Apygardos teismas spręs, ar „Elektrum Lietuva“ teisėtai sustabdė sutartį su „Vydmantai Wind Park“

Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Vilniaus apygardos teismo 2022 m. lapkričio 23 d. nutartį, kuria buvo sustabdyta civilinė byla pagal ieškovės UAB „Vydmantai Wind Park“ ieškinį atsakovei UAB „Elektrum Lietuva“ dėl vienašališko sutarties vykdymo sustabdymo pripažinimo neteisėtu, skolos bei delspinigių priteisimo, ir UAB „Vydmantai Wind Park“ prašymą sustabdyti bylą atmetė, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Vilniaus apygardos teismo 2022 m. lapkričio 23 d. nutartį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Vilniaus apygardos teismo 2022 m. lapkričio 23 d. nutartį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-27 12:40

UAB „Vydmantai Wind Park“ ieškiniu pirmosios instancijos teismo prašė pripažinti, kad UAB „Elektrum Lietuva“ neteisėtai sustabdė su ieškove sudarytos 2020 m. rugsėjo 25 d. elektros energijos pirkimo iš atsinaujinančių energijos išteklių gamintojo sutarties vykdymą, ir priteisti iš atsakovės 1 272 797,37 eurų baudą už neteisėtą vienašališką sutarties vykdymo sustabdymą, 1 574 662,41 eurų skolą už patiektą pagal sutartį elektros energiją, 90 930,01 eurų delspinigių už pavėluotą atsiskaitymą už pagal sutartį patiektą elektros energiją bei 6 procentų metines palūkanas nuo visos priteistos sumos už laikotarpį nuo bylos iškėlimo teisme dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, kad civilinė byla buvo sustabdyta nepagrįstai – ji nėra susijusi su administracine byla, kurioje ieškovė ginčija Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos veiksmus ir sprendimus įtraukti ją į sąrašą asmenų, kuriems taikomos tarptautinės sankcijos, pažymima pranešime.

UAB „Vydmantai Wind Park“ Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos yra įtraukta į subjektų, siejamų su asmenimis, kuriems taikomos tarptautinės sankcijos (šiuo atveju – su Rusijos Federacijos prezidentu Vladimiru Putinu), sąrašą.

Apeliacinis teismas pabrėžė, kad šios civilinės bylos sustabdymas yra nesuderinamas su bendru siekiu užtikrinti nacionalinį saugumą ir užsienio politikos interesus įgyvendinant Lietuvos Respublikos tarptautinius įsipareigojimus, Europos Sąjungos bendrąją užsienio ir saugumo politiką, taip pat prisidedant prie taikos, stabilumo ir teisės viršenybės palaikymo pasaulyje, tarptautinės bendruomenės kovos su tarptautiniu terorizmu, žmogaus teisių pažeidimais, teritoriniais, etniniais ir religiniais konfliktais kitose valstybėse.

Be to, nagrinėjamoje civilinėje byloje turi būti vertinamas tik atsakovės veiksmų sustabdyti sutartį teisėtumo klausimas, todėl, nepriklausomai nuo administracinės bylos baigties, pirmosios instancijos teismas, nagrinėdamas tarp šalių kilusį ginčą, turėtų nustatyti, ar egzistavo teisinis ir faktinis pagrindas UAB „Elektrum Lietuva“ imtis veiksmų sustabdant sutarties, kurią sudarė UAB „Vydmantai Wind Park“ ir UAB „Elektrum Lietuva“, vykdymą, rašoma pranešime.

„Jeigu, kaip nurodė pirmosios instancijos teismas, susiklostytų aplinkybės, kad administracinėje byloje būtų konstatuotas Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos veiksmų neteisėtumas, ieškovė neprarastų galimybės ginti ir atkurti savo galimai pažeistas teises vadovaudamasi kitu teisiniu ir faktiniu pagrindu“, – pažymėjo Apeliacinis teismas.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis civilinėje byloje įsiteisėja jos priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo priėmimo dienos gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.