D. Kreivys po transatlantinės partnerystės susitikimo: karo akivaizdoje turėti bendrą platformą tarp sąjungininkų dar svarbiau

Energetikos ministras Dainius Kreivys ir energetikos viceministras Albinas Zananavičius dalyvavo Zagrebe, Kroatijoje, vykusiame Partnerystės dėl transatlantinio bendradarbiavimo energetikos ir klimato kaitos srityje susitikime. Jo metu buvo kalbamasi, kaip transatlantinė partnerystė gali prisidėti prie energetinės sistemos Europoje atsparumo bei tolimesnės pažangos žaliosios transformacijos link, praneša Energetikos ministerija.

Dainius Kreivys<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Kreivys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2023, 9:05 PM

„Šis susitikimas yra labai svarbus stiprinant JAV ir jų partnerių Europoje santykius. Platus energetikos sektoriaus klausimų spektras rodo, kad Partnerystės dėl transatlantinio bendradarbiavimo energetikos ir klimato kaitos srityje formatas kasmet įgauna vis didesnę reikšmę. Besitęsianti Rusijos agresija Ukrainoje dar kartą pabrėžia, kaip svarbu turėti bendrą platformą tarp sąjungininkų abiejose Atlanto pusėse“, – sakė ministras D. Kreivys.

Kaip skelbiama pranešime žiniasklaidai, susitikimo metu vyko plenarinės sesijos Europos energetinio saugumo, elektros tinklo optimizavimo, branduolinės, geoterminės energetikos, vandenilio technologijų, žaliosios transformacijos ir Ukrainos atstatymo klausimais.

Energetikos ministras diskusijos metu pažymėjo, kad elektros energijos tinklo optimizavimas yra esminė Lietuvos kelio į energetinį saugumą dalis.

„(...) Siekiame, kad Baltijos šalių elektros energijos sistema būtų sinchronizuota su kontinentinės Europos tinklais jau 2024 m. Techniniu požiūriu Baltijos šalių sinchronizacijos projektas skirtas ne tik saugumui užtikrinti, bet ir optimizuoti mūsų elektros tinklą, kad būtų galima laiku integruoti atsinaujinančios energijos išteklius“, – sakė ministras.

Vizito metu taip pat vyko aukšto lygio JAV energetikos sekretorės Jenniffer Granholm ir Baltijos šalių ministrų, atsakingų už energetikos politiką, susitikimas. Šio susitikimo metu aptartas bendradarbiavimas perėjimo prie atsinaujinančios energetikos srityje, Baltijos šalių sinchronizacijos projektas ir tolimesni veiksmai. JAV dar kartą patvirtino savo paramą ir pasiryžimą teikti visokeriopą pagalbą Baltijos šalims priimant pamatuotus politinius sprendimus dėl pasirengimo atsijungti nuo Rusijos valdomos elektros sistemos dar 2024 metais. Visos šalys sutarė, kad Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje Baltijos šalių priklausomybė Rusijos valdomai sistemai tampa ypatingos svarbos klausimu.

Tai jau ketvirtasis tokio formato susitikimas, kurio metu JAV ir Baltijos šalių lyderiai energetikos srityje aptaria regionines energetinio saugumo aktualijas.

Zagrebe vykusiame aukšto lygio Partnerystės dėl transatlantinio bendradarbiavimo susitikime didelis dėmesys skirtas paramai Ukrainai tiek atstatant sugriautą infrastruktūrą, tiek žvelgiant į Ukrainos energetikos sektorių ateityje. Renginio paraštėse įvyko energetikos ministro D. Kreivio ir Ukrainos energetikos ministro G. Galushchenko susitikimas, kurio metu ministrai aptarė saugumo situaciją Ukrainoje ir Lietuvos galimybes suteikti reikalingą pagalbą Ukrainos energetikos sektoriui atliepiant į šalies poreikius. Ukrainos energetikos ministras dėkojo Lietuvai už lyderystę telkiant ir teikiant paramą Ukrainai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.