Net turtuoliams 2022 m. nebuvo lengvi – vien E. Musko praradimai stulbina

Elonas Muskas tapo pirmuoju žmogumi, kurio turtas pasiekė 200 milijardų dolerių (187,5 mlrd. eurų) ribą. Ir pirmuoju, kuris sugebėjo prarasti tokią pat pinigų sumą.

E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2023, 7:26 AM

2011 metų lapkritį E.Musko (51 m.) turto vertė siekė 340 mlrd. dolerių, tad atrodė, kad pagal šį rodiklį jį pasivyti bus itin sudėtinga. Bet tai nutiko stebėtinai sparčiai. Tiktai ne dėl to, kad kiti turtuoliai sugebėjo sudėtingais 2022-aisiais smarkiai paauginti savo kapitalą.

Tiesiog paties E.Musko turtas sumenko iki 137 mlrd. dolerių.

Tiesa, „Bloomberg“ skelbiamame turtingiausių planetos žmonių reitinge jis išlaikė bent antrąją vietą, pirmąją užleidęs prancūzui Bernard’ui Arnault (162 mlrd. dolerių).

Pagrindinė amerikiečio nuostolių priežastis – per metus net 65 proc. smukusi kompanijos „Tesla“ akcijų kaina. Nors pati įmonė uždirba vis daugiau pelno, investuotojų pasitikėjimas ja pradėjo svyruoti dėl paties E.Musko elgesio.

Jiems ypač kliuvo jo sprendimas įsigyti socialinį tinklą „Twitter“, nes dėl to milijardierius ne tik turėjo parduoti nemenką dalį turėtų „Tesla“ akcijų, bet ir skirti daug asmeninio laiko naujam pirkiniui. Būdamas „Tesla“ vadovas jis ėmėsi diriguoti ir „Twitter“, o už tai dar sulaukė kritikos.

E.Muskas pažadėjo, jog daugiau „Tesla“ akcijų artimiausiais metais nebepardavinės, o apie naują „Twitter“ vadovą paskelbs, kai tik jis bus surastas. Tai sustabdė elektromobilių kompanijos akcijų kritimą, tačiau pakilimu kol kas nekvepia.

Apskritai 2022-ieji turtuoliams nebuvo lengvi. 500 turtingiausių pasaulio žmonių, anot „Bloomberg“, per metus neteko 1,4 trilijono dolerių vertės turto.

Ypač nesisekė tiems, kurie valdo technologijų kompanijas. Antai vienas buvusių sąrašo lyderių Markas Zuckerbergas pernai nusirito ten, kur nebuvo nuo 2014 metų, – į 25-ąją vietą (45,6 mlrd. dolerių). Per metus jis prarado net 19 pozicijų, o turto vertė sumenko daugiau nei perpus.

Tačiau buvo ir sėkmės istorijų. Pavyzdžiui, trečioje vietoje įsitaisė Indijos pramonės magnatas Gautamas Adani. Jo turto vertė per metus pakilo daugiau nei 40 mlrd. dolerių – iki 121 mlrd. dolerių, todėl jis sugebėjo aplenkti ir Warreną Buffettą, ir Billą Gatesą, ir Jeffą Bezosą.

Beje, į pirmąjį dešimtuką pateko dar vienas indas – devintoje vietoje atsidūręs energetikos sektoriaus verslininkas Mukeshas Ambani (87,1 mlrd. dolerių). 

Ištiko nuosmukis

Rusijos pradėtas karas Ukrainoje buvo viena priežasčių, dėl kurių pernai smarkiai krito biržų indeksai.

Kompanijos „Global SWP“ duomenimis, dėl to pirmą kartą per pastaruosius 50 metų reikšmingai sumažėjo valstybinių investicijų ir pensijų fondų vertė.

Valstybinių investicijų fondų valdomas turtas pasaulyje sumenko nuo 11,5 trilijono iki 10,6 trln. dolerių, valstybinių pensijų fondų – nuo 22,1 trln. iki 20,8 trln. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.