Rusiškas verslas turi „pilkų“ zonų, per kurias gabena prekes į Lietuvą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Gintautas Mažeikis teigia, kad nors sankcijos Rusijai nesustabdė rusiškos gamybos prekių pardavimo Lietuvos rinkoje, ekonomiškai tai Maskvai nepadės. Pasak jo, kadangi toks tiekimas paremtas gabenimu per trečiąsias šalis, kyla gabenimo kaštai ir prekių kainos, taip prarasdamos patrauklumą.

Egzistuoja būdų, kaip galima atsverti tokį rusiškų prekių poreikį.<br>Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
Egzistuoja būdų, kaip galima atsverti tokį rusiškų prekių poreikį.<br>Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
G.Mažeikis.<br>M.Patašiaus nuotr.
G.Mažeikis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Egzistuoja būdų, kaip galima atsverti tokį rusiškų prekių poreikį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Egzistuoja būdų, kaip galima atsverti tokį rusiškų prekių poreikį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 10, 2023, 10:46 AM, atnaujinta Jan 10, 2023, 10:47 AM

„Tos pačios Rusijos prekės atkeliaus, bet su Kazachstano ar Sakartvelo gamybos žyme. Rusijos verslas turi daug „pilkųjų“ ir „juodųjų“ zonų, kuriomis gali pasinaudoti tiekimo užtikrinimui. Bet prekės dėl to brangs ir neaišku, ar Lietuvos vartotojams labai norėsis jų. Kalbame apie vienetinius ir ypatingus atvejus. O ekonominiu požiūriu tai turi labiau propagandinę funkciją, negu pasiekia realų rezultatą“, – LRT radijui komentavo G.Mažeikis.

VDU profesorius taip pat teigė, kad egzistuoja būdų, kaip galima atsverti tokį rusiškų prekių poreikį. Visgi, jo manymu, tai tik pagreitintų jau vykstančius rusiškų prekių paklausos kritimo ir pardavimų kiekio mažėjimo procesus.

„Žinoma, yra skatinimas verslui atrasti naujus kelius, žmonėms atrasti naujas prekių alternatyvas. Galbūt dar būtų galima skatinti, kad vietoje rusiškų prekių pasirodytų ukrainietiškos ir užimtų kažkas tas rinkas. Bet ilgainiui įprastai, rinka pati susireguliuoja. Ir, sakykime, tų išlikusių rusiškų prekių ištekliai išseks ir aš nematau čia jokios problemos“,– tikino G.Mažeikis.

„Jeigu nematome Lietuvoje atvirų penktosios kolonos arba pro-rusiškų grupuočių, kuriuos kovotų už tokį juokingą dalyką, kaip rusiška kosmetika, žinoma“, – pridėjo jis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad Lietuvos banko (LB) skaičiavimais, nuo karo pradžios bendras Lietuvos eksportas į Rusiją sumažėjo 4 proc., tačiau 4,2 proc. padidėjo į kitas Nepriklausomų valstybių sandraugos šalis. Pasak LB, tai nulėmė ypač padidėjęs transporto priemonių ir mineralinių produktų eksportas, taip pat per Lietuvą į Kaliningradą tekanti elektra bei aukšta jos kaina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.