į eurus neterminuotai, o monetas – iki 2025 m. gruodžio 31 d. Ši paslauga teikiama nemokamai.

Iki 2023 m. gruodžio 31 d. prekių ir paslaugų kainos Kroatijoje bus nurodomos eurais ir kunomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.