Tarp pasaulio turtingųjų įsiveržusiam indui trenkė pati nemaloniausia žinia

Staigiai į pasaulio turtingiausių žmonių gretas įsiveržęs indas Gautamas Adani gali tapti ir sparčiausiai nuskurdusiu milijardieriumi. Po rimtų kaltinimų jo įmonių grupės akcijų kainos ritasi kaip pašėlusios.

 G.Adani ir jo verslą pastarosiomis savaitėmis persekioja nesėkmės.<br> AP/Scanpix nuotr.
 G.Adani ir jo verslą pastarosiomis savaitėmis persekioja nesėkmės.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2023, 12:02 PM, atnaujinta Feb 4, 2023, 3:25 PM

Su dar septyniais broliais ir seserimis augęs G.Adani nėra baigęs net mokyklos, o kai paaugęs mėgino studijuoti, mokslus irgi greitai metė.

Deimantų rūšiuotoju dirbusio jaunuolio gyvenimas pasikeitė, kai vyresnysis brolis jį pakvietė padėti įmonėje, užsiėmusioje plastiko prekyba. 1988 metais ji jau buvo užaugusi tiek, kad teko įkurti bendrovę „Adani Exports“, kuri tapo visos verslo imperijos ašimi.

Metalų ir žaliavų prekyba, kasyba, žemės ūkio produktų ir tekstilės gamyba, veikla uostuose – nelengva suskaičiuoti, kokiais verslais dabar užsiima tarptautine tapusi „Adani Group“.

Jos pagrindinis savininkas 60 metų G.Adani 2022-uosius užbaigė atsidūręs turtingiausių pasaulio žmonių dešimtuke – „Forbes“ jo turtą įvertino daugiau nei 90 mlrd. dolerių (83 mlrd. eurų). Ir tai nutiko labai greitai, kadangi dar 2020 metais jo turtas buvo įvertintas dešimt kartų mažesne suma.

Dar prieš porą savaičių jis buvo trečias turtuolių sąraše. Tačiau dabar dar greičiau indas krinta žemyn – šeštadienį, vasario 4 d., jis jau buvo septynioliktas su 61,7 mlrd. dolerių (56,4 mlrd. eurų).

Trenkė tarsi žaibas

Kas nutiko indo verslui? Dar prieš porą savaičių jis tiesiog klestėjo, o „Adani Group“ rengėsi milžiniškam akcijų platinimo procesui – ketino jų parduoti už 2,5 mlrd. dolerių (2,3 mlrd. eurų).

Tačiau lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkė pati nemaloniausia žinia: JAV kompanija „Hindenburg Research“ paskelbė išnagrinėjusi tūkstančius grupės dokumentų ir ataskaitų, bendravusi su jos finansininkais ir nustačiusi, kad tai tėra milžinas molinėmis kojomis.

JAV tyrėjai tvirtino nagrinėję tikrąją „Adani Group“ padėtį net dvejus metus, kol paaiškėjo, kad ji įžuliai manipuliavo akcijomis, taikė apgaulingą apskaitos sistemą, nuslėpė milžiniškas grupės kompanijų skolas.

„Didžiausias klaidinimas per visą korporacijų istoriją“, – toks buvo „Hindenburg Research“ nuosprendis.

Visa tai – prieš pat didįjį akcijų pardavimą. Jį teko ne tik stabdyti, bet ir atšaukti. „Adani Group“ pranešė grąžinsianti pinigus visiems investuotojams dėl kritusios akcijų vertės.

Kaltinimų nepagailėjo

„Adani Group“ savo ruožtu apkaltino nepalankų tyrimą paskelbusią kompaniją „Hindenburg Research“, išvadino jos teiginius kenkėjiškais ir visiškai neatitinkančiais tikrovės. Negana to, tai buvo paskelbta kaip ataka prieš Indiją, todėl šioje šalyje „Twitter“ socialiniame tinkle sparčiai tapo populiari grotažymė #IndiaStandsWithAdani – Indija palaiko Adani.

Kompanijos finansų vadovas netgi prilygino „Hindenburg Research“ tyrėjus generolui Reginaldui Dyerui. Šis britų karininkas, tarnavęs Bengalijos kariuomenėje, yra atsakingas už šimtų indų žudynes Amritsaro mieste 1919 metais.

G.Adani tvirtino, kad su JAV tyrėjais bus aiškinamasi teismuose tiek pačiose Jungtinėse Valstijose, tiek kitose valstybėse.

Tačiau net Indijoje juo tikėjo toli gražu ne visi. „Labai svarbu, kad vyriausybė kuo atidžiau išnagrinėtų mestus kaltinimus ir į juos atsižvelgtų“, – tvirtino opozicinės partijos „Shic Sena“ lyderė bei parlamento narė Priyanka Chaturvedi.

Tenykštė opozicija jau seniai tvirtina, kad G.Adani sugebėjo taip sparčiai praturtėti dėl itin glaudžių ryšių su ministru pirmininku Narendra Modi. Galbūt dėl to net šios šalies ekonomikos specialistai abejojo, ar Indijoje apskritai gali būti pradėtas koks nors tyrimas dėl „Adani Group“ veiklos.

Protestai – ir užsienyje

Pats G.Adani net ir tuo metu, kai kilo skandalas, toliau mezgė verslo ryšius. Šią savaitę jis apsilankė Izraelyje ir dalyvavo renginyje kartu su šios šalies ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu.

Mat čia indas kartu su partneriais iš Izraelio yra įsigijęs Haifos uostą, todėl žadėjo tolesnes didžiules investicijas.

Tik jos, kaip rodo istorija, ne visur yra laukiamos. Net ir gimtojoje Indijoje kelis mėnesius tęsėsi protestai prieš G.Adani planus plėsti Keralos uostą, todėl jam teko bylinėtis su vietos valdžia ir žvejų bendruomene.

Tuo metu Australijoje net kelerius metus buvo priešinamasi šio verslininko ketinimams eksploatuoti anglies kasyklą Kvinslende. Į šią akciją buvo įsijungę dešimtys tūkstančių aplinkos apsaugos aktyvistų.

Pavadino dirižabliu

Vis dėlto reikia pažvelgti ir į kitą medalio pusę – kas gi ta įmonė „Hindenburg Research“? 2017 metais Natano Andersono Niujorke įkurta bendrovė 1937 metais Čikagoje nukritusio vokiečių dirižablio „Hindenburg“ pavadinimą pasirinko neatsitiktinai.

Ji pati skelbiasi esanti tarsi pavojaus sirena, kad panašios katastrofos nepasikartotų finansų rinkose, todėl ieškanti įtartinų kompanijų, kurios galėtų apmauti daugybę investuotojų. Tiesa, ne už dyką – įmonė pati užsiima tuo, kad, radusi pervertintą kompaniją, investuoja į jos akcijų kritimą.

Tai yra rizikinga veikla, tačiau akcijoms atpigus galima susikrauti nemažai pelno. Greičiausiai amerikiečiams tai pavyko ir šįsyk, nes jie neslėpė statę prieš „Adani Group“ akcijų kilimo tendenciją.

Tokios įmonės susilaukia nemažai kritikos už tai, kad kartais jos gali netgi dirbtinai sumažinti akcijų vertę. Tačiau kiti įžvelgia ir naudos, nes panašios spekuliacijos užkerta kelią nepamatuotam kainos augimui.

Išgarsėjo su „Nikola“

„Hindenburg Research“ tapo žinoma 2020-aisiais. Tuomet ji pradėjo akylai tyrinėti elektra varomus sunkvežimius ketinusios gaminti ir gausybę investicijų pritraukusios kompanijos „Nikola“, kuri žadėjo mesti pirštinę Elono Musko bendrovei „Tesla“, veiklą.

Daug žadėjusio startuolio dokumentuose tyrėjai rado daug netikslumų, tačiau akivaizdžiausia apgavystė buvo užfiksuota pačios „Nikola“ reklaminiame vaizdo įraše, kuriame buvo giriamasi pažanga konstruojant 18 ašių ekologišką vilkiką. Paaiškėjo, kad filmuojant jis pats nevažiavo – tiesiog buvo paleistas nuo kalno.

Po tokios „Hindenburg Research“ paskelbtos žinios JAV Vertybinių popierių ir biržų komisija pradėjo patikrinimą, investuotojai ėmė atsiiminėti pinigus, o „Nikola“ įkūrėjas Trevoras Miltonas gavo šaukimą stoti prieš prisiekusiųjų teismą.

Praėjusiųjų metų spalį T.Miltonas buvo pripažintas kaltu dėl investuotojų apgavystės ir tiesos neatitinkančių teiginių apie kompanijos kuriamą elektra arba vandeniliu varomą sunkvežimį. Pati „Nikola“ dar 2021 metais sutiko sumokėti 125 mln. dolerių (dabar – 115 mln. eurų) baudą.

Ar kas nors panašaus lauks ir „Adani Group“? Galbūt. Tačiau be teismų vargu ar bus išsiversta. („Reuters“, „Bbc.co.uk“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.