Rado sprendimą, kad pavasarį maisto kainos būtų mažesnės – daug priklauso nuo pirkėjų

Pigiausių maisto produktų krepšelis Lietuvos prekybos centruose sausį brango 0,7 proc. (0,52 euro), ir, kaip rodo kainas stebinčio portalo „Pricer.lt“ analizė, jis buvo buvo 32,2 proc. (18,61 euro) brangesnis nei 2022 metų sausį.

Iš „Pricer.lt“ stebimų 52 prekių kainų brango 51 prekė, pigo viena prekė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iš „Pricer.lt“ stebimų 52 prekių kainų brango 51 prekė, pigo viena prekė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2023, 8:23 AM, atnaujinta Feb 7, 2023, 8:26 AM

Labiausiai krepšelio kainą sumažino prekybos tinklas „Maxima“ (0,11 euro) ir liko pirmoje vietoje. Į antrąją vietą pakilo „Barbora“ (pigo 5,37 euro), trečioje liko „Lidl“ (pigo 0,74 euro), ketvirtoje – „Norfa“ (brango 0,53 euro). Prekybos tinklas „Iki“ mažino krepšelio kainą 0,95 euro ir pakilo į penktąją vietą, šeštoje pozicijoje – „Last Mile“ („Iki“ internetinė parduotuvė) (pigo 0,93 euro), septintoje – „Rimi“ (brango 5,36 euro), aštuntoje – „e-Rimi“ (brango 6,32 euro).

Pasak „Pricer.lt“, skirtumas tarp pigiausio („Maxima“) ir brangiausio („e-Rimi“) krepšelio yra 21,89 euro (34,2 proc.).

Iš „Pricer.lt“ stebimų 52 prekių kainų brango 51 prekė, pigo viena prekė. Labiausiai brango pigiausia juoda duona, saulėgrąžų aliejus „Natura“, cukrus, kiaušiniai, pigiausias batonas, makaronai, kava, pienas. Tuo metu pigo tik bulvės – cento dalimis.

Kiaulienos kaina, lyginant su pernai, auga 54,6 proc. Kadangi praeitais metais ji buvo maksimaliose žemumose, tai dabar tai – vienas reikšmingai infliaciją didinančių faktorių.

Vištienos kainos 16,7 proc. didesnės nei praeitais metais. „Gerai, kad kaimyninės šalies produkcija kiek prilaiko vietinės vištienos brangimą“, – pastebi „Pricer.lt“.

„Ne veltui Lietuva – stebuklų kraštas: žaliavinio pieno supirkimo kaina, buvusi vos ne didžiausia ES, tapo vos ne mažiausia ES. Aišku, parduotuvių lentynose tai neatsispindi.

Mūsų oligopolinė rinka nenori mažinti kainų galutiniams vartotojams. Pieno skandalas tik tai patvirtina – jei vartotojas priverčia mažinti kainą nepirkdamas produkcijos, gamintojo ir prekybininko grandinė bando spausti silpnesnį tiekimo grandinės dalyvį – žaliavos tiekėją, ūkininką. Artimiausiu metu matysime ir daugiau panašių konfliktų.

Bet bus vengiama mažinti kainą lentynoje: gamintojai nusipirkę brangesnių žaliavų ir pagaminę prekes, prekybininkas taip pat nusipirkęs brangesnes prekes. Pirkėjo jėga dabar yra susilaikyme – susilaikyti nuo vartojimo vasario – kovo mėnesiais (arba pirkti pigesnes alternatyvas pigesnėse vietose) ir pavasario antra pusė bus komfortiškesnė“, – komentavo „Pricer.lt“ atstovas Petras Čepkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.