A. Zuokas ir V. Benkunskas jau kimba vienas kitam į atlapus: net atskleidė, kieno galvos ristųsi savivaldybėje

Į antrąjį turą Vilniaus miesto mero rinkimuose patekę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų deleguotas kandidatas Valdas Benkunskas ir partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatas į sostinės merus Artūras Zuokas susitiko „Žinių radijo“ laidoje „Vilniaus ringas“. Čia politikai kalbėjo apie tai, su kuo tikrai neitų į koaliciją, ką darytų su „Maskvos namais“, prognozavo, kokio dydžio miesto skola galėtų likti po jų kadencijos, atsakė į klausimą, ar Vilniaus metu vyriausiuoju architektu liktų Mindaugas Pakalnis.

V.Benkunskas (dešinėje) ir A.Zuokas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
V.Benkunskas (dešinėje) ir A.Zuokas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
„Maskvos namai“.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Maskvos namai“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus miesto deficitas šiuo metu – 45 mln. eurų, pats biudžetas – 1,2 mlrd. eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus miesto deficitas šiuo metu – 45 mln. eurų, pats biudžetas – 1,2 mlrd. eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
 V.Benkunskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
 V.Benkunskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
 A.Zuokas.<br>T.Bauro nuotr.
 A.Zuokas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Aušra Jurgauskaitė

2023-03-07 14:14, atnaujinta 2023-03-07 14:16

– Ką matote koalicijoje?

V.Benkunskas: Turime visų laikų rekordą Vilniaus miesto taryboje – 19 mandatų. Mano atrama bus tarybos frakcija. Formuojant koaliciją pagrindinis darbas vyks po antrojo turo. Esame kalbėję su keliomis partijomis dėl galimo bendradarbiavimo. Tai – Laisvės partija, su kuria dabar dirbame koalicijoje, po antrojo turo kalbėsime su socialdemokratų frakcija. Trys frakcijos leis turėti skaitlingą koaliciją.

A.Zuokas: Pagal dydį turime antrąją frakciją Vilniaus miesto taryboje. Formuojant ir komandą, ir administraciją remsimės savo frakcijos nariais, kurie jau dabar yra Tarybos nariai, ir savo sąrašu. Kalbiname keletą specialistų iš išorės. Kalbamės su Egle Radvile – ją taip pat norėtųsi įtraukti į komandą dirbant su ta sritimi, kur ji labai profesionali. Tai – skaitmeniniai duomenys.

– Ką daryti su „Maskvos namais“? Juos griauti ar nacionalizuoti?

V.Benkunskas: Teismo sprendimas pasako, kad šie namai turi būti nugriauti. Statybų inspekcija jau pradėjo procedūras. Manipuliacijos, kad pastatą galima perimti, pritaikyti kitom reikmėm, neįgyvendinamos. Bet kokios galimybės teismo keliu grįžti prie šio klausimo suponuoja siūlymą derėtis su dabartiniais savininkais, kurie yra Rusijos piliečiai. Net jei teismo keliu tai būtų įmanoma, tai reikštų derybas ir pinigų mokėjimą už šito laužo perėmimą valstybės reikmėm, kas iš esmės neįmanoma.

A.Zuokas: Savivaldybė turi visus teisinius instrumentus šiandien išeiti ir nutraukti partnerystę, kuri seniai buvo pasirašyta su Maskvos vyriausybe, ir perimti šį pastatą. Jis nėra teisiškai registruotas. Faktiškai tai – bešeimininkis turtas. Sklypo, kuris yra valstybės, nuomos sutartis pasibaigusi, savivaldybė jį gali perimti patikėjimo teise. Pačioje VŠĮ savivaldybė turi 50 proc. balsų, todėl ji gali inicijuoti VŠĮ uždarymą ir likvidavimą.

Vyriausybė perėmė „Lifosą“, kuri priklausė oligarchams iš Rusijos. Neperimti šio pastato būtų apsileidimas. Jo griauti nereikia – tegul tai būna gera kontribucija ukrainiečiams. Čia lankiausi su Tarptautinės Ukrainos mokyklos atstovais, kuriems reikia papildomų patalpų – jiems jos tiko. Paramą pabaigti pastatą jie pajėgūs susirinkti.

– Ar tai įmanomas scenarijus?

V.Benkunskas: Neįmanomas ir ponas Zuokas tą žino. Bet kokios galimybės kalbėtis su dabartiniais savininkais reiškia derybas. Pasirašyta sutartis, kuri sako, kad dalininkai dėl turto perdavimo turi spręsti bendru sutarimu. Teisininkų išvados labai aiškios.

A.Zuokas: Jūs inicijuojate dalininkų susirinkimą ir priimate sprendimą uždaryti VŠĮ „Maskvos namai“.

V.Benkunskas: Tai, ką siūlote, iš esmės yra derybos su dabartiniais savininkais. Tai – Rusijos piliečiai, neaišku, kokiais būdais atsiradę Lietuvoje, neaišku, kokiais būdais finansavę šias statybas. Jūs siūlote jiems sumokėti milijonus už turto perėmimą. Savivaldybė negali inicijuoti VŠĮ likvidavimo.

A.Zuokas: Galima perimti už nulį. Nėra ir jokių Rusijos piliečių – yra Maskvos vyriausybė.

– Su kuo į koaliciją neitumėte?

A.Zuokas: Šiandien Vilniaus miesto valdančioji dauguma: konservatoriai, Laisvės partija, Valdemaro Tomaševskio partijos frakcija ir Darbo partija. O kokią koaliciją bus galima suburti, matysime po rinkimų. Nė vienai partijai nesakome „ne“. Man taip pat yra tekę dirbti su konservatoriais.

V.Benkunskas: Tai, kad turime 19 mandatų, mums leidžia pakviesti dirbti kartu partijas, kurias jau minėjau. Visi kiti mano iniciatyva tikrai nebus kviečiami derėtis dėl bendro darbo.

– Ar jums tapus Vilniaus metu vyriausiuoju architektu liktų Mindaugas Pakalnis?

V.Benkunskas: Architektūros srityje, pirmiausia – administracijoje, matyčiau pokyčių. Reikėtų pokyčių, kad ši miesto struktūros dalis funkcionuotų geriau. M.Pakalnį matau kaip savivaldybės darbuotoją – jis talentingas architektas. Bet funkcijų peržiūrėjimas jo atžvilgiu galėtų būti – M.Pakalnį daugiau matyčiau kaip vizionierių, kuris formuotų ilgalaikę miesto perspektyvą, o administracinė našta galbūt būtų skirta kitiems administracijos darbuotojams.

A.Zuokas: Savivaldybėje buvo padarytos dvi administracijos reformos, panaikinti departamentai, sukurta plokščia struktūra, dėl ko šiandien Vilniaus mieste stringa dauguma projektų, nes skyriai tarpusavyje nesąveikauja. Mano tikslas – grįžti prie departamentų struktūros. Būtų atkurtas miesto plėtros departamentas, vyriausiasis architektas būtų vienas pavaduotojų. Tai turėtų būti žmogus, kuris supranta architektūrą. Vertinu M.Pakalnį kaip urbanistą, tačiau tai žmogus-chaosas, todėl abejoju, ar jis galėtų būti šioje pozicijoje.

– Kokio dydžio Vilniaus miesto skola būtų po jūsų kadencijos?

A.Zuokas: Tai priklausytų nuo projektų, kurie būtų įgyvendinami. Vilniaus miesto deficitas šiuo metu – 45 mln. eurų, pats biudžetas – 1,2 mlrd. eurų.

Šiandien miestas po Konstitucinio Teismo sprendimo ir naujos biudžeto metodikos turi pakankamai lėšų ir pagaliau turi lėšų, iš kurių gali įgyvendinti strateginius Vilniaus miesto projektus.

Skolos limitą labai griežtai reglamentuoja įstatymai. Šiandien Vilniaus skolų limitas jau beveik išnaudotas.

V.Benkunskas: Miestas – geroje finansinėje padėtyje. Pati skola nėra savaime blogas dalykas, jei skolinamasi miestui reikalingiems dalykams.

Mano programoje numatyta daug darbų, kuriems gali tekti skolintis. Tačiau tai turi būti daroma pagal Fiskalinės drausmės įstatymą. Dabar deficitas – 50 mln. eurų. Įvertinus perspektyvas, kiek miestas gali papildomai pasiskolinti, skola gali augti 100 mln. eurų ar daugiau. Tačiau matome, kad gyventojų pajamų mokestis renkamas gerai: pirmieji mėnesiai rodo, kad ir tas deficitas, kuris yra šių metų pradžioje suplanuotas patvirtinus biudžetą, jau lyginasi.

A.Zuokas: Miestui ateina ir papildomi finansiniai įsipareigojimai: sprendimai priimti dabartinės valdančiosios daugumos, tačiau jie nukelti į ateitį. Kada bus baigta Nacionalinio stadiono statyba, prasidės kasmetinės įmokos statytojams už savo dalį, viešojo transporto subsidijos ir kompensacijos turėtų siekti 140 mln. eurų.

– Ką darytumėte su miesto akustine tarša?

A.Zuokas: Mūsų programoje – siekti maksimalios automobilių elektrifikacijos pradedant viešuoju transportu ir tarnybiniais automobiliais.

Labiau kontroliuotume tuos automobilius, kurie perdirbti pažeidžiant taisykles: sportui gatvė ne vieta.

V.Benkunskas: Dirbtinai skelbti karo šiai problemai nereikia – ji labai lengvai sprendžiama informuojant, koks savivaldybės lūkestis dėl oro taršos. Turime vaizdo stebėjimų tinklą: matyti, kai tyčia piktnaudžiaujama transporto priemonėmis keliant dirbtinį triukšmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.