„Snaigė“ pernai fiksavo pusantro karto mažesnę apyvartą ir daugiau nei 2,5 mln. eurų nuostolį

AB „Snaigė“ skelbia savo praėjusių metų finansinę ataskaitą. Neaudituotais konsoliduotais duomenimis, 2022 metais bendrovė pasiekė 21 mln. eurų apyvartą, t.y. pusantro karto mažesnę nei 2021 metais, skelbiama įmonės pranešime žiniasklaidai.

Alytaus šaldytuvų gamykla "Snaigė"<br>T.Bauro nuotr.
Alytaus šaldytuvų gamykla "Snaigė"<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2023, 8:32 PM

Pasak „Snaigė“ generalinio direktoriaus Mindaugo Sologubo, kritusi bendrovės apyvarta yra ir karo bei išteklių, transporto, energijos brangimo pasekmė.

„Pirmąjį praėjusių metų pusmetį karas ne tik atėmė Ukrainą, vieną didžiausių mūsų rinkų, bet ir gerokai išgąsdino daugelį mūsų centrinės bei vakarų Europos klientų.“ – teigia M. Sologubas. – „Situacijos neapibrėžtumas daugelį jų paskatino atidėti savo užsakymus, stabdyti plėtros planus. Beveik visose mūsų rinkose pirmąjį pusmetį pardavimai sulėtėjo ar net sustojo. Vėliau kilusi energijos išteklių brangimo banga taip pat ženkliai prisidėjo prie sumažėjusių pardavimų.“

Bendrovė, norėdama užtikrinti veiklos tęstinumą, parengė veiklos restruktūrizavimo planą ir pradėjo restruktūrizacijos procesą, kuris įsiteisėjo rugsėjį. Teismo vertinimu, restruktūrizavimo plano projekte numatytos bendrovės veiklos perspektyvos leidžia daryti išvadą, kad bendrovė turi realių galimybių atkurti mokumą, todėl jai buvo leista restruktūrizuotis.

Pasak bendrovės generalinio direktoriaus, bendrovė šiuo metu toliau veikia, gamina šaldytuvus, vysto savo naująją pramoninių šaldymo gaminių liniją ir neketina sustoti. „Bandome išeiti iš šios nepalankios bendrovei situacijos savo jėgomis“.– teigia M. Sologubas. „Didžiausias mūsų veiklos vidinis trukdis – apyvartinių lėšų trūkumas. Turime daug daugiau užsakymų nei galime pagaminti. Pasiskolinti kol kas negalime, už žaliavas mokame avansu, o tai taip pat neigiamai veikia bendrovės rezultatus“.

Pernai bendrovė patyrė 2,7 mln. eurų neaudituotos konsoliduotos EBITDA nuostolį. M. Solugubas pabrėžia, kad beveik pusė šio nuostolio buvo sąlygota rezervų, atidėjimų bei sukaupimų perskaičiavimo. Šiuos perskaičiavimus bendrovė turėjo padaryti pagal apskaitos standartus dėl restruktūrizacijos proceso bei karo Ukrainoje padarinių vertinimo. Todėl, pasak M. Sologubo, bendrovės tiesioginės ūkinės veiklos rezultatai yra geresni.

AB „Snaigė“ 2022 m. eksportavo 93 proc. savo produkcijos.

Pranešama, kad Sekenora Holdings Limited, Kipro investicinė kompanija yra pagrindinė AB „Snaigė“ akcijų valdytoja. „Snaigės“ įmonių grupei priklauso dvi dukterinės kompanijos TOB „Snaigė Ukraina“ ir UAB „Almecha“.

AB „Snaigė“ yra vienas didžiausių Alytaus miesto ir rajono darbdavių, gamykloje dirba virš 360 darbuotojų, bendrovė aprūpina užsakymais ir darbu daugelį Lietuvos įmonių, kasmet sumoka Lietuvos valstybei apie 3 mln. eurų mokesčių, skelbiama įmonės pranešime žiniasklaidai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.