D. Arlauskas apie draudimą prekybos centrams dirbti sekmadieniais: prieš 15 metų tai būtų palaikęs

Draudimas sekmadieniais ir švenčių dienomis dideliems prekybos centrams vykdyti prekybą nepadės mažajam verslui, tikina darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas. Anot jo, didelė dalis smulkiųjų verslų ir mažų parduotuvių yra priklausomos nuo didžiųjų prekybos centrų patalpų.

Draudimas sekmadieniais ir švenčių dienomis dideliems prekybos centrams vykdyti prekybą nepadės mažajam verslui, tikina D. Arlauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Draudimas sekmadieniais ir švenčių dienomis dideliems prekybos centrams vykdyti prekybą nepadės mažajam verslui, tikina D. Arlauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Feb 20, 2023, 12:40 PM

„Nereikia įsivaizduoti, kad didysis prekybos centras, tai kažkoks sandėlis, kuriame šeimininkauja tik didieji prekybos tinklai, jie visada taip pat turi labai daug sutarčių su smulkiaisiais verslininkais. Galim užeiti į vieną, antrą, trečią didelį prekybos centrą ir mes matome daug parduotuvėlių, kurios turi visiškai atskirą statusą. Nemaža dalis iš jų yra smulkūs verslininkai“, – „Žinių radijui“ tvirtino D. Arlauskas.

Darbdavių konfederacijos prezidento manymu, toks siūlymas yra paremtas pasenusiu požiūriu į prekybos centrus, kadangi šie nebėra tik didelės maisto ar kitų būtinųjų prekių parduotuvės. Jo teigimu, jie yra tapę kelias funkcija atliekančiais objektais.

„Nueikime į didelį prekybos centrą ir ką mes ten matome? Mes randame čiuožyklas, kavines, kino teatrus, galu gale knygynus. Šie centrai yra daugelio funkcijų objektai. Tai nebe tie, pirmieji, prekybos centrai, kur tik parduodavo maisto produktus ir viskas. Tai dabar, būtent šie centrai sukuria visai kitokią vertę, ne vien tik pinigais ar daiktais, bet galimai ir kultūrine prasme“, – aiškino D. Arlauskas.

„Jeigu būtų tai siūloma prieš 15 metų aš būčiau už, bet dabar situacija pasikeitė“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad praeitą savaitę TS-LKD frakcijos narys Andrius Kupčinskas įregistravo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma sekmadieniais ir švenčių dienomis uždrausti prekybą dideliems prekybos centrams. Tokį draudimą siūloma taikyti maisto ir gėrimų prekybos vietose, kurių prekybos plotas yra didesnis arba lygus 500 kvadratinių metrų.

Parlamentaras taip pat siūlo, kada toks ribojimas negaliotų – tai būtų du sekmadieniai iki Šv. Kalėdų ir Šv. Velykų pirmųjų dienų, taip pat prekybos vietose, „organizuotose tik festivalių, mugių ir kitų ypatingų, teminių ar sporto bei pramogų renginių reikmėms“. Išimtį siūloma taikyti ir prekybos vietoms oro uostose, geležinkelio, autobusų stotyse.

A. Kupčinskas įstatyme taip pat siūlo numatyti atsakomybę už draudimo prekiauti nesilaikymą. Jo parengtas projektas numato, kad mažmeninės prekybos įmonėms galėtų būti skiriama bauda iki 0,7 procento jų praėjusių finansinių metų pardavimo pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.