„Apple“ pelnui – didelis smūgis: nepavyksta įtikinti klientų pirkti naujus modelius

Daugybei pasaulio šalių šiuo metu išgyvenant pragyvenimo išlaidų krizę, JAV technologijų milžinės „Apple“ pardavimai 2022 m. pabaigoje sumenko, praneša BBC.

„Apple“ pardavimai ketvirtą ketvirtį sumenko.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
„Apple“ pardavimai ketvirtą ketvirtį sumenko.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Feb 3, 2023, 12:18 PM

Kaip teigiama, išmaniųjų telefonų „iPhone“ gamintojos pardavimai ketvirtą ketvirtį, palyginti su analogišku 2021 m. laikotarpiu, susitraukė 5 proc. Tai buvo didžiausias ketvirčio nuosmukis nuo 2019-ųjų.

Bendrovės vadovas Timas Cookas dėl naujausio sumažėjimo kaltino COVID-19 pakurstytą žaliavų stygių Kinijoje, kur „Apple“ gamina savo produkciją, stiprų JAV dolerio kursą, platesnį ekonominį neapibrėžtumą, susijusį su išaugusiomis kainomis ir Rusijos karu prieš Ukrainą, bei pandemijos padarinius.

Pačios gamintojos duomenimis, sumenkę pardavimai fiksuoti visame pasaulyje. „iPhone“ pardavimai esą sumažėjo daugiau kaip 8 proc., o kompiuterių „Mac“ pardavimai sumenko net 29 proc. Tai sudavė smūgį bendrovės pelnui, kuris dėl šios priežasties susitraukė 13 proc., iki 30 mlrd. dolerių (27,5 mlrd. eurų).

Pasak įmonės „PP Foresight“ analitiko Paolo Pescatore, „Apple“, kaip ir daugeliui kitų elektronikos prekių gamintojų, pastaruoju metu nepavyksta įtikinti savo klientų, kad šie turimus senesnius produktų modelius pakeistų naujais. „Ypač tuo metu, kai visi veržiasi diržus“, – kalbėjo jis.

Bendrovės „Canalys“ skaičiavimu, praėjusiais metais pasauliniai išmaniųjų telefonų pardavimai sumažėjo 12 proc.

Nuviliančiais rezultatais ketvirtadienį taip pat pasidalino dar keletas JAV technologijų kompanijų. Mažmeninės prekybos milžinė „Amazon“ paskelbė, kad 2022 m. ketvirtą ketvirtį internetiniai pardavimai sumenko 2 proc., o „Google“ ir „YouTube“ savininkė „Alphabet“ pranešė, kad jos pardavimai paaugo vos 1 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.