Pieno gamintojų krizę siūlo spręsti 12 žingsnių programa

Reaguodama į sudėtingą situaciją Lietuvos pieno sektoriuje ir ūkininkų protestą dėl nesąžiningų žaliavinio pieno supirkimo kainų, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija viešai kreipėsi į Vyriausybę, Žemės ūkio ministeriją ir Konkurencijos tarybą.

Žemės ūkio ministerija raginama peržiūrėti paramos pieno ūkiams taisykles, pvz., leisti pasinaudoti ES parama ir pieno ūkiams su trimis karvėmis.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Žemės ūkio ministerija raginama peržiūrėti paramos pieno ūkiams taisykles, pvz., leisti pasinaudoti ES parama ir pieno ūkiams su trimis karvėmis.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Žemės ūkio ministerija raginama peržiūrėti paramos pieno ūkiams taisykles, pvz., leisti pasinaudoti ES parama ir pieno ūkiams su trimis karvėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Žemės ūkio ministerija raginama peržiūrėti paramos pieno ūkiams taisykles, pvz., leisti pasinaudoti ES parama ir pieno ūkiams su trimis karvėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-02-14 13:12

Ši frakcija siūlo 12 žingsnių pieno gamintojų krizei išspręsti. Seimo LVŽS frakcija prašo Vyriausybės nedelsiant susitikti su Lietuvos pieno gamintojų atstovais ir išklausyti jų informaciją apie susiklosčiusią tragišką situaciją sektoriuje, įvertinti jų pasiūlymus, rasti lėšų pieno gamintojų netektoms pajamoms dėl pieno supirkimo kainų sumažėjimo kompensuoti.

Seimo valstiečiai prašo Vyriausybės inicijuoti teisės aktų, susijusių su saulės elektrinių įrengimu ant ūkinių pastatų, pakeitimus, kurie leistų parduoti ir naudoti savo reikmėms be ribojimų nesunaudotą pagamintą perteklinę saulės elektros energiją. Vyriausybės prašoma sudaryti palankias sąlygas gyvulininkystės ūkiams statyti biodujų kogeneracines jėgaines.

Ženkliai sumažėjus Lenkijos pieno perdirbimo įmonių žaliavos pirkimui iš Lietuvos pieno gamintojų, Seimo LVŽS frakcija siūlo Žemės ūkio ministerijai pradėti konsultacijas su Lenkijos žemės ūkio ministerija dėl susidariusios situacijos ir Lietuvos bei Lenkijos pieno gamintojų kooperacijos perspektyvų. Tokios kooperacijos perspektyvas jie siūlo aptarti ir su Baltijos šalių žemės ūkio ministrais.

Žemės ūkio ministerija raginama peržiūrėti paramos pieno ūkiams taisykles, pvz., leisti pasinaudoti ES parama ir pieno ūkiams su trimis karvėmis.

Konkurencijos tarybos Seimo LVŽS frakcija prašo pieno perdirbimo ir prekybos įmonėse atlikti išsamų pieno produktų kainodaros auditą. Taip pat siūloma inicijuoti išsamią pieno gamintojų, perdirbėjų ir prekybininkų kainodaros patikrą, siekiant įvertinti, ar sandoriai sudaromi ir įgyvendinami laikantis sąžiningos konkurencijos.

Pasak LVŽS frakcijos Seime seniūnės Aušrinės Norkienės, „pieno sektorius, kaip ir visas žemės ūkis, yra strateginė Lietuvos ekonomikos šaka, nacionalinio minkštojo saugumo ramstis ir gyvo kaimo pagrindas, todėl negalima ignoruoti ūkininkų išgyvenimo problemų“.

LVŽS frakcijos narys, buvęs žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, teigia, kad „susidarius paradoksaliai situacijai, kai maisto produktų kainos sunkiai beįkandamos pirkėjams, o maisto gamintojai nebesuduria galo su galu dėl itin žemų žaliavos supirkimo kainų privalo nedelsiant ir ne atsainiai reaguoti Konkurencijos taryba“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.