Vyriausybė patvirtino Seimo darbų programą: gegužę numatoma peržiūrėti mokesčių sistemą

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje patvirtinta artimiausios Seimo pavasario sesijos darbų programa. Tarp svarbiausių verslinių klausimų – mokesčių sistemos peržiūra, pakeitimai minimaliose socialinio draudimo išmokose, Žaliojo kurso programoje ir kt.

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje patvirtinta artimiausios Seimo pavasario sesijos darbų programa.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trečiadienį Vyriausybės posėdyje patvirtinta artimiausios Seimo pavasario sesijos darbų programa.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2023, 1:25 PM

Gegužės mėnesį Seime numatoma svarstyti Mokesčių sistemos peržiūros įstatymų projektų paketą.

Jame bus persvarstytos mokestiniuose įstatymuose nustatytos neterminuotos lengvatos ir kitos specialios apmokestinimo sąlygos, taip pat siekiama prisidėti prie savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo, nelygybės mažinimo, pažangių investicijų skatinimo ir užtikrinti mokesčių sistemos efektyvumą ir prognozuojamumą.

Kovo mėnesį planuojama įteisinti „Sodros“ biudžeto planavimą ir atskaitomybę pagal socialinio draudimo rūšis. Taip pat nustatyti, kad Garantinio fondo ir Ilgalaikio darbo išmokų fondo biudžetai planuojami ir teikiami kartu su „Sodros“ biudžetu.

Kovo mėnesį Seime numatoma sudaryti palankesnes sąlygas skirti išmokas iš Garantinio fondo ir Ilgalaikio darbo išmokų fondo, pailginti kreipimosi dėl šių išmokų laikotarpį iki 12 mėn. (vietoj 6 mėn.). Ilgalaikio darbo išmokos galės būti skiriamos ir be atskiro atleisto darbuotojo kreipimosi, taip pat, siekiama nustatyti, kad išmokos paveldimos mirus teisėtam gavėjui.

Tą patį mėnesį, siekiant įgyvendinti Lietuvos žaliojo kurso prioritetus, Seime turėtų būti svartoma, kaip 2023–2025 m. sumažinti iškastiniam kurui taikomų akcizų lengvatų arba jų atsisakyti, taip pat nuosekliai didinti gazoliams, akmens anglims, koksui ir lignitui taikomus akcizų tarifus.

Taip pat nustatyti akcizus šildymui skirtoms durpėms ir nuosekliai juos didinti, atsižvelgiant į tai, kad, sumažinus iškastiniam kurui taikomų akcizų lengvatų arba jas panaikinus, šildymui skirtų durpių paklausa gali išaugti, nes taptų viena pigiausių šildymo alternatyvų, ir siekiant neskatinti vartotojų rinktis šio taršaus kuro, kuris šiuo metu nėra akcizų objektas.

Balandžio mėnesį numatoma pakeisti socialinio draudimo pensijų, vienišo asmens išmokos ir kitų pensinio pobūdžio išmokų apskaičiavimo nuostatas, suderinant su 2024 m. sausio 1 d. įsigaliosiančia negalios reformai. Taip pat atlikti kitus tikslinamojo pobūdžio pakeitimus, įvertinus praktikoje kilusias problema.

Tą patį mėnesį norima padidinti minimalias socialinio draudimo motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokas nuo 6 BSI (BSI – Bazinės socialinės išmokos dydis, 49 eurai – ELTA) iki 8 BSI, taip pat patikslinti ligos išmokų mokėjimo nuostatas asmenims besigydantiems nuo priklausomybių bei slaugantiems sergančius asmenis.

Balandį, vykdant 5G gairių projektą, taip pat bus siekiama sudaryti sąlygas servitutų valstybės, savivaldybės valdomuose statiniuose įrengti ryšių įrangą ir statyti bokštus valstybinės reikšmės kelio juostoje.

Galiausiai birželį norima patvirtinti ilgesnės negu 20 metų perspektyvos ateities įžvalgomis pagrįstą dokumentą, kuriame bendros kūrybos būdu kartu su ekspertais, piliečiais ir kitais bendrakūrėjais nustatoma Lietuvos ateities vizija, jai įgyvendinti reikalingos strateginės ambicijos ir poveikio rodikliai, rodantys siekiamus socialinės, ekonominės ir aplinkos bklės pokyčius šalies mastu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.