Ekonomistas sako, kad dažnai nesuvokiama tikroji užsienio investicijų nauda: esmė ne piniguose

„Swedbank“ vyresnysis ekonomistas Vytenis Šimkus teigia, kad užsienio investicijos į Lietuvą iki šiol išlieka stabilios. Visgi, anot jo, dažnai nesuvokiama tikroji vertė, kurią atneša užsienio investicijos. Jo teigimu, tikroji nauda, gaunama iš užsienio investicijų, yra ne finansai, o naujų įmonių, technologijų ir specialistų pritraukimas į Lietuvą.

Tikroji nauda, gaunama iš užsienio investicijų, yra ne finansai, o naujų įmonių, technologijų ir specialistų pritraukimas į Lietuvą.<br>V.Balkūno nuotr.
Tikroji nauda, gaunama iš užsienio investicijų, yra ne finansai, o naujų įmonių, technologijų ir specialistų pritraukimas į Lietuvą.<br>V.Balkūno nuotr.
V.Šimkus.<br>Swedbank nuotr.
V.Šimkus.<br>Swedbank nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 8:58 AM, atnaujinta Jan 4, 2023, 8:59 AM

„Šiaip investicijos yra pakankamai stabilios jau daugelį metų ir jos aktyviai plaukia į Lietuvą. Žinoma, mes nesame kažkokia besivystančio pasaulio šalis, kuri yra ypatingai priklausoma nuo užsienio investicijų. Mums tiesiogiai ateina ir Europos Sąjungos lėšos, kurios papildo dabartines užsienio investicijas. Turime ir vietinio kapitalo sukaupę, kad galėtume finansuoti geras iniciatyvas, bet užsienio investicijos, žinoma, labai papildo tą investicinę aplinką“, – LRT trečiadienį komentavo V. Šimkus.

„Jos pritraukia aukštesnes pridėtinės vertės įmones ir leidžia kokybiškai pagerinti ekonomikos vaizdą, ir rezultatas yra matomas“, – pridėjo jis.

Ekonomistas taip pat teigė, kad iš tikrųjų per dažnai susitelkiama vien tik į investuojamus pinigus, o ne į tai, kaip per investicijas ateinantys patentai ir intelektualinė nuosavybė leidžia plėsti gamybą Lietuvoje.

„Apskritai, mes dažnai kalbame apie tiesiogines užsienio investicijas, kad čia pinigai mums yra svarbu. Bet, iš tikrųjų, ne pinigai yra pagrindinė nauda. Pinigų mes turime ir mes turime vietinio kapitalo, kuris gali investuoti į įvairias sritis. Tikroji investicijų esmė mums – technologijų perdavimas ir žinių perdavimas.

Niekas netrukdo mikroschemų ar automobilių žibintų gamyklas sukurti ir Lietuvos verslininkams, bet mes neturėjome praktikos, žinių, patentų ir intelektinės nuosavybės tam daryti“, – aiškino V. Šimkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.