Kuria aljansą prieš kinų verslą

Lustai tampa preke, dėl kurios kyla dideli ekonominiai karai. JAV, Nyderlandai ir Japonija kėsinasi apriboti Kinijos gamintojus, kurie tapo rimtais konkurentais.

Lustai tampa preke, dėl kurios kyla dideli ekonominiai karai.<br>123 rf nuotr.
Lustai tampa preke, dėl kurios kyla dideli ekonominiai karai.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2023, 10:36 AM

Kaip paskelbė „Bloomberg“, šios trys valstybės kuria aljansą, kuris sieks pažaboti Kinijos ekonominį apetitą. Pirmiausia kalbama apie apribojimus įmonėms, kurios kuria puslaidininkių gamybos technologijas.

Į taikiklį gali patekti, pavyzdžiui, Nyderlandų kompanija „ASML Holding“, kurianti lustų gamybos įrangą ir nemažą dalį jos tiekianti Kinijai. Toks eksportas ateityje gali būti uždraustas. Tas pat kalbama apie Japonijos gamintoją „Nikon“.

Kaip sakė Japonijos vyriausybės atstovai, apribojimai gali būti nustatyti ir kitoms bendrovėms, pavyzdžiui, „Tokyo Electron“, kuri į Kiniją eksportuoja apie ketvirtadalį puslaidininkių gamybos technologijų.

Jei Nyderlandai ir Japonija išties prisijungtų prie šio aljanso, tai būtų didelis JAV prezidento Joe Bideno laimėjimas.

Jungtinės Valstijos dar pernai spalį paskelbė apie plataus masto apribojimus amerikinių technologijų eksportui į Kiniją. Taip tikimasi sulėtinti Pekino ekonominę ir karinę pažangą.

Kaip sakė Japonijos vyriausybės prekybos ir pramonės pareigūnas, į embargo sąrašą pateksiančių įmonių apyvarta iš pradžių kris, tačiau dėl didelės paklausos tikimasi nebent trumpo nuosmukio.

Savo ruožtu Nyderlandų pareigūnai, pasak šaltinių, derybų metu tvirtino, kad turi būti atsižvelgta į nacionalinio saugumo interesus ir nesudaryta palankesnių sąlygų JAV gamintojams. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.