Elektromobilių gamintojai ignoruoja nepatogią tiesą? Atskleidė šiurpinančią informaciją apie vaikų darbą kobalto kasyklose

Automobilių gamintojai investavo dešimtis milijardų dolerių, kad padidintų elektromobiliams skirtų baterijų gamybą Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). „Tesla“ neseniai paskelbė, kad planuoja patrigubinti ličio jonų akumuliatorių gamybą didžiulėje gamykloje JAV. Visoms šioms gamykloms reikia didžiulių kiekių brangių žaliavų, įskaitant kobaltą, kuris daugiausia išgaunamas Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR), dažnai naudojant vaikų darbą, rašo „Forbes.ru“.

Gamykloms reikia didžiulių kiekių brangių žaliavų, įskaitant kobaltą, kuris daugiausia išgaunamas KDR, dažnai naudojant vaikų darbą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gamykloms reikia didžiulių kiekių brangių žaliavų, įskaitant kobaltą, kuris daugiausia išgaunamas KDR, dažnai naudojant vaikų darbą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gamykloms reikia didžiulių kiekių brangių žaliavų, įskaitant kobaltą, kuris daugiausia išgaunamas KDR, dažnai naudojant vaikų darbą.<br>Craig Adderley/Pexels.com nuotr.
Gamykloms reikia didžiulių kiekių brangių žaliavų, įskaitant kobaltą, kuris daugiausia išgaunamas KDR, dažnai naudojant vaikų darbą.<br>Craig Adderley/Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-02-25 18:43

Niujorko universiteto ir Ženevos verslo ir žmogaus teisių centro atliktame tyrime nustatyta, kad pirmaujantys automobilių, baterijų ir elektronikos gamintojai deda per mažai pastangų, kad užtikrintų, jog jų naudojamas kobaltas būtų išgaunamas nenaudojant vaikų darbo daugybėje nesaugių amatininkų kasyklų.

Tyrimo autoriai ragina automobilių gamintojus, taip pat įmones, kurios kasa ir perdirba naudingąsias iškasenas, įsitraukti į tokios praktikos sustabdymą.

Ignoruoja nepatogią tiesą?

„Maždaug 80 proc. pasaulio kobalto atsargų yra Konge, o 20 proc. jų gaunama iš šių neoficialių amatininkų kasyklų“, – „Forbes“ sakė Niujorko universiteto verslo ir žmogaus teisių centro direktorius Michaelas Posneris.

Nors bendrovės, įskaitant „Tesla“, teigia nepirksiančios kobalto iš organizacijų, kuriose naudojamas vaikų darbas, „10 proc. pasaulio kobalto tiekiama iš šių amatininkų kasyklų, o tai yra didžiulis produkto kiekis“, – sakė M.Posneris.

Automobilių pramonės perėjimas nuo benzino, kuris 100 metų buvo pagrindinis kuras, prie elektros energijos yra nelengva užduotis. Tam reikia sukurti naujas gamyklas, kuriose būtų gaminami milijonai akumuliatorių ir elektromobilių, taip pat milijardų dolerių vertės programą, pagal kurią būtų sukurta plati ir plačiai paplitusi įkrovimo stotelių infrastruktūra, reikalinga visiems tiems elektromobiliams.

Tikėtina, kad ličio jonų akumuliatoriuose naudojamų metalų, pavyzdžiui, ličio, nikelio, kobalto, žaliavų kainos išliks aukštos, nes paklausa viršys pasiūlą.

Kita elektromobilių revoliucijos kliūtis – vaikų darbo problema kobalto kasyboje.

Savo metinėje poveikio aplinkai ataskaitoje „Tesla“ teigia visiškai netoleruojanti vaikų darbo ir anksčiau siuntė savo Socialiai atsakingų pirkimų komiteto delegaciją į KDR įvertinti darbo sąlygų kasyklose. „Kelionė į KDR padėjo geriau suprasti sudėtingą amatininkų ir smulkiųjų kasyklų (ASM) problemą ir jų istoriją KDR“, – teigiama naujausioje bendrovės ataskaitoje.

„Tarptautinės bendrovės, kurios nesėkmingai bando išvengti ASM išgaunamo kobalto, ignoruoja nepatogią tiesą, kad atskirti ASM išgaunamą kobaltą nuo visos pramoniniu būdu išgaunamo kobalto pasiūlos beveik neįmanoma“, – teigė Ženevos centro direktorė ir kobalto ataskaitos autorė Dorothy Baumann-Poly.

Praėjusių metų rugpjūtį „Tesla“ generalinis direktorius Elonas Muskas ir bendrovės direktorių valdyba paragino akcininkus atmesti pasiūlymą, pagal kurį būtų buvę reikalaujama, kad bendrovė pateiktų išsamias ataskaitas apie žaliavų įsigijimo praktiką ir priemones, kurių bendrovė imasi, kad išvengtų net netiesioginio vaikų darbo.

2022 m. rugpjūčio mėn. didžioji dauguma akcininkų balsavo prieš. Į prašymą pakomentuoti Niujorko universiteto ir Ženevos centro tyrimą „Tesla“ neatsakė, rašo „Forbes.ru“.

Pasak M.Posnerio, kuris buvusio JAV prezidento Baracko Obamos administracijoje dirbo JAV generalinio sekretoriaus padėjėju, amatininkų kasyklose vaikų darbas naudojamas vien todėl, kad vaikams lengviau įlipti į siaurus tunelius ir duobes.

„Žmonės su šeimomis atvyksta į kasybos vietas, kasa nesaugias duobes, tada siunčia savo vaikus į šulinius, o šuliniai griūva“, – aiškino jis.

Kobaltą perka netiesiogiai

Tyrimo duomenimis, „Tesla“ ir kitos bendrovės neperka kobalto tiesiogiai iš mažų kasyklų, bet gauna jo netiesiogiai. Pagrindinis jų žaliavų šaltinis yra didelės pramoninės kasyklos, pavyzdžiui, tokios, kokias valdo „Glencore“. Tačiau, pasak M.Posnerio, tarpininkai parduoda ASM kobaltą didesniems gamintojams.

„Kobaltas, išgautas mechaniniu būdu didelėmis mašinomis, sumaišomas su kobaltu, kurį žmonės kasa rankomis ir parduoda vietos rinkoje. Ir net jei maišymas atliekamas ne Konge, didžiąją dalį kobalto apdoroja Kinijos lydymo įmonės“, – sakė jis.

Tad tai vis tiek yra automobilių gamintojų tiekimo grandinės dalis.

Kompanija „General Motors“, ketinanti išstumti „Tesla“ į elektromobilių rinką, teigė siekianti užtikrinti, kad nė vienas iš jos tiekėjų nenaudotų vaikų ar vergų darbo.

„Aktyviai stebime savo tiekimo grandinę ir atliekame išsamius auditus, ypač tais atvejais, kai aptinkame arba esame informuoti apie galimus įstatymų, mūsų susitarimų ar politikos, pavyzdžiui, Tiekėjų etikos kodekso, pagrįsto JT Pasauliniu susitarimu, pažeidimus“, – teigė bendrovės atstovas spaudai Deividas Barnasas.

„Ford“ neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Vis dėlto, kaip teigiama ataskaitoje, ilgainiui negalima tikėtis, kad automobilių gamintojai kontroliuos, kaip kalnakasiai laikosi šių sąlygų. Tyrimo autoriai daro išvadą, kad vienintelis tikras ilgalaikis sprendimas – vyriausybėms pripažinti mažų amatininkų kasyklų egzistavimą, reguliuoti jų veiklą, įrengti aptvarus ir įdiegti kitas saugos priemones nelaimingiems atsitikimams mažinti.

Kartu su vaikų darbo kasyklose atsisakymu autoriai ragina Kongą ir jo kobalto pirkėjus skatinti kasyklas įdarbinti daugiau moterų ir taip pagerinti jų ekonominę padėtį.

„Beprasmiška apsimesti, kad tai ne mūsų reikalas. Ir labai mažai daroma, kad būtų priimti teisės aktai ir pagerintos darbo sąlygos“, – daro išvadą M.Posneris.

Parengta pagal „Forbes.ru“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.