Buvę „Linavos“ vadovai turi asociacijai atlyginti ketvirtį milijono eurų nuostolių

Buvęs Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Valdas Gilys ir buvęs vyriausiasis finansininkas Adolfas Darginavičius turi asociacijai atlyginti 250 tūkst. eurų siekiančią žalą, nusprendė teismas.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi pripažinta, kad buvusių vadovų darbo „Linavoje“ metu sistemingai buvo pažeidinėjami mokestiniai įstatymai ir dėl to „Linavai“ jie padarė didelę finansinę žalą.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi pripažinta, kad buvusių vadovų darbo „Linavoje“ metu sistemingai buvo pažeidinėjami mokestiniai įstatymai ir dėl to „Linavai“ jie padarė didelę finansinę žalą.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2023, 11:37 AM

Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi pripažinta, kad buvusių vadovų darbo „Linavoje“ metu sistemingai buvo pažeidinėjami mokestiniai įstatymai ir dėl to „Linavai“ jie padarė didelę finansinę žalą. V.Gilys pagal teismo nutartį turi atlyginti 226 tūkst. eurų nuostolių, 5 proc. palūkanas, skaičiuojamas nuo šios nuostolių sumos bei beveik 4 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidas, o A.Darginavičius turi atlyginti 13 tūkst. eurų nuostolius, 5 proc. palūkanas, skaičiuojamas nuo šios nuostolių sumos, bei 1,3 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidas.

Apeliacinio teismo nutartyje vienareikšmiškai konstatuota, jog buvusio generalinio sekretoriaus V.Gilio vadovavimas asociacijai, kai buvo „toleruojama mokestinių įstatymų laisva interpretacija“, yra neteisėtas ir užtraukia įmonės vadovui civilinę atsakomybę.

Nustatyta, kad V.Gilys sudarė daugumą sandorių, kurie mokestine prasme buvo įforminti netinkamai, ir kad taip jis pažeidė ne tik pareigą tinkamai organizuoti įmonės veiklą, bet ir padarė konkrečius darbo pareigų pažeidimus, t. y. veikė nepateisinamai, neapdairiai ir rizikingai.

Atlikus patikrinimą Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) konstatavo, jog praktiškai visas tiekėjų išrašytas PVO sąskaitas faktūras, kurias Vilniaus apskrities VMI mokestiniame ginče įvertino kaip nesusijusias su Asociacijos apmokestinamąja ūkine komercine veikla ir nepagrįstai priskirtas leidžiamiems atskaitymams bei nepagrįstai įtrauktas į PVM ataskaitą, Asociacijos vardu priėmė ir į Asociacijos buhalteriją įtraukimui į apskaitą pateikė būtent vyr. finansininkas A.Darginavičius.

Taip pat konstatuota, jog Asociacija neteisėtai teikdavo beprocentes paskolas savo darbuotojams, o mokestinio patikrinimo metu nustatyta ir tai, kad Asociacija darbuotojų, įskaitant atsakovo A.Darginavičiaus, poilsines keliones nepagrįstai įformindavo kaip tarnybines komandiruotes apmokamas iš Asociacijos lėšų.

Daugumoje atvejų įsakymus dėl tarnybinių komandiruočių generalinio sekretoriaus V. Gilio vardu pasirašydavo vyr. finansininkas A. Darginavičius.

V.Gilys „Linava“ asociacijos generalinio sekretoriaus pareigas ėjo nuo 1991 iki 2010 m., A.Darginavičius „Linava“ vyriausiuoju finansininku buvo nuo 1995 m. iki 2014 m.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?