Į šuns dienas išdėjo draudimą parduotuvėms dirbti sekmadieniais: štai kas iš to siekia naudos sau

Registruotas įstatymas, siūlantis drausti sekmadieniais ir švenčių dienomis didelių prekybos centrų veiklą yra keistas ir nukreiptas prieš parduotuves, kurios yra pigiausios, tvirtina Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Registruotas įstatymas, siūlantis drausti sekmadieniais ir švenčių dienomis didelių prekybos centrų veiklą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Registruotas įstatymas, siūlantis drausti sekmadieniais ir švenčių dienomis didelių prekybos centrų veiklą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Registruotas įstatymas, siūlantis drausti sekmadieniais ir švenčių dienomis didelių prekybos centrų veiklą.<br>D.Umbraso nuotr.
Registruotas įstatymas, siūlantis drausti sekmadieniais ir švenčių dienomis didelių prekybos centrų veiklą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Dobrovolskas

Feb 26, 2023, 4:52 PM

„Visų pirma, labai keistas siūlymas. Pasiūlymo autorius siūlymą susiejo su plotais ir nesusiejo su nuosavybės teise. Kai įsijungia plotai, reiškia, bet kokio dydžio įmonė šioje „linksmybėje“ dalyvauja. Mūsų didieji tinklai neskelbia, kiek turi įvairių plotų parduotuvių, tai mes iš sąrašo, žinodami, kad ekspress formatas tikrai papuls, manome, jog išeina taip, kad įstatymas nukreiptas tiesiogiai prieš „Lidl“, „Maximą“ ir „Norfą“, t. y. į tas parduotuves, kurios mūsų tyrimais yra pigiausios“, – Eltai teigė P. Čepkauskas.

Jis taip pat akcentuoja, kad naudą toks įstatymas gali atnešti degalinėms bei tokiems prekybos centrams kaip „Iki“ ir „Rimi“. P. Čepkauskas tikina, kad degalinių tinklai galėjo siekti tokio įstatymo iniciatyvos dėl naudos sau ir dėl praradimų netekus alkoholio degalinėse.

„Bent jau iš lenkiškos patirties, galima sakyti, kad daugelyje degalinių tinklų atsirado dešrų ir visokie kitokie skyriai, kažkiek galbūt smulkieji tinklai, bet jų vis tiek nėra tiek daug ir jie neturi Lenkijoje šimtų parduotuvių. Šiuo požiūriu įstatymas yra keistas“, – sakė jis.

„Žiūrint į Lenkiją, ten ribojimas buvo susietas su nuosavybės forma, individualių įmonių savininkais, tai nebuvo susieta su plotu, bet ten buvo paliktos degalinės, smulkusis verslas ir pašto skyriai, alkoholiniai tinklai persiformatavo į bibliotekas ir panašios „linksmybės“, – pridūrė jis.

P. Čepkauskas pabrėžia, kad priimtas tokio pobūdžio įstatymas gali vėl padidinti lietuvių pirkėjų srautus į Lenkiją, nes nebeliks patogumo, kuomet Lietuvoje sekmadieniais galima apsipirkti, o Lenkijoje tokios galimybės nėra.

„Rekordai prekybos, paliekamų pinigų Lenkijoje pas mus buvo 2018 m., prieš pat sekmadieninį draudimą. Lenkai uždraudė sekmadienį, tapo ganėtinai nepatogu ir tas srautas pamažėjo. Jeigu toks įstatymas bus priimtas, žmonėms, kurie gyvena savaitės užsipirkimo ritmu, bus nepatogu ir Lietuvoje, ir Lenkijoje, bet jie organizuosis savo laiką, kai reikia savaitės eigoje ieškoti dienos, kada galima apsipirkti, ir Lenkija taps vienodo patrauklumo“, – aiškino pašnekovas.

„Tai naujas lietuviškas politikos stilius. Baisu“, – prisimindamas parlamentaro Mykolo Majausko ir PVM lengvatos maitinimo sektoriui istoriją piktinosi jis.

A. Kupčinskas: įstatymas dar nėra pateikimo stadijoje, diskutuoti – anksti

Tuo tarpu įstatymo iniciatorius, Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) frakcijos narys Andrius Kupčinskas tvirtina, kad diskusijai apie galimą įstatymo naudą arba žalą yra anksti, nes jis dar net nėra priėjęs pateikimo stadijos Seime.

„Dabar ta diskusija yra tokia, kai dar įstatymo projektas nėra pateiktas, neprasidėjusi pavasario sesija. Kas patirs žalą, kas naudą, kam apsimokės labiau ar mažiau... Palaukime pateikimo, pats laukiu Teisės departamento išvadų. Teisėkūroje yra trys etapai: pateikimas, svarstymas, priėmimas. Mes dar net ne prie starto linijos, registracija nereiškia, kad jau Seimas išreiškė kažkokią politinę valią, jis tiesiog registruotas“, – Eltai aiškino A. Kupčinskas.

Konservatorius taip pat tikino, kad įstatymas, lyginant su lenkiškuoju variantu, yra kompromisinis, tačiau iš pradžių reikia sulaukti Teisės departamento išvados jam. Jis pridūrė, kad toks projektas taip pat neapsieitų be Konkurencijos tarybos bei Vyriausybės išvadų.

„Įstatymo projektas registruotas. Ne paslaptis, mes išsivertėme Lenkijos mažmeninės prekybos įstatymo projektą, koks jis galioja, egzistuoja. Aišku, jie turėjo pereinamąjį laikotarpį, ne iš karto visus sekmadienius uždraudė dirbti... Apskritai, pas juos labai aiškiai reglamentuojama, liko tik mažosios nišinės parduotuvėlės ir vaistinės. Pas juos tikrai yra gana griežtai“, – sakė politikas.

„Mes ieškojome kompromiso ir tokį pasiūlymą pateikėme, dabar laukiame Teisės departamento išvados ir aišku, kad toks projektas neapsieitų nei be Konkurencijos tarybos, nei be Vyriausybės išvados“, – pridėjo jis.

ELTA primena, kad A. Kupčinskas įregistravo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma sekmadieniais ir švenčių dienomis uždrausti prekybą dideliems prekybos centrams. Tokį draudimą siūloma taikyti maisto ir gėrimų prekybos vietose, kurių prekybos plotas yra didesnis arba lygus 500 kvadratinių metrų.

Parlamentaras taip pat siūlo, kada toks ribojimas negaliotų – tai būtų du sekmadieniai iki Šv. Kalėdų ir Šv. Velykų pirmųjų dienų, taip pat prekybos vietose, „organizuotose tik festivalių, mugių ir kitų ypatingų, teminių ar sporto bei pramogų renginių reikmėms“. Išimtį siūloma taikyti ir prekybos vietoms oro uostose, geležinkelio, autobusų stotyse.

A. Kupčinskas įstatyme taip pat siūlo numatyti atsakomybę už draudimo prekiauti nesilaikymą. Jo parengtas projektas numato, kad mažmeninės prekybos įmonėms galėtų būti skiriama bauda iki 0,7 procento jų praėjusių finansinių metų pardavimo pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.