JAV tiki sankcijų poveikio stiprumu: šis karas tapo Kremliaus „strateginiu pralaimėjimu“

JAV iždo sekretorė Janet Yellen ketvirtadienį pareiškė mananti, kad pasaulinės ekonomikos padėtis šiuo metu geresnė, nei buvo prognozuojama prieš kelis mėnesius.

J.Yellen ketvirtadienį pareiškė mananti, kad pasaulinės ekonomikos padėtis šiuo metu geresnė, nei buvo prognozuojama prieš kelis mėnesius.<br>Random Institute/unsplash.com nuotr.
J.Yellen ketvirtadienį pareiškė mananti, kad pasaulinės ekonomikos padėtis šiuo metu geresnė, nei buvo prognozuojama prieš kelis mėnesius.<br>Random Institute/unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2023, 12:01 PM

„Pasaulinės ekonomikos padėtis šiuo metu geresnė, nei daugelis prognozavo prieš kelis mėnesius“, – tvirtino J. Yellen.

Anot jos, rudenį, būta daugybės nuogąstavimų dėl galimo „stipraus ekonomikos sulėtėjimo visame pasaulyje“. Nors iždo sekretorė pabrėžė, kad „ateitį visuomet supa neapibrėžtumas“, ji pažymėjo, jog „perspektyvos pagerėjo“.

J. Yellen tokius komentarus išsakė prieš penktadienį Indijoje prasidėsiantį Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių finansų ministrų susitikimą.

JAV iždo sekretorė vienais pagrindinių iššūkių įvardijo koronaviruso pandemiją ir Rusijos invazijos į Ukrainą pasekmes. Kalbėdama apie Rusijos ekonomiką, J. Yellen akcentavo, kad Maskvai įvestų sankcijų poveikis yra „labai stiprus“, ir atkreipė dėmesį į tai, jog Rusijos biudžeto deficitas šiuo metu labai didelis.

Anot jos, Rusijai pritaikytos baudžiamosios priemonės trukdo šiai šaliai atkurti savo gynybinius pajėgumus, o kartu lemia ir kvalifikuotų mokslininkų, verslininkų bei investicijų egzodą iš Rusijos.

J. Yellen citavo JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovo Williamo Burnso žodžius, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „manė galįs iškovoti pergalę minimaliomis sąnaudomis“. Tačiau, iždo sekretorės tvirtinimu, šis karas tapo Kremliaus „strateginiu pralaimėjimu“.

J. Yellen patikino, kad JAV ir toliau rems besiginančią Ukrainą ir ateinančiais mėnesiais perduos Kyjivui papildomos milijardinės ekonominės paramos.

Pasak J. Yellen, G20 finansų ministrų susitikime Indijoje parama Ukrainai bus viena pagrindinių temų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.