Oligarchas O. Deripaska apie Rusijos ekonomiką: „Pinigų nebus jau kitais metais“

Visai netrukus, kitąmet, Rusija gali pristigti pinigų. Taip sako oligarchas iš Rusijos Olegas Deripaska. „Pinigų nebus jau kitais metais, mums reikia užsienio investuotojų“, – sakė jis Sibire vykusioje ekonomikos konferencijoje.

 O.Deripaska.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 O.Deripaska.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos rubliai.<br> Pixabay.com nuotr.
 Rusijos rubliai.<br> Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 4, 2023, 11:58 AM

O.Deripaskos komentarus, kuriuos skelbė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS, citavo JAV žinių kanalas „cnn.com“.

Milijardieriaus, kuris praėjusių metų pirmosiomis konflikto dienomis ragino Maskvą nutraukti karą Ukrainoje, pastabos stipriai skiriasi nuo optimistiškesnių Rusijos ekonomikos vertinimų, kurį praėjusią savaitę pateikė šalies prezidentas Vladimiras Putinas. Šis gyrė Rusijos ekonomikos atsparumą pernai įvestoms precedento neturinčioms Vakarų sankcijoms.

Preliminariais vyriausybės vertinimais, praėjusiais metais Rusijos ekonomika susitraukė 2,1 proc. Tai mažiau, nei iš pradžių prognozavo daugelis ekonomistų.

Tačiau pradeda ryškėti trūkumai: šį mėnesį Rusija mažina naftos gavybą, o Vakarų sankcijos gali dar labiau sustiprėti. Galiausiai Rusijos ekonominės perspektyvos priklauso nuo to, kas vyks Ukrainoje.

Anot O.Deripaskos, savo vaidmenį turi suvaidinti ir užsienio investuotojai, ypač iš „draugiškų“ šalių. Ar jie ateis, priklauso nuo to, ar Rusija sugebės sukurti tinkamas sąlygas ir padaryti savo rinką patrauklią.

Norėdamos pritraukti užsienio investuotojų, pasak oligarcho, valdžios institucijos turi užtikrinti „teisinę valstybę“, rašo „themoscowtimes.com“.

„Būtina nutraukti šią barbarišką, akmens amžiaus praktiką, kai už nieką įkalinamas kas antras žmogus“, – kalbėjo O.Deripaska, kuris seniai laikomas artimu V.Putino sąjungininku.

„Jei asmuo kartą padarė ekonominį nusikaltimą ir atlygino žalą, jis turėtų būti laisvėje ir toliau dirbti“, – pridūrė turtuolis.

O.Deripaska iš aliuminio verslo susikrovė 1,7 mlrd. dolerių vertės turtą, tačiau jį smarkiai aptirpdė Vakarų sankcijos. 2018 m. JAV jam pritaikė sankcijas, pažymėdamos, kad oligarchas „sieja save su Rusijos valstybe“. Praėjusiais metais jam buvo pateikti kaltinimai dėl įtariamo JAV sankcijų pažeidimo.

Vakarų šalys nuo 2022 m. vasarį Rusijos prieš Ukrainą pradėto karo paskelbė daugiau kaip 11 300 sankcijų ir įšaldė apie 300 mlrd. dolerių Rusijos užsienio atsargų.

Tačiau Kinija Kremliui metė ekonominį gelbėjimosi ratą pirkdama Rusijos energiją, pakeisdama Vakarų mašinų ir netauriųjų metalų tiekėjus, be kita ko, ir suteikdama alternatyvą JAV doleriui.

Vis dėlto naujausi duomenys parodė, kad praėjusių metų vasario-gruodžio mėnesiais ES importas iš Rusijos sumažėjo 51 proc. Iki karo Ukrainoje pradžios šis blokas buvo vienas pagrindinių Rusijos prekybos partnerių. 2020 m. 38 proc. viso Rusijos eksporto teko Europos Sąjungai.

Rusijos vyriausybės pajamos sausį, palyginti su praėjusiais metais, smuko 35 proc., o išlaidos šoktelėjo 59 proc., todėl biudžeto deficitas sudarė apie 1 761 mlrd. rublių (23,3 mlrd. JAV dolerių).

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.