Naujuoju Ukrainos keršto planu nepatenkinta ES: vadina tai gyvybės ir mirties klausimu

Kijevas siekia nubausti kai kuriuos Europos vaistų gamintojus, vis dar dirbančius Rusijoje. Tokie Ukrainos siekiai paskatino nesantaiką tarp sąjungininkių.

Kyjivas siekia nubausti kai kuriuos Europos vaistų gamintojus, vis dar dirbančius Rusijoje.<br>Scanpix nuotr.
Kyjivas siekia nubausti kai kuriuos Europos vaistų gamintojus, vis dar dirbančius Rusijoje.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 3:13 PM

Įvedusi plataus masto sankcijas Rusijai, Europos Sąjunga (ES) sumažino ir europietišką importą – į Rusiją nebegali patekti vokiški automobiliai, prancūzų dizainerių drabužiai ir pan. Vis dėlto iki šiol taikoma viena išimtis – vaistai. Dėl humanitarinių priežasčių jie gali būti laisvai gabenami į ir iš Rusijos teritorijos, rašo politico.eu.

Tuo ypač nepatenkinta Ukrainos valdžia, siekianti bausti visas Europos įmones, dirbančias Rusijoje – net ir farmacijos. Toks ukrainiečių požiūris neramina ES – baiminamasi, kad bus sankcionuojami labai reikalingi vaistai, pakenkta ir šios srities verslininkams.

2022-ųjų gegužės pabaigoje Ukraina parengė naują įstatymą, kuriuo siekiama iš rinkos pašalinti bet kokius vaistus, pagamintus Rusijoje veikiančių įmonių. Spalio mėnesį, nepaisydama ES prieštaravimų, Ukraina ėmėsi įstatymo įgyvendinimo.

Remiantis politico.eu, iš viso Ukrainos vyriausybės taikiklyje atsidūrė devyniolika įmonių, didelė dalis jų – iš ES.

„Mes leidžiame visoms Europos įmonėms Ukrainoje pardavinėti savo vaistus, pagamintus visose Europos šalyse, visame pasaulyje, tik ne Rusijoje“, – komentavo Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis.

Jis pridūrė, kad apie tai buvo diskutuota su ES, ir dėl visko buvo sutarta. Tačiau ES kol kas iš rinkos nepašalino nė vienų vaistų, pagamintų Rusijoje.

Situaciją viešai aptarė ir Ukrainos ūkio viceministras Taras Kachka. Jis pažymėjo, kad 70 proc. Ukrainos importuojamų vaistų yra iš ES.

„Vyksta didelės diskusijos, kiek moralu farmacijos kompanijoms pasitraukti iš Rusijos, nes tai gali būti gyvybės ir mirties klausimas. Tačiau mums tai taip pat yra gyvybės ir mirties klausimas“, – sakė T.Kachka.

Jis pridūrė, kad Ukrainos vyriausybė vis dar svarsto visas galimybes ir galutinis sprendimas dar nėra aiškus.

Paskelbus sankcijas, taikyti išimtį vaistams yra įprasta praktika – tokia situacija yra ir Irane.

„Paprastai farmacijos veiklai sankcijos netaikomos, siekiant išvengti humanitarinės krizės“, – politico.eu sakė Tarptautinio strateginių studijų instituto sankcijų ekspertė Maria Shagina.

Vis dėlto Ukrainos valdžia tokiai praktikai nepritaria.

„Nepriimtina toliau pirkti vaistus, taip finansuojant šalį agresorę, kuri šias lėšas išleidžia raketoms ir naikintuvams“, – sakė Ukrainos sveikatos apsaugos ministro pirmininko pavaduotojas Oleksandras Komarida.

Kol kas naujas Ukrainos įstatymas tiesiogiai palietė tik Budapešto farmacijos verslininką Gedeoną Richterį. Ukraina nusitaikė uždrausti jo įmonėms gabenti vaistus į Ukrainą. G.Richterio įmonė lig šiol plačiai importuodavo vaistus į Rusiją – per pirmuosius devynis 2022-ųjų mėnesius čia ji pardavė savo vaistų už 232 mln. eurų.

Ukraina nagrinėja ir dar dvi bendroves: Slovėnijos „Krka“ ir Vokietijoje įkurtą italų įmonę „Berlin Chemie“.

Ukrainos vyriausybės veiksmais abejoja ne tik ES. Pačios Ukrainos kovos su korupcija departamentas paskelbė griežtą įstatymo vertinimą. Departamento nuomone, dėl naujosios praktikos kyla didelė rizika plisti korupcijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.