I. Šimonytė apie vaistinių skandalą: draudimas konkurentams tartis dėl kainos neriboja asociacijų laisvės

Verslo asociacijoms prašant išaiškinimų, kaip joms atstovauti savo narių interesams po Konkurencijos taryba skirtos beveik 73 mln. eurų baudos vaistinėms, premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad draudimas konkurentams tartis dėl kainos neriboja nei asociacijų laisvės, nei galimybės dalyvauti teisėkūroje.

I.Šimonytė teigia, kad draudimas konkurentams tartis dėl kainos neriboja nei asociacijų laisvės, nei galimybės dalyvauti teisėkūroje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
I.Šimonytė teigia, kad draudimas konkurentams tartis dėl kainos neriboja nei asociacijų laisvės, nei galimybės dalyvauti teisėkūroje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 1:31 PM

„Vyriausybės politika ir siekis užtikrinti tvarią teisėkūrą visuomet remiasi prielaida, kad verslo ar kitų bendrų interesų atstovavimas turi būti integrali tokios teisėkūros dalis. Tik girdėdami tų, kam bus skirtas kuriamas teisinis reguliavimas, balsą galime tikėtis kokybiško rezultato“, – sakoma Vyriausybės vadovės atsakyme asociacijoms.

Pabrėžiama, jog tarybos sprendimas nesukuria teisinio netikrumo, kurį reikėtų pašalinti teisėkūros priemonėmis.

Anot premjerės, bet kurios bendrijos ar asociacijos tikslai bei veikla neturi būti priešingi Konstitucijai ir įstatymams ir neturi kirstis su sąžiningos konkurencijos laisve.

„Kviečiu visas asociacijas dar kartą įdėmiai susipažinti su Jūsų rašte nurodytu Konkurencijos tarybos sprendimu, kuriame, mano nuomone, ir šiuo metu dar nesant jokio teisminio įvertinimo, nei asociacijų laisvė, nei jų galimybės dalyvauti teisėkūroje nėra kvestionuojamos“, – pažymi premjerė.

Kaip teigiama rašte, tarybos sprendime aiškiai išdėstyta, kad rinkos dalyviai nei tarpusavyje, nei per asociacijas jokiais būdais, procesais ar motyvais negali tartis dėl kainų bei kitų pirkimo ar pardavimo sąlygų.

Nurodoma, kad vien Vyriausybės kanceliarijoje iš didžiausių šalyje veikiančių asociacijų 2021 metais gauta 40 raštų su pastabomis ir pasiūlymais dėl įvairių teisės aktų projektų, o pernai – 44 raštai. Anot premjerės, visi kreipimaisi įvertinami ir aptariami Vyriausybės organizuojamose įvairių formų pasitarimuose.

35 verslo asociacijos praėjusią savaitę paprašė Vyriausybės, Seimo, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos bei Teisingumo ministerijos išaiškinti, kada asocijuotos struktūros gali teikti bendrą narių poziciją teisėkūros procesuose ir kada – ne.

Neaiškumų dėl tolesnio atstovavimo savo narių interesams šalies verslo asociacijoms kilo po gruodžio pradžioje Konkurencijos tarybos priimto nutarimo dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių dydžio – Lietuvos vaistinių asociacija (LVA) bei jos narės buvo nubaustos dėl to, kad tarpusavyje suderino ir pateikė ministerijai bendrą pasiūlymą. Asociacijai ir vaistų prekybos įmonėms buvo skirta beveik 73 mln. eurų baudų.

Konkurencijos tarybos nuomone, LVA narės teisėkūros procese negalėjo derinti bendros pozicijos tariantis dėl antkainių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.