Ieško, kuo pakeisti Rusijos kapitalo bendrovę, atsisakiusią dervų gamybos planų Akmenėje

Rusijos kapitalo Austrijos bendrovei „Metadynea Austria“ sustabdžius planus Akmenės laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) statyti pramonei skirtų dervų gamyklą, ieškoma naujo panašaus investuotojo.

„Metadynea Austria“ sustabdžius planus Akmenės laisvojoje ekonominėje zonoje statyti pramonei skirtų dervų gamyklą, ieškoma naujo investuotojo.<br>T.Bauro nuotr.
„Metadynea Austria“ sustabdžius planus Akmenės laisvojoje ekonominėje zonoje statyti pramonei skirtų dervų gamyklą, ieškoma naujo investuotojo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Pryšmantas, Roma Pakėnienė

Jan 16, 2023, 9:28 AM, atnaujinta Jan 16, 2023, 10:18 AM

Akmenės LEZ vadovė Lina Mockutė teigia, kad pernai apie planus pranešusi bendrovė galutinį sprendimą atidėjo Rusijai 2022-ųjų vasarį pradėjus karą Ukrainoje.

„Mes jau beveik turėjome tą dervų gamintoją, tačiau atsakymas buvo praėjusių metų vasario 24-ąją. Turėjo būti paskutinis svarstymas tos įmonės valdyboje, natūralu, kad tie įvykiai labai stipriai paveikė, susilaikė, kol kas sprendimą suspendavo, tai nevystome to“, – BNS sakė L. Mockutė.

„Metadynea Austria“ per metus gamina apie 440 tūkst. tonų dervų kompozitinėms plokštėms. 2013 metais ją įsigijo didžiausia Rusijos metanolio gamybos įmonė „Metafrax Group“.

L. Mockutės teigimu, bendrovė nebuvo įvardijusi konkrečių gamyklos parametrų: „Jie preliminariai buvo pasakę, koks galėtų būti gamyklos plotas hektarais“.

Anot L. Mockutės, šiuo metu dervų gamyklos Akmenėje statybomis bandoma sudominti kelis investuotojus.

„Tikrai yra potencialiai sąraše keletas, kuriems galbūt būtų įdomu, tiems patiems dervų gamintojams, tęstiniai pokalbiai vyksta, tik visus veikia dabartinė situacija, sprendimai lėčiau priimami, ne taip drąsiai. Diskusijos vyksta, bet šiuo metu negaliu konstatuoti fakto, kad dabar imsime ir statysime. (...) Labai to norime, bet negalime paskubinti“, – sakė L. Mockutė.

Jos teigimu, laukiant „Metadynea Austria“ investicijų Akmenės LEZ buvo įrengta dalis infrastruktūros – tokiai gamyklai būtina didelė vandens tiekimo sistema.

„Tikintis, kad ateis, buvo daromos investicijos, nes vandens labai daug reikia ir panašiai, tai mūsų tikslas ir yra kažką panašaus rasti, kad tai būtų išnaudota“, – kalbėjo L. Mockutė.

Akmenės meras Vitalijus Mitrofanovas sako, kad vandens tiekimo sistemai įrengti buvo panaudotos savivaldybės ir valstybės biudžeto lėšos.

„Jiems reikalingas didelis vandens kiekis, šimtas kubinių metrų per valandą, mes, kaip savivaldybė, savo lėšomis ir Vyriausybės padedami įrengėme gręžinius, kad patiektų tokį kiekį vandens“, – BNS teigė V. Mitrofanovas.

Mero žiniomis, investuotoją į Akmenę bando pritraukti ir LEZ veikianti viena didžiausių Baltijos šalyse medienos ir baldų gamybos grupių Vakarų medienos grupė (VMG), nes dervos reikalingos baldinių plokščių gamybai.

„Kiek žinau, jie veda derybas su vokiečių kompanija“, – sakė jis.

Už VMG grupės finansus ir strateginius investicijų projektus atsakingos bendrovės „VMGcorp“ vadovas Egidijus Mockus sako, kad grupė nesvarsto galimybės statyti dervų gamyklą, o investuotojo ieško Akmenės LEZ.

„Turėtume pinigų, gal ir statytume. Ieškomas investuotojas, bet čia Akmenės LEZ labiau. Mums, aišku, tai irgi naudinga, kad jis atsirastų“, – BNS penktadienį sakė E. Mockus.

VMG užima didžiąją dalį Akmenės LEZ teritorijos, nuo 2020 metų čia veikia grupės medienos drožlių plokštės gamykla, šiuo metu statoma korpusinių baldų bei tvarių statybinių konstrukcijų gamyklas, bendros investicijos vertinamos apie 400 mln. eurų, sukurta apie 1,1 tūkst. darbo vietų.

2011 metais įsteigta laisvoji ekonominė zona užima apie 99 hektarus, maždaug trečdalis šios teritorijos yra laisvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.