Kartelių viešuosiuose pirkimuose dalyviai turės atlyginti žalą

Įsiteisėjus Konkurencijos tarybos sprendimams dėl kartelių viešuosiuose pirkimuose, perkančiosios organizacijos privalės kreiptis į teismą ir reikalauti atlyginti žalą. Tai numato Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos, įsigaliojusios nuo sausio 1 dienos.

Įsiteisėjus Konkurencijos tarybos sprendimams dėl kartelių viešuosiuose pirkimuose, perkančiosios organizacijos privalės kreiptis į teismą ir reikalauti atlyginti žalą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įsiteisėjus Konkurencijos tarybos sprendimams dėl kartelių viešuosiuose pirkimuose, perkančiosios organizacijos privalės kreiptis į teismą ir reikalauti atlyginti žalą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2023, 10:29 AM

Numatyta, kad tarybai informavus perkančiąją organizaciją apie įsiteisėjusį nutarimą, kuris nebuvo apskųstas teismui arba šiam patvirtinus jos išvadas, privaloma kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo, pranešė Konkurencijos taryba.

Jeigu neįrodoma kitaip, laikoma, kad konkurenciją ribojančiais susitarimais konkursuose padaroma žala prilygsta 10 proc. sutartyje nurodytų prekių, paslaugų, darbų vertės, o jeigu sutartis nutraukiama, – nuo atliktų mokėjimų.

Jeigu draudžiamo susitarimo dalyvis savanoriškai sumokės arba įsipareigos sumokėti kompensaciją už padarytą žalą, dėl jos išieškojimo nereikės imtis papildomų veiksmų.

Konkurencijos taryba per metus vidutiniškai nustato du-tris draudžiamus konkurentų susitarimus. Iš visų per pastaruosius dešimt metų nustatytų susitarimų maždaug pusė buvo karteliai viešuosiuose pirkimuose.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos skaičiavimu, karteliai kainas padidina 10–20 proc., o tarp viešųjų pirkimų dalyvių – iki 30 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.