Lenkijos premjeras: Kroatijos perėjimas prie eurų – įspėjimas Lenkijai

Kainų kilimas Kroatijoje šiai šaliai įsivedus eurus gali būti įspėjimas Lenkijai, antradienį sakė Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

M.Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Morawieckis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2023, 3:36 PM

Per spaudos konferenciją Lenkijos ministras pirmininkas sakė, kad nuo sausio 1 dienos Kroatijai pradėjus naudoti eurus šioje šalyje sparčiai brangsta degalai, plataus vartojimo prekės ir paslaugos. „Įsivesti eurus esant tokiai didelei infliacijai yra tarsi įpilti žibalo į ugnį, ir tai yra įspėjimas visiems, kurie nori priversti lenkus prisijungti prie euro zonos“, – sakė M. Morawieckis.

Pagal stojimo į Europos Sąjungą sutartį Lenkija įsipareigojo įsivesti eurą, tačiau gali pati nustatyti datą, kada tai įvyks. Dabartinė vyriausybė nepritaria, kad būtų atsisakyta zlotų, nors kai kurie ekonomistai ir verslo grupės tvirtina, jog euro įvedimas būtų naudingas Lenkijos ekonomikai.

M. Morawieckis taip pat atmetė opozicijos teiginius, kad už didelę infliaciją Lenkijoje atsakinga ir vyriausybė, jis tvirtino, jog kainų kilimas yra Rusijos ir Ukrainos karo padarinys.

„Visi, kurie vadovaujasi sveiku protu, puikiai žino, kad infliacija pas mus atėjo iš išorės. Ji buvo importuota į Lenkiją ir yra susijusi su karu Ukrainoje“, – sakė jis. Premjeras pridūrė, kad jei Lenkija dabar įsivestų eurą, infliacija būtų dar didesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?