Nuo sausio 1 dienos brangsta alkoholis ir tabakas

Nuo sekmadienio Lietuvoje, toliau vykdant trejų metų akcizų didinimo planą, didėja akcizų tarifai etilo alkoholiui ir alkoholiniams gėrimams, taip pat tabako produktams ir jiems alternatyviems produktams bei elektroninių cigarečių skysčiui.

Nuo sekmadienio Lietuvoje, toliau vykdant trejų metų akcizų didinimo planą, didėja akcizų tarifai etilo alkoholiui ir alkoholiniams gėrimams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo sekmadienio Lietuvoje, toliau vykdant trejų metų akcizų didinimo planą, didėja akcizų tarifai etilo alkoholiui ir alkoholiniams gėrimams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas, ELTA

Jan 1, 2023, 12:41 PM

Iš augančių akcizų tarifų alkoholiui tikimasi papildomų 20,6 mln. eurų pajamų biudžete

Nuo sausio 1 d. padidėjus tarifams, vyno ir kitų fermentuotų gėrimų iki 8,5 proc. kaina turėtų padidėti 0,09 Eur/0,5 l , vyno ir kitų fermentuotų gėrimų virš 8,5 proc. 0,11 Eur/0,5 l, tarpinių produktų iki 15 proc. 0,10 Eur/0,5 l, tarpinių produktų virš 15 proc. 0,14 Eur/0,5 l, Stipriųjų gėrimų, turinčių etilo alkoholio, 0,34 Eur/0,5 l, o alaus 0,03 Eur/0,5 l. Finansų ministerija numato, kad augantys akcizų tarifai alkoholiui atneš 20,6 mln. eurų į biudžetą.

Cigarečių pakelis brangsta 18 centų

Tuo tarpu cigaretės turėtų brangti 0,18 Eur/20 vnt., cigarai ir cigarilės 0,31 Eur/20g, rūkomasis tabakas 0,18 Eur/20g, Kaitinamojo tabako ir alternatyvūs produktai 0,35 Eur/20 vnt., o elektroninių cigarečių skystis +0,10 Eur/2ml. Valstybės biudžetui tai turėtų atnešti papildomus 15,1 mln. eurų.

Iki metų pabaigos galios PVM lengvata maitinimo įstaigoms

Seimui praeitais metais pritarus pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pakeitimui, iki metų pabaigos liks galioti lengvatinis 9 procentų PVM tarifas restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms ir išsinešti tiekiamam maistui.

Taip pat, neribotam laikui taikoma PVM lengvata apgyvendinimo paslaugų įmonėms, meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms. Tuo tarpu, sporto renginių, sporto klubų lankymui ir kitų asmenų, teikiančių panašias į sporto klubų teikiamas paslaugas, lankymui, atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms lengvatinis PVM tarifas numatomas taikyti tik pirmąjį šių metų pusmetį, o medicininės paskirties maisto produktams, kai prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos, taikomas 5 proc. PVM tarifas.

Galiausiai, nuo sekmadienio galioja lengvatinis 9 proc. PVM tarifas centralizuotai tiekiamam šildymui ir nuo šių metų yra panaikintas PVM atskaitos ribojimas elektromobiliams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.