Lietuva pasirengusi Sakartvelui pasiūlyti savo produktų ir ne tik: žada suteikti prieigą prie ES rinkos

Penktadienį ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, susitikusi su Sakartvelo ekonomikos ir darnios plėtros ministru, vicepremjeru Levanu Davitašvili, pabrėžė, kad Lietuva nuosekliai remia Sakartvelo europinės ir transatlantinės integracijos pastangas. Ministrės teigimu, palanki mūsų šalies investicinė ir verslo aplinka gali padėti Sakartvelo startuoliams ir verslams plačiau atverti Europos Sąjungos rinką, rašoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Lietuva pasirengusi Sakartvelui pasiūlyti lietuviškų produktų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuva pasirengusi Sakartvelui pasiūlyti lietuviškų produktų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-03 12:48, atnaujinta 2023-02-03 17:00

Pentadienį įvykusiame Lietuvos ir Sakartvelo tarpvyriausybinės ekonominio bendradarbiavimo komisijos (TVK) posėdyje buvo pabrėžta, kad tai puiki proga peržiūrėti dvišalę darbotvarkę ir ieškoti naujų bendradarbiavimo sričių.

„Nors Lietuvą ir Sakartvelą skiria apie 3000 kilometrų, esame tautos, vertinančios laisvę ir drąsiai už ją kovojančios. Mūsų šalių potencialas didžiulis, todėl turėtume stengtis dar tvirčiau sujungti ir stiprinti savo ekonomikas“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.

Pasak ministrės, dėl savo politinio ir ekonominio stabilumo, narystės Europos Sąjungoje ir euro zonoje bei eksportuojančioms Sakartvelo įmonėms palankios verslo ir reguliavimo aplinkos Lietuva galėtų tapti veiklai vykdyti patrauklia vieta – tai suteiktų prieigą prie daugiau nei 500 mln. gyventojų turinčios Europos Sąjungos rinkos.

2022 m. sausio–lapkričio mėn., palyginti su tuo pačiu 2021 m. laikotarpiu, dvišalės prekybos apyvarta su Sakartvelu išaugo beveik 49 proc. ir sudarė apie 116 mln. eurų. Tiesioginės Sakartvelo investicijos Lietuvoje siekia apie 9,4 mln. eurų.

A. Armonaitė pastebi, kad dabartinį prekybos mastą galėtų padidinti ir prekių, kuriomis prekiaujama tarp dviejų šalių, asortimento išplėtimas. Pavyzdžiui, Lietuva yra pasirengusi Sakartvelo rinkai pasiūlyti platų lietuviškų produktų asortimentą: mėsos ir pieno gaminių, konditerijos gaminių, grūdų gaminių, alaus, gyvulių pašarams naudojamų preparatų ir kitų žemės ūkio produktų.

M. Skuodis: Lietuvos ir Sakartvelo siekis – krovinių gabenimas geležinkeliais tarptautiniais koridoriais bei tiesioginiai skrydžiai į Tbilisį

Susisiekimo ministras Marius Skuodis, susitikęs su L.Davitashvili, išreiškė siekį stiprinti dvišalį bendradarbiavimą logistikos, geležinkelių ir oro transporto srityse. Susitikime taip pat diskutuota apie galimybes drauge plėtoti tarptautinį transkaspijos transporto koridorių, siekiant užtikrinti saugų ir efektyvų krovinių gabenimą Europoje, rašoma Susisiekimo ministerijos pranešime.

„Lietuva gali pasiūlyti plataus spektro transporto ir logistikos paslaugas, atverti didesnes galimybes gabenti Sakartvelo krovinius iš ir į Vakarų Europą bei Skandinavijos šalis. Matome daug potencialo stiprinti dvišalį bendradarbiavimą ir atverti naujus kelius tarptautiniam krovinių vežimui geležinkeliais, taip pat per Klaipėdos uostą. Nauji transporto koridoriai ir krovinių transportavimo alternatyvos kaip niekad svarbios šiandieniniame geopolitiniame kontekste“, – sakė susisiekimo ministras M. Skuodis.

Lietuvoje jungiasi dvi geležinkelio sistemos – europinė 1435 mm ir plačioji 1520 mm, vyksta reguliarūs prekinių traukinių reisai į Duisburgą Vokietijoje. Transeuropinio transporto tinklo (TEN-T) šiaurės–pietų krypties koridorius, jungiantis Baltijos ir Juodąją jūras, sudaro natūralią jungtį transkaspijos tarptautiniam transporto koridoriui, kuriame Sakartvelas – vienas pagrindinių dalyvių.

Siekdamas plėtoti ekonominius ryšius ir gerinti susisiekimą tarp abiejų šalių, ministras M. Skuodis taip pat kvietė Sakartvelą plėtoti tiesioginį susisiekimą oro skrydžiais tarp Vilniaus ir Tbilisio. Šiuo metu iš Lietuvos sostinės vykdomi reguliarūs skrydžiai į Kutaisį.

Taip pat pažymėta, kad dėl išplėtotos transporto infrastruktūros Lietuva galėtų tapti efektyviu krovinių iš Sakartvelo tranzito centru per Klaipėdos uostą į Skandinavijos šalis.

Susisiekimo ministras M. Skuodis ir jo vadovaujama Lietuvos delegacija planuoja vykti į Sakartvelą darbo vizito šių metų birželį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.