Vilniečius tai skatina keltis į regionus: štai dėl ko veržiasi išvykti

Nors Vilniuje dirbantis žmogus uždirba daugiau nei regione, stebima kita tendencija – infliacija ir galimybė dirbti per nuotolį skatina vilniečius keltis į regionus.

Aiškėja, kad jeigu tik galėtų, dalis vilniečių kaipmat išsikeltų kitur.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aiškėja, kad jeigu tik galėtų, dalis vilniečių kaipmat išsikeltų kitur.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aiškėja, kad jeigu tik galėtų, dalis vilniečių kaipmat išsikeltų kitur.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aiškėja, kad jeigu tik galėtų, dalis vilniečių kaipmat išsikeltų kitur.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-01-23 06:36

„Vilnius yra didmiestis, natūralu, kad čia daugiau galimybių, daugiau paklausos ir pasiūlos, tai ir iškelia tuos vidutinius atlyginimus. Atskirtis Lietuvos regionuose visada buvo gana ryški.

Ir jeigu nukeliautume, pavyzdžiui, iki Zarasų rajono, tas vidutinis atlygio skirtumas ten net 40 procentų mažesnis. Vis dėlto sostinė diktuoja savo sąlygas, kainas, kaip ir bet kur pasaulyje“, – LNK televizijai sakė „Swedbank“ Finansų instituto projektų vadovė Justina Bagdanavičiūtė.

„Swedbank“ Finansų instituto užsakymu atlikta apklausa parodė, kad Lietuvos gyventojai, jeigu neturėtų jokių darbinių, finansinių ar asmeninių įsipareigojimų, nesirinktų Vilniaus kaip labiausiai trokštamo miesto gyventi.

„Tai iš dalies paneigia mitą, kad Vilnius, kaip sostinė, yra patraukliausia vieta gyventi. Žmonės vertina savo galimybes, kitus niuansus ir renkasi gyventi ten, kur nori, kur jiems patogiau.

Bet žiūrint į perkamąją galią, būtinuosius poreikius, kuriuos žmonėms reikia užtikrinti, kokios išlaidos yra biudžete (tai ir būstas, jo nuoma arba pirkimas Vilniuje), 2021 metų duomenimis, metinė būsto nuomos už kv. m kaina buvo 113 eurų, o Panevėžyje – 54 eurai. Tai 2021 metų kainos, žinome, kas darėsi 2022-aisiais.

Arba pirkimas – Vilniuje kv. m kainavo apie 2 tūkst. eurų, Alytuje – 670 eurų. Tai reikšmingi skirtumai. Ir būstas yra būtinosios mūsų išlaidos“, – skirtumus vardijo J.Bagdanavičiūtė.

Ji teigė, kad regione mažiau už dirbantį Vilniuje uždirbantis asmuo gali sau leisti panašiai ar net daugiau negu vilnietis, nes, pasak „Swedbank“ Finansų instituto projektų vadovės, skiriasi ir paslaugų kainos.

Pašnekovė svarstė, kad noras tam tikrame gyvenimo etape persikelti į regioną, mažesnį miestą visada buvo, tačiau dabar tendencijos šiek tiek keičiasi.

„Anksčiau gal tai būdavo arčiau pensinio amžiaus.

Dabar pastebime, kad tas noras ateina anksčiau – ir darbingo amžiaus žmonėms, kurių karjeros kelias yra netrumpas.

Manau, kad susidėjo ne viena priežastis. Be abejo, nuotolinis darbas buvo viena reikšmingiausių sudedamųjų dalių. Ir jeigu yra galimybė lanksčiai dirbti, žmonės svarsto, kodėl jie turėtų likti didmiestyje, gaišti laiką spūstyse?

Didelės ne tik finansinės išlaidos, bet ir laiko sąnaudos. Ir žmonės tai ima vertinti kitaip“, – sakė J.Bagdanavičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.