Preliminarūs skaičiavimai kelia nerimą: prekybos centrai piktnaudžiauja kainų pasiutpolke?

​Lietuvos bankui (LB) paskelbus prognozę, pagal kurią kainos šalyje kitąmet ir toliau augs sparčiau nei algos, opozicinės Socialdemokratų partijos atstovai reikalauja kainų tyrimo. Tokią situaciją aptarė buvęs eurokomisaras, vienas socialdemokratų lyderių Vytenis Povilas Andriukaitis bei Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Socialdemokratų partijos atstovai reikalauja kainų tyrimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Socialdemokratų partijos atstovai reikalauja kainų tyrimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2023, 7:03 PM

V.P.Andriukaitis pabrėžė, kad socialdemokratai nori kainų tyrimo, ir paaiškino, ką būtų siekiama juo išsiaiškinti.

„Kainų tyrimas turėtų būti pristatomas visuomenei, kai yra tokia hiperinfliacija ir kainų šuoliai. Kainų tyrimas, ypač gyvybiškai svarbių produktų, visuomenei turėtų būti pristatomas plačiau, išsamiau, išskleidžiant visa tai, kas sudaro kainą: tiekimo grandinės, akcizai, PVM, energetiniai ištekliai bei lentynų mokestis.

Tai padėtų atskleisti ir suvokti, kaip ir kodėl tie procentai atsiranda. Galbūt yra piktnaudžiavimo ir patys rinkos žaidėjai ir parduotuvių savininkai ne visai sąžiningai atskleidžia kainos sandarą?“ – „Lietuvos ryto“ televizijai šnekėjo V.P.Andriukaitis.

„Tikslas yra pažaboti kainų kilimą ir apsaugoti žmones nuo nesąžiningos konkurencijos. Jei kalbame apie kapitalizmą, tai jam pažaboti ir įvedė sąžiningos konkurencijos terminą ir rinkos priežiūrą“, – pabrėžė vienas socialdemokratų lyderių.

Jis pridūrė, kad sąžininga konkurencija yra Europos Sąjungos rinkos principas.

„Tyrimas yra neišpasakytai svarbus, žinant, kokia yra sudėtinga padėtis ir kodėl šiandien 90 proc. atsakančiųjų sako, kad mato tik blogėjimą. Socialdemokratų pozicija vienareikšmė. Manau, kad turėtų būti sutarta, kad kainų tyrimą daro keli žaidėjai – Konkurencijos tarnyba, Vartotojų asociacija ir Finansų ministerija“, – vardijo V.P.Andriukaitis.

Pašnekovas pateikė pavyzdžių, kur Lietuvoje galėtų būti nesąžiningai elgiamasi su kainomis. Pasak jo, ypač dažnai piktnaudžiaujama reklama.

„Sakoma: „Štai, pas mu atpigo! Bėkit ir pirkit!“. O skaičiuojant nesusidaro įspūdis, kad pigiau. Tada kyla klausimų. Preliminarūs skaičiavimai leidžia įtarti, kad gal ir tomis nuolaidomis piktnaudžiaujama. Yra tam tikrų įtarimų“, – tikino V.P.Andriukaitis.

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas E.Gentvilas pabrėžė, kad Lietuva pati atsisakė baltarusiškų trąšų, taip natūraliai pabrango žemės ūkio produkcija.

„Kitaip sakant, kainų pakilimo mes negalėjom išvengti, nes reikėjo persiorientuoti nuo pirminės grandinės. Tačiau aš tikai neatmetu galimybės, kad kažkurioje grandyje yra kokie nors papildomi antkainiai, naudojantis kainų pasiutpolke, didėjančia infliacija. Eiliniam vartotojui ir kvalifikuotam ekonomistui sunku susigaudyti, ar nėra kur nors papiktnaudžiauta, todėl yra prasmės išanalizuoti kainų kilimo pagrindimą.

Matau, kaip naudojantis šia situacija, pavyzdžiui, ESO staiga pradeda imti po 31 eurą iš kiekvieno prisijungimo sąlygų paprašiusio žmogaus. Anksčiau to nebuvo. Mes patys kėlėme tą klausimą, o atsakymo nėra. Neatmetu galimybės, kad energija tikrai nutarė pasipelnyti, bandymų gali būt ir maisto produktų prekyboje. Matyčiau prasmę žinoti, kas yra kas“, – sakė E.Gentvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.