„KamadoSpace“ kaltinama iššvaisčius 1,8 mln. eurų estų paskolintų lėšų

Lietuvos policija tiria galimai neteisėtą bankrutuojančios lauko kepsninių stalų, jų priedų bei aksesuarų gamintojos „KamadoSpace“ veiklą – manoma, kad jos savininkai iššvaistė investuotojų – Estijos bendrovės „Peranto“ – suteiktą 1,8 mln. eurų tikslinę paskolą.

„KamadoSpace“ savininkai įtariami iššvaistę investuotojų suteiktą 1,8 mln. eurų tikslinę paskolą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„KamadoSpace“ savininkai įtariami iššvaistę investuotojų suteiktą 1,8 mln. eurų tikslinę paskolą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Pryšmantas, Roma Pakėnienė

Jan 23, 2023, 2:49 PM, atnaujinta Jan 23, 2023, 5:25 PM

Sausio 17-ąją įsiteisėjo gruodžio 22 dieną priimta Vilniaus apygardos teismo nutartis, kuria „Peranto“ prašymu įmonei „KamadoSpace“ iškelta bankroto byla dėl 1,86 mln. eurų skolos.

Be to, „Peranto“ prašymu Vilniaus apskrities Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyba pernai rugsėjį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „KamadoSpace“ veiklos – lėšų panaudojimo ne pagal paskirtį, turto iššvaistymo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą, dokumento suklastojimo.

„Taip, toks tyrimas šiuo metu vyksta“, – BNS sakė komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė BNS sakė, kad įtarimai dar niekam nepareikšti.„KamadoSpace“ 2019–2022 metais vadovavo Mindaugas Voldemaras, o vienintelė jos akcininkė buvo bendrovė „Focusate“, jai vadovauja Gediminas Balodas. Abu jie situaciją komentuoti atsisakė.

„Aš neteiksiu jokių komentarų vien dėl to, kad vyksta tyrimas“, – BNS sakė M. Voldemaras.

„Aš tikrai to dalyko nekomentuosiu“, – BNS teigė G. Balodas.

Bendrovė 2021-ųjų liepą gavo iš „Peranto“ 1,8 mln. paskolą verslo plėtrai, tačiau jos negrąžino, o investuotojai įtaria, kad ji buvo iššvaistyta teikiant paskolas su M. Voldemaru ir G. Balodu susijusioms įmonėms bei sudarant su jomis fiktyvius sandorius.

Investuotojų pinigai panaudoti ne pagal sutartį – „Peranto“ atstovas

„Peranto“ advokatas Darius Raulušaitis iš advokatų kontoros „Sorainen“ sako, kad investuotojai „Kamadospace“ 2021-ųjų liepą suteikė 1,8 mln. eurų tikslinę paskolą, kuri buvo panaudota ne sutartyje numatytiems tikslams.

„Tai buvo tikslinė paskola, sutartyje buvo tiksliai nurodyta, kam tie pinigai gali būti naudojami – išimtinai paskolos gavėjo apyvartinio kapitalo ir dalies gamybos įrengimų įsigijimo finansavimui. Kai paskolos suma buvo pervesta, prasidėjo jos įsisavinimas. Vadovai sudarė sutartis dėl konsultacijų su jų pačių įsteigtomis įmonėmis, pradėjo joms teikti beprocentines paskolas be jokių užtikrinimų. Pirkta kepsninė, kuri pristatyta į butą Palangoje, kuris registruotas vieno iš vadovų žmonos vardu“, – BNS sakė D. Raulušaitis.

Anot jo, pinigų panaudojimas ne pagal sutartą paskirtį išaiškėjo, kai bendrovė neatliko mokėjimo, jį atidėliojo ir galiausiai pranešė apie bankrotą.

„Kai pasimatė, jie dar bandė aiškintis, tęsti terminus, o galiausiai pranešė, kad verslas nepavyko – toliau kalbėkite su bankroto administratoriumi. (...) Be abejo, investuotojas tikėjo verslo idėja, buvo paruoštas verslo planas. O kas iš tikrųjų vyko su paskolos lėšomis, tai nelabai ką bendro turėjo su pristatytu verslo planu ir paskolos sutartyje nurodytu lėšų panaudojimo tikslu“, – teigė advokatas.

„Peranto“ atstovo teigimu, paskola negrąžinta, o įmonės, kurioms šios lėšos skolintos, yra ties bankroto riba. D. Raulušaičio nuomone, tai galėjo būti iš anksto apgalvota, nes pinigai skolinti be jokių garantijų ar palūkanų.

„Tos paskolos lėšų, 1,8 mln. eurų jie negrąžino, o tos įmonės, kurioms „Kamadospace“ perskolino pinigus, pinigų neturi, yra ties bankroto riba. Mano nuomone, buvo aišku, kad „Kamadospace“ jų negrąžins, nes nei užtikrinimų, nei palūkanų nebuvo, tiesiog pervesti pinigai, ir viskas“, – kalbėjo teisininkas.

Bankrotas paskelbtas ne iš karto

Pernai birželį „KamadoSpace“ kreditoriai, pateikę daugiau kaip 2,4 mln. eurų reikalavimus, nutarė skelbti bendrovės bankrotą ne teismo tvarka ir pripažinti ją likviduojama.

Tačiau metalo apdirbimo ir seifų gamybos įmonė „Seifuva“, kuriai iki tol buvo priteista 144 tūkst. eurų skola, kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą ir prašė tokį kreditorių sprendimą panaikinti.

Prašymą palaikė ir Klaipėdos kartono pakuočių gamybos ir baldų furnitūros surinkimo įmonėi „Regseda“, kurioje daugiausiai dirba žmonės su negalia – „KamadoSpace“ jai skolinga beveik 35 tūkst. eurų.

Teismas šį prašymą pernai rugpjūtį tenkino ir kreditorių sprendimą vykdyti bendrovės bankrotą ne teismo tvarka panaikino, o „KamadoSpace“ bankrutuojančios įmonės statuso spalio 20-ąją neteko.

Vėliau bankroto bylos iškėlimą teisme inicijavo „Peranto“, kai lapkričio 19-ąją baigėsi jos nustatytas terminas skolai sumokėti.

Teismui paskelbus „KamadoSpace“ bankrotą įmonės nemokumo administratoriumi paskirta bendrovė „Mindas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.