Po kritikos „Apple“ vadovo T. Cooko alga bus sumažinta daugiau nei 40 proc.

Technologijų milžinės „Apple“ vadovo Timo Cooko metinis darbo užmokestis šiais metais bus sumažintas daugiau nei 40 proc., rašo BBC. To jis paprašė pats po to, kai sulaukė kritikos iš akcininkų.

T.Cookas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
T.Cookas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2023, 12:22 PM, atnaujinta Jan 15, 2023, 12:44 PM

Kompanijos „Apple“ kompensacijų komitetas 2023 m. jam skyrė 49 mln. JAV dolerių (apie 45 mln. eurų) „tikslinę kompensaciją“. „Kompensacijų komitetas suderino akcininkų atsiliepimus, išskirtinius „Apple“ veiklos rezultatus ir T.Cooko rekomendaciją pakoreguoti jo kompensaciją atsižvelgiant į gautus atsiliepimus“, – teigiama „Apple“ Jungtinių Amerikos Valstijų finansų priežiūros institucijai pateiktoje ataskaitoje.

Dėl to metinis bazinis atlyginimas liks nepakitęs ir sieks 3 mln. dolerių (apie 2,8 mln. eurų) , taip pat jam bus mokama iki 6 mln. dolerių premija. Didžiausias skirtumas atlyginime yra tai, kaip jam bus skiriamos įmonės akcijos.

Dėl uždaromų Kinijos gamyklų, vėluojančios tiekimo grandinės ir pasaulio ekonomikos sulėtėjimo, „Apple“ akcijų kaina per pastaruosius metus sumažėjo daugiau kaip 20 proc.

2022 m. bendrovė jam skyrė 75 mln. dolerių (apie 69 mln. eurų) akcijų, kurių pusė priklausė nuo to, kaip gerai „Apple“ sekėsi akcijų rinkoje. Šiais metais jo akcijų premijos tikslas buvo sumažintas iki 40 mln. dolerių, o trys ketvirtadaliai šios sumos priklausys nuo akcijų veiklos rezultatų, skelbia BBC.

Pernai planuotas atlygis T.Cookui buvo 84 mln. dolerių (apie 78 mln. eurų), nors faktinė bendra jo atlyginimo suma pernai buvo 99,4 mln. dolerių (apie 92 mln. eurų) . Į šią sumą įskaičiuota 630 600 JAV dolerių (apie 580 300 eurų) asmeninės apsaugos išlaidų ir 712 500 JAV dolerių (apie 650 900 eurų) už naudojimąsi privačiu lėktuvu.

Praėjusiais metais „Apple“ akcininkus pirmaujanti investuotojų patariamoji grupė paragino balsuoti prieš T.Cooko darbo užmokesčio paketą.

Laiške investuotojams „Institutional Shareholder Services“ (ISS) teigė, kad yra „didelių abejonių“ dėl paketo „struktūros ir dydžio“. ISS teigė, kad T.Cooko atlyginimas 1 447 kartus viršija vidutinį „Apple“ darbuotojo darbo užmokestį.

T.Cookas „Apple“ vadovu tapo 2011 m. rugpjūtį, likus vos kelioms savaitėms iki vieno iš įkūrėjų Steve'o Jobso mirties. Žurnalo „Forbes“ duomenimis, 62-ejų metų vyro asmeninis turtas siekia apie 1,7 mlrd. dolerių (apie 1,6 mlrd. eurų) . T.Cookas yra pažadėjęs visą savo turtą atiduoti per visą savo gyvenimą.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.